«Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια τους! Δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη των πολιτών» του Νίκου Χρυσόγελου

 

 

Νίκος Χρυσόγελος για την Ημέρα της Ευρώπης:

«Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια τους!

Δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη των πολιτών»

 

«Με αφορμή την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, πρέπει να ξανα-εμπνευστούμε από την Ευρώπη και τους λόγους που οδήγησαν στην οικοδόμηση τους ευρωπαϊκού εγχειρήματος για να μπορέσουμε να την αλλάξουμε και να την κάνουμε καλύτερη. Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ήταν αίτημα χιλιάδων πολιτών που διαδήλωναν το 1948 στα ερείπια μιας κατεστραμμένης Ευρώπης που μόλις είχε βγει από έναν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πολιτικοί επέλεξαν έναν πιο αργό, διαφορετικό δρόμο. Σήμερα που ζούμε τις συνέπειες μιας ανεύθυνης οικονομίας και ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος φούσκας, πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς θέλουμε την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να ξανακερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει εμείς οι πολίτες και οι δημιουργικές δυνάμεις να κάνουμε την υπόθεση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής, αλληλέγγυας Ευρώπης δική μας υπόθεση», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων / ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία.

 

«Σήμερα η ευρωπαϊκή ιδέα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με τις ευρωσκεπτικιστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, βασικά εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών των κυβερνήσεων και της αδυναμίας των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυρίαρχων πολιτικών να αντιμετωπίσουν με κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθολογικό τρόπο την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση.

 

Η κρίση όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή σε εθνικούς απομονωτισμούς και ανταγωνισμούς, αλλά μέσα από μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν υπάρχει άλλη θεσμική και πολιτική πρόταση  για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Δεν θα ζήσουμε καλύτερα γκρεμίζοντας το κοινό μας σπίτι, προσπαθώντας να επιβιώσει ο καθένας μόνος του σε μια οικονομική ζούγκλα της ανεξέλεγκτης αγοράς και ενός χρηματοοικονομικού συστήματος «φούσκα». Αν θέλουμε να μπουν κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί κανόνες στην οικονομία, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μια ενωμένη Ευρώπη.

 

Το να είναι κανείς σήμερα υπέρ της Ευρώπης δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την Ευρωπαϊκή Ένωση  όπως είναι ή ότι συμφωνεί με τις κυρίαρχες πολιτικές, αλλά ότι επιδιώκει μαζί με τους πολίτες να αλλάξει την Ευρώπη, να διαμορφώσει μια Ευρώπη της απασχόλησης, της δημοκρατίας και της οικολογίας.

 

Αν η αντίθεσή μας αφορά στις κυρίαρχες πολιτικές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές αυτές και όχι να απέχουμε ή και να αφήσουμε περισσότερο χώρο σε άδικες ή καταστροφικές πολιτικές, που υιοθετούνται μάλιστα από επικίνδυνες για την ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτικές δυνάμεις. Η Ευρώπη έχτισε την ενότητα της πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους αυτές οι δυνάμεις πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια. Τώρα, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κόλαση αυτή;  Θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο αντιευρωπαϊστές, όσους μισούν τη δημοκρατία και την Ευρώπη, για…. να τιμωρήσουμε τη Μέρκελ και τον Σαμαρά; Είναι σαν να αυτοκτονούμε για να τους θυμώσουμε! Στο τέλος, εμείς οι πολίτες θα είμαστε οι χαμένοι. Η αποχή αποτελεί σύμμαχο των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστών και των υπερασπιστών της λιτότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία των πολιτών και η αποχή, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτές τις δυνάμεις να κερδίσουν πλειοψηφίες. Όχι λοιπόν στην αδιαφορία. Ναι, στην ενεργή συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών για να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε καλύτερη.

 

Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για το τι Ευρώπη θέλουμε, όχι για τον Τσίπρα ή τον Σαμαρά. Θέλουμε μία Ευρώπη που προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό μοντέλο, τη δημοκρατία, το περιβάλλον και τους πολίτες της, όχι μία Ευρώπη που είναι υποχείριο ανεύθυνων τραπεζιτών και επιθετικών funds. Εμείς οι πολίτες είμαστε η Ευρώπη και θα πρέπει να σταθούμε εμπόδιο σε εθνικιστές, νεοναζί και ρατσιστές που θέλουν να γκρεμίσουν το κοινό μας σπίτι. Θα το αλλάξουμε, θα το κάνουμε καλύτερο, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε σε ερείπια.

 

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι “χαλαρή”. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια, στέλνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να προωθήσουν πολιτικές υπέρ μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, αλληλέγγυας και οικολογικής Ευρώπης.

 

Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε υπεύθυνα και αλλάζουμε όλοι μαζί Ευρώπη και Ελλάδα», σημείωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: 210 3223867, e-mail: info@prasinoi.gr

facebook.com/prasinoi  twitter.com/greensgr

Posted on 09/05/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top