ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά της Sarah και του Sean που δικάζονται γιατί έσωζαν ζωές!

Ξεκινάει στις 19 Ιανουαρίου η δίκη των διασωστών Seán Binder και Sarah Mardini μαζί με άλλα 22 άτομα από τη ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης στην οποία εργάστηκαν εθελοντικά. Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους.

H Sarah και ο Seán γνωρίστηκαν όντας εκπαιδευόμενοι εθελοντές διασώστες στη Λέσβο, στην Ελλάδα. Η Sarah είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Το ταξίδι της στην Ευρώπη έγινε γνωστό στα διεθνή μέσα, καθώς με την αδερφή της έσωσαν 18 άτομα επαναφέροντας τη βυθιζόμενη βάρκα σε ασφαλές σημείο. Η ιστορία της  ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες». 

Ο Seán Binder είναι γιος Βιετναμέζου πρόσφυγα. Δεν μπορούσαν να βλέπουν τους πρόσφυγες να πνίγονται και να μην κάνουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες/-στριες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα.

Η ανθρωπιστική τους βοήθεια έσωσε ζωές, αλλά όπως πολλοί/ες άλλοι/ες στην Ελλάδα ποινικοποιούνται επειδή βοηθούν πρόσφυγες. Οι δυο τους κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν έως και 25 χρόνια φυλακής με την κατηγορία του «λαθρεμπορίου ανθρώπων». Βρίσκονταν ήδη πάνω από 100 ημέρες στη φυλακή προτού αφεθούν με εγγύηση το Δεκέμβριο του 2018“, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ.

«Η ανθρωπιστική εργασία δεν είναι εγκληματική, αλλά ούτε ηρωική. Το να βοηθάς τους άλλους πρέπει να είναι φυσιολογικό. Οι πραγματικοί άνθρωποι που υποφέρουν και πεθαίνουν είναι εκείνοι που ήδη προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις». Seán Binder

“Στην Ελλάδα, μπορεί να βρεθείς στη φυλακή επειδή προσπάθησες να σώσεις μια ζωή. Συνέβη στον Seán Binder, 25 και στη Sara Mardini, 24 ετών καθώς βοηθούσαν στον εντοπισμό φουσκωτών που μετέφεραν πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 25 ετών”, λέει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Nils Muižnieks, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Η Sarah και ο Seán έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει καθένας από εμάς αν βρισκόταν στη θέση τους. Το να βοηθούν ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε μια από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες διαδρομές στην Ευρώπη και να τους συνδράμουν στην ακτή δεν είναι έγκλημα. Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Όλες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει διεθνή καμπάνια: “ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ SARAH ΚΑΙ ΤΟΥ SEAN

Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα! Κάλεσε τις ελληνικές αρχές:

  • Να αποσύρουν τις κατηγορίες κατά της Sarah Mardini και του Seán Binder
  • Να αναγνωριστεί δημόσια η νομιμότητα της ανθρωπιστικής εργασίας που υποστηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/ριων

Υπογράφοντας αυτή την έκκληση, θα σταλεί αυτόματα το παρακάτω email στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορείς να πας φυλακή επειδή σώζεις ζωές. Αυτό συνέβη στην διασώστρια Sarah Mardini και στον επίσης διασώστη Seán Binder. Εργάζονταν εθελοντικά για μια οργάνωση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο και βοηθούσαν ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Αλλά κατέληξαν στη φυλακή με κατηγορίες για κατασκοπεία, παράνομη διακίνηση μεταναστών/ριών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εωσότου αποφυλακίστηκαν με εγγύηση τον Δεκέμβριο του 2018 εν αναμονή της δίκης.

Καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρεί ως εγκληματίες ανθρώπους που βοηθούν πρόσφυγες, αντί να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει το δικαίωμα των προσφύγων να βρουν έναν ασφαλή τόπο για να ζήσουν. Όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαφύγουν από συγκρούσεις, βασανιστήρια ή άλλες μορφές βίας στις χώρες τους, συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κάνουν πολύ επικίνδυνα ταξίδια ώστε να φτάσουν σε ασφαλή τόπο.

Σας παρακαλούμε να διασφαλίσετε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον της Sarah Mardini και του Seán Binder θα αποσυρθούν άμεσα και να αναγνωρίσετε τη νομιμότητα των ανθρωπιστικών δράσεων και των δραστηριοτήτων που διενεργούνται από ανθρώπους που δρουν προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών /ριών.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "<<Αυτή n δίκη δεν αφορά εμένα και τη Sarah, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή n δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια Αλλά πιστεύω ότι n δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας». SEÁN BINDER αντιμετωπίζει άδικες και αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο για το ανθρωπιστικό του έργο"

l

Posted on 09/01/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top