ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – Μην αφήσουμε δημοκρατία και δικαιώματα στα χέρια όσων μισούν και τη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Η πολύπλευρη κρίση θα αντιμετωπιστεί με περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, και προάσπιση των δικαιωμάτων, όχι με παραβίαση των κοινωνικών κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατεδάφιση της δημοκρατίας. Δεν φτάσαμε στην κρίση και τη χρεοκοπία λόγω πολλής δημοκρατίας αλλά λόγω περιορισμένης δημοκρατίας, απουσίας ελέγχου και λογοδοσίας.

Δεν θέλουμε να αφήσουμε τη δημοκρατία στα χέρια όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία για να την ευτελίσουν ούτε στα χέρια όσων θέλουν να την στραγγαλίσουν. Στις ευρωεκλογές ζητάμε από τους πολίτες να ενισχύσουν με την ψήφο τους το Ευρωκοινοβούλιο και την δημοκρατία, όχι να ενισχύσουν πολιτικές δυνάμεις που μισούν τη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Δεν θέλουμε μια πολιτική χωρίς δημοκρατία, μια κοινωνία χωρίς δικαιώματα, μια Ευρώπη με δημοκρατικά ελλείμματα. Δεν θα αφήσουμε την δημοκρατία να μαραθεί, δεν θα αφήσουμε την δημοκρατία και τα δικαιώματα στα χέρια όσων μισούν την δημοκρατία και τα δικαιώματα. Η λύση στην κρίση δεν είναι βία, νεοναζισμός, ρατσισμός, αίμα, μίσος αλλά ένα νέο πολιτικό και δημοκρατικό μοντέλο, όπου οι πολίτες συμμετέχουν ουσιαστικά στην λήψη των αποφάσεων.

Επιδιώκουμε να αναζωογονηθεί και ανανεωθεί η δημοκρατία με νέους θεσμούς συμμετοχής των πολιτών. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη. Δημοκρατία. Οικολογία απαιτούμε, όπως και το Ευρωκοινοβούλιο, να ενσωματωθεί ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ σε όλες τις πολιτικές σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό, και τοπικό επίπεδο. Θέλουμε να αναζωογονήσουμε την Ευρωπαϊκή δημοκρατία που έχει αποδυναμωθεί από τη δύναμη των λόμπυ, από τη στενή υπεράσπιση των συμφερόντων τους από τις εθνικές κυβερνήσεις, από την εξουσία που παρέχεται στους τεχνοκράτες χωρίς δημοκρατικό έλεγχο. Οι πολίτες πρέπει να εισακούονται περισσότερο και να έχουν ένα ενεργότερο ρόλο μέσω της άμεσης δημοκρατίας.

Η ΕΕ πρέπει να δρα όπου χρειάζεται μια κοινή φωνή, ενώ δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις μακριά από τους πολίτες της. Αυτό περιλαμβάνει την αντίσταση ενάντια στα λόμπι. Εμείς οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ κινητοποιούμαστε υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, της βιωσιμότητας ενάντια στη λιτότητα. Θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή σαν άνθρωποι όπου η ασφάλεια και η ευκαιρία δεν είναι μόνο ιστορίες του παρελθόντος.

Δεν πρέπει να ανεχόμαστε την διάκριση για οποιοδήποτε λόγο, όπως τη φυλή, το φύλο, το χρώμα, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, τα γενετικά χαρακτηριστικά, την γλώσσα, την θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την πολιτική ή την διαφορετική άποψη, την συμμετοχή σε εθνική μειονότητα, την ιδιοκτησία, την γέννηση, την αναπηρία, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την γενετήσια ταυτότητα, ή οποιοδήποτε πρόσχημα.

Διάβασε αναλυτικά τις θέσεις μας για την δημοκρατία και τα δικαιώματα εδώ.

 

 

 

Posted on 07/05/2014 in Θέσεις

Share the Story

Back to Top