Κράτος δικαίου και προϋπολογισμός: το Ευρωκοινοβούλιο ζητά άμεσες ενέργειες από την Επιτροπή

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ουγγαρίας και της Πολωνίας να ακυρωθεί ο Κανονισμός για την “αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου”, που σημαίνει ότι η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων σε μια χώρα μέλος είναι πάντα υπό την αίρεση ότι η χώρα εφαρμόζει το κράτος δικαίου (δικαιώματα, ανεξαρτησία ΜΜΕ και δικαιοσύνης, αντιμετώπιση διαφθοράς κ.α.). Σε περίπτωση που ΔΕΝ τηρείται το κράτος δικαίου (πχ Πολωνία, Ουγγαρία) οι πόροι / χρηματοδοτήσεις παγώνουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει σταθερά υποστηρίξει το θέμα αυτό και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προστατεύει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κατάχρηση από εθνικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Η νέα πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Metsola δήλωσε σχετικά: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει τώρα από την Επιτροπή να εφαρμόσει γρήγορα τον μηχανισμό αιρεσιμότητας. Η αιρεσιμότητα των κονδυλίων της ΕΕ που συνδέεται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Μετά την απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με τον μηχανισμό «αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου», οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να τον εφαρμόσει και να προστατεύσει τις αξίες της ΕΕ.

«Το κράτος δικαίου είναι ο θησαυρός μας», δήλωσε ο Clément Beaune εξ ονόματος της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αναγκαία νομική σαφήνεια» που δόθηκε σήμερα από το Δικαστήριο της ΕΕ και δήλωσε ότι η Γαλλική Προεδρία αναμένει τώρα από την Επιτροπή να την χρησιμοποιήσει. Η Προεδρία δεσμεύεται να κινητοποιήσει όλα τα μέσα για την προστασία του κράτους δικαίου, τόνισε.

Ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Johannes Hahn δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αναλύεται τώρα από την Επιτροπή, η οποία θα οριστικοποιήσει ταχέως τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού. Υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός είναι ένα μόνο από τα εργαλεία της ΕΕ για την προστασία του κράτους δικαίου και ότι είναι καίριας σημασίας να επιλεγούν τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων. Διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη για να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και επισημαίνει ότι έχει ήδη αποστείλει ανεπίσημες επιστολές σε δύο κράτη μέλη. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση της προέδρου Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού, η Επιτροπή θα ενεργεί με αποφασιστικότητα.

«Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης του Κοινοβουλίου», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ επιβεβαίωσε τη θέση του Κοινοβουλίου ότι τα χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να εκταμιεύονται για κυβερνήσεις που παραβιάζουν τις αξίες της ΕΕ. Πολλοί υπογράμμισαν ότι πλέον η Επιτροπή έχει εξαντλήσει κάθε δικαιολογία για την καθυστερημένη εφαρμογή του κανονισμού.

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι φτάνει πια με τις γραφειοκρατικές δικαιολογίες ενόσω ορισμένα κράτη μέλη καταλαμβάνονται από τυράννους, με τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης να υποβαθμίζονται, την ελευθερία του Τύπου να περιορίζεται και τα δικαιώματα των μειονοτήτων να ψαλιδίζονται. Υπενθύμισαν ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι να φυλάσσει τις Συνθήκες της ΕΕ και να προστατεύει τις θεμελιώδεις αξίες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί όλα τα κράτη μέλη.

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από τη συζήτηση.

Σχετικές πληροφορίες

Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα του προϋπολογισμού αποσκοπεί στην προστασία των κονδυλίων της ΕΕ από την κατάχρησή τους από εθνικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν τον έχει εφαρμόσει.

Στις 11 Μαρτίου 2021, η Πολωνία και η Ουγγαρία προσέφυγαν ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ αμφισβητώντας τη νομιμότητα του κανονισμού.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022, το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία οι προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θα πρέπει να απορριφθούν.

Posted on 17/02/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top