Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα ζητούν ευρωβουλευτές. 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα το πρώτο 6μηνο του 2020

Οι αρχές της ΕΕ και της Ελλάδας πρέπει να διερευνήσουν σειρά καταγγελιών για βίαιες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία και το κατά πόσο η Ελλάδα σέβεται το δικαίωμα στο άσυλο ζητάει η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζήτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά και καταγγελίες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημιακούς και ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της χώρας αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση στο έδαφός της, κάνοντας χρήση βίας και ενίοτε πυροβολώντας, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της. H ευρωβουλευτής των Πράσινων Tineke Strik @Tineke_Strik ζήτησε από την Επίτροπο Υiva Joahansson να διερευνηθούν κατάλληλα και να υπάρχουν συνέπειες για τις συνθήκες θανάτου των Muhammad al-Arab, Muhammed Gulzar, Mohamed Hantou και Zeeshan Omar που σκοτώθηκαν κατά τους πυροβολισμούς στα ελληνο-τουρκικά σύνορα τον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 10.348 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 2020, οι περισσότεροι εξ αυτών από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι κατά την ίδια περίοδο 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης απέρριψαν τις κατηγορίες, αποκαλώντας τις «ψευδείς ειδήσεις», ενώ επικαλέστηκαν “τον καίριο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προστασία των συνόρων της ΕΕ, πάντοτε με σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα». Προειδοποίησαν ακόμα ότι μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Erdoğan ανακοίνωσε το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, δε μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών πάντως δεν φάνηκε να πείστηκε και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές σέβονται τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, παροτρύνοντάς την να καταδικάσει τη χρήση βίας και να επιβάλει κυρώσεις αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελλόμενες παραβάσεις“. Η επίτροπος Ylva Johansson συμφώνησε ότι οι καταγγελίες περί χρήσης βίας εναντίον αιτούντων άσυλο θα πρέπει να διερευνηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την ΕΕ. «Δε γίνεται να προστατεύουμε τα σύνορά μας παραβιάζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων», δήλωσε.

Κάποιοι από τους ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο (κυρίως οι ακροδεξιοί και οι συντηρητικοί) επαίνεσαν την Ελλάδα “για την προστασία των συνόρων της ΕΕ από την Τουρκία“. Η επίτροπος Johansson ανέφερε “την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες” και τόνισε ότι, “παρά την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, οι αρχές της Ελλάδας έχουν αποτρέψει την εξάπλωση του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές“.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri που δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Refugee Support Aegean».

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Posted on 07/07/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top