Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) το 28% των ειδών που μελετήθηκαν και περιλαμβάνονται στον «Κόκκινο Kατάλογο» της «απειλούνται». Τα στοιχεία δόθηκαν στην δημοσιότητα με αφορμή την επικαιροποίηση του καταλόγου, ενόψει του παγκόσμιου συνεδρίου του οργανισμού στη Μασσαλία (3-11/9/2021), που περιλαμβάνει πολύ σημαντικές ενότητες γύρω από θέματα οικοσυστημάτων, βιοποικιλότητας σε παγκόσμιο αλλά και περιφερειακό επίπεδο, οικονομίας και βιοποικιλότητας, των αλληλεξαρτήσεων κλίματος και βιοποικιλότητας καθώς και λύσεvn που βασίζονται στη φύση (“Nature based solutions”).
Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης μελέτησε 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 (περίπου το 28%) ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής», ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ορισμένοι κάνουν λόγο για «έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».
Υπάρχουν, όμως, και κάποια καλά νέα, που οφείλονται στην εφαρμογή σχεδίων προστασίας ειδών: τέσσερα είδη τόνου που αλιεύονται εμπορικά, βρίσκονται στον δρόμο της ανάκαμψης, χάρη στην εφαρμογή περιφερειακών ποσοστώσεων, τις οποίες επεξεργάσθηκαν εξειδικευμένοι οργανισμοί.
“Η σημερινή ενημέρωση του Κόκκινου Καταλόγου ειδών της IUCN είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις στους ωκεανούς μας, τα είδη μπορούν να ανακάμψουν εάν τα κράτη δεσμευθούν πραγματικά για βιώσιμες πρακτικές” λέει ο Μπρούνο Ομπερλέ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.
“Υπάρχουν περίπου 600 είδη που επανεκτιμήθηκαν. Kύριες αλλαγές ήταν μεταξύ των περίπου 1200 ειδών καρχαριών, με τα περισσότερα είδη – 37% – να καταγράφονται ως απειλούμενα. Η τελευταία φορά που έγινε επανεκτίμηση σε ό,τι αφορά στους καρχαρίες ήταν το 2014, και το ποσοστό των απειλούμενων καρχαριών ανέρχονταν τότε σε 33%, Υπάρχουν, επίσης, πολλά είδη δέντρων που μπήκαν στον Κόκκινο Κατάλογο για πρώτη φορά.
Όλα τα είδη που βρίσκονται στον κατάλογο αντιμετωπίζουν υπεραλίευση, 31% επιδείνωση ή απώλεια των οικοσυστημάτων τους και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN.
Η IUCN προειδοποιεί ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής «η άνοδος των θερμοκρασιών και συνεπώς της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να μειώσει το οικοσύστημά τους κατά τουλάχιστον 30% μέσα στα 45 επόμενα χρόνια».
Κλίμα και βιοποικιλότητα είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Δάση και ωκεανοί είναι τα πνευμόνια της Γης. Οικονομία και οικοσυστήματα δεν μπορεί να αποκοπούν μεταξύ τους. Δεν θα υπάρχει οικονομία σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη και σε ένα αποσταθεροποιημένο κλίμα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό οι πολιτικές μας να αφορούν και τα δύο με συνεκτικό τρόπο, προστασία και του κλίματος και της βιοποικιλότητας, επαναπροσανατολισμός της οικονομίας ώστε να προστατεύει κλίμα και βιοποικιλότητα, επανασυμφιλίωση ανθρώπου και φύσης. Είναι πολύ κρίσιμο να πετύχουμε πράσινη ανάκαμψη και να διασφαλίσουμε μια καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας αν θέλουμε να υπάρχει μέλλον στην ανθρώπινη κοινωνία.