Tου Γιώργου Μπάλλια
Η πρόταση της Επιτροπής για ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για χρονικό διάστημα δέκα ετών, χωρίς περιορισμούς στη χρήση της, δεν κατόρθωσε να λάβει την απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία στη χθεσινή ψηφοφορία και απορρίφθηκε (13.10.2023). Να σημειωθεί ότι η γλυφοσάτη θεωρείται από το οικείο επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ (IARC) “πιθανώς καρκινογόνος”.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:
ΑΠΟΧΗ: Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κάτω Χώρες και Μάλτα.
ΟΧΙ: Αυστρία, Κροατία και Λουξεμβούργο.
ΝΑΙ: Τα υπόλοιπα κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
Μετά από αυτό το αποτέλεσμα εκείνο που θα πρέπει να τεθεί
δεν είναι μια πιθανή ανανέωση της έγκρισης για λιγότερα χρόνια (π.χ. 5 χρόνια) αλλά ότι η γλυφοσάτη δεν πρέπει να επανεγκριθεί ποτέ, καθώς οι διαρκώς συσσωρευόμενες επιστημονικές αποδείξεις μάς δείχνουν την υψηλή επικινδυνότητά της για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
ΥΓ. Πριν από πέντε χρόνια το τμήμα βιοχημείας του Π.Θ και το τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (με τον Δημήτρη Κουρέτα για το πρώτο και εμένα για το δεύτερο) διοργανώσαμε μια ημερίδα για τη γλυφοσάτη. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κορυφαίος τοξικολόγος της Ευρώπης J.-L Seralini που έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με το θέμα αυτό.
Είναι σημαντικό να εκλεγεί περιφερειάρχης Θεσσαλίας ο Δ. Κουρέτας και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι είναι σε θέση να πείσει τους αγρότες της Θεσσαλίας να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες καλές πρακτικές (π.χ. αγροοικολογία) που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται σε κράτη μέλη της ΕΕ.