Διάλογος για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής για τα ναρκωτικά

Η συζήτηση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά θέτει την ανάγκη νέων προσεγγίσεων

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς κι επιστημονικούς φορείς, καθώς και την κοινωνία των πολιτών να ανοίξουν ένα σοβαρό διάλογο για το θέμα της μεταρρύθμισης της πολιτικής για τα ναρκωτικά, αξιοποιώντας και τα στοιχεία από την συζήτηση που διεξήχθη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 19-21 Απριλίου και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της κοινωνίας των πολιτών και των επιστημόνων.

Είναι φανερό από πολλές διεθνείς εκθέσεις ότι ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ δημιούργησε πολλά άλλα προβλήματα. Όταν ξεκίνησε ο «πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά» πριν από 18 χρόνια, ο στόχος ήταν να μειωθεί η χρήση ναρκωτικών. Όμως σήμερα διαπιστώνεται ότι όχι μόνο δεν έχει μειωθεί η χρήση αλλά καταγράφεται σημαντική αύξηση της παραγωγής παράνομων ουσιών, σημαντική αύξηση του συνολικού αριθμού χρηστών αλλά και των εξαρτημένων χρηστών. Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε αναποτελεσματική κι επικίνδυνη για την κοινωνία αλλά και προβληματική για την υγεία, ενώ συνέβαλε στην αύξηση της εγκληματικότητας (μόνο στις ΗΠΑ συνελήφθησαν το 2014 για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά 1.561.231 άνθρωποι), της διαφθοράς και των εγκληματικών κυκλωμάτων.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε μια στροφή από τον «πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά» προς μια στρατηγική που θέτει πάνω από όλα τον άνθρωπο και την κοινωνία. Γι αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να περάσουμε από την πολιτική που βασίζεται σε στερεότυπα και επικίνδυνες απολυτότητες σε σωστά σχεδιασμένες προληπτικές πολιτικές που:

(α) αξιοποιούν την διεθνή, εθνική και τοπική εμπειρία, βασίζονται σε επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα (και όχι στερεότυπα) και δίνουν λύσεις, αντί να καλύπτουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί,

(β) βασίζονται στην πρόληψη της βλάβης στην δημόσια υγεία, στην προστασία  της υγείας των χρηστών καθώς και στην μείωση της βλάβης στην κοινωνία,

(γ) σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και μειώνουν την εγκληματικότητα και την διαφθορά.

Υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στο «12ο Αντι-απαγορευτικό φεστιβάλ» που διεξάγεται στην Αθήνα, τον Μάιο, θεωρώντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια δημόσια συζήτηση και στην Ελλάδα για το μεγάλο αυτό θέμα και να συζητηθούν θέματα που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όποιος επισκεφθεί τις φυλακές ή τον χώρο μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο στην οδό Ακαδημίας μπορεί να καταλάβει εύκολα ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα έχει αποτύχει. Κρύβοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και των επιπτώσεων στην δημόσια υγεία.

UNGASS2016 – H Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα των ναρκωτικών

Επί ένα 3ημερο (19-21 Απριλίου) διεξήχθη στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, μια μεγάλη συζήτηση για την παγκόσμια πολιτική για τα ναρκωτικά –  UNGASS  στην οποία συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους διεθνείς οργανισμοί, κυβερνήσεις, επιστήμονες και η κοινωνία των πολιτών. Η συμμετοχική συζήτηση υπό τον ΟΗΕ διεξάγεται για πρώτη φορά μετά το 1998 κι αφορούσε το προς τα που πρέπει να στραφεί πλέον η πολιτική για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Κάτω από την πίεση της κοινωνίας των πολιτών, πολλών διεθνών προσωπικοτήτων και των ηγετών των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που έχουν υποστεί ένα μεγάλο βάρος της λανθασμένης πολιτικής, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συζήτησε την αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου των ναρκωτικών.

Χαρακτηριστική ήταν η εισήγηση της  Dr Margaret Chan, Γενικής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) που τόνισε ότι 27.000.000 άνθρωποι έχουν διαταραχές λόγω χρήσης ναρκωτικών και 400.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ εισηγήθηκε να στραφεί η πολιτική για τα ναρκωτικά στην πρόληψη της βλάβης στην υγεία και στην κοινωνία και να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα. «Η άποψη του WHO είναι ότι οι πολιτικές για τα ναρκωτικά που εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση του δικαστικού συστήματος είναι ανάγκη να διευρυνθούν αγκαλιάζοντας την προσέγγιση της δημόσιας υγείας. Η προσέγγιση της δημόσιας υγείας ξεκινάει με την επιστήμη και την ένδειξη. Λέει σε εμάς πολλά πράγματα. Η χρήση ναρκωτικών μπορεί να αποφευχθεί, οι διαταραχές από την χρήση ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπιστούν, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά που οδηγεί στο έγκλημα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί και οι άνθρωποι με εξάρτηση από τα ναρκωτικά μπορεί να βοηθηθούν και να επιστρέψουν σε παραγωγικούς ρόλους στην κοινωνία».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμφώνησε στις 21 Απριλίου 2016 σε μια Κοινή Δέσμευση για την Αποτελεσματική Αντιμετώπιση του παγκόσμιους προβλήματος των ναρκωτικών (Our joint commitment to effectively addressing and countering the world drug problem). Μεταξύ άλλων η Κοινή Δέσμευση τονίζει ότι τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται για το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών και πιο ειδικά για τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο από το πρόβλημα. Οι περισσότεροι ομιλητές τόνισαν ότι περισσότερο από ποτέ, υπάρχει παγκόσμια συναίνεση στο ότι η λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών βρίσκεται σε μια προσέγγιση που είναι πιο ανθρώπινη, λαμβάνει υπόψη την δημόσια υγεία, είναι συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασίζεται σε  δεδομένα ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαστάσεις του σύνθετου θέματος. Το κείμενο περιλαμβάνει συστάσεις για τη διαχείριση της μείωσης της προσφοράς και ζήτησης, τις δυνατότητες πρόσβασης σε ελεγχόμενα φάρμακα ενώ θα αποτρέπεται η διάδοση, τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νεολαίας, παιδιών, γυναικών και τοπικών κοινοτήτων, τις επείγουσες προκλήσεις, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την εναλλακτική ανάπτυξη περιοχών.

Posted on 23/04/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top