Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις ρατσιστικές πράξεις κατά μεταναστών στον Έβρο – Στο μικροσκόπιο αναρτήσεις

Την παρέμβαση του αρμόδιου Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σκιαδαρέση, προκάλεσαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παράνομες πράξεις κατά προσφύγων και μεταναστών, όπως τα περιστατικά πογκρόμ στον Έβρο.

Ο κ. Σκιαδαρέσης απέστειλε παραγγελία επισυνάπτοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί «συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

«Στα πλαίσια της αποστολής σας για την τήρηση της νομιμότητας και την διαφύλαξη των κανόνων της δημόσιας τάξης (άρθρ. 28 παρ. 2 Ορ.Δικ.), αποστέλλουμε:

α) Το από 25-8-2023 δελτίο τύπου του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συντονίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τίτλο: «Σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών», όπου μάλιστα γίνεται λόγος για «γενικότερο κλίμα στοχοποίησης και ρατσιστικών συμπεριφορών ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες» και για «επιδεινούμενο κλίμα» κατ’ αυτών «στον πολιτικό και δημόσιο λόγο»,

β) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «www.in.gr» στις 28-8-2023 με τίτλο «Έβρος: οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες συνεχίζουν τη δράση τους – νέο βίντεο»,

γ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε  στην ιστοσελίδα «www.efsyn.gr» στις 25-8-2023 με τίτλο «Οι ακροδεξιοί σερίφηδες του Έβρου μέσα από τα μάτια της LeMonde» και

δ) δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «ThePressProject» στις 23-8-2023 με τίτλο: “Έβρος: Φασίστες καλούν σε πογκρόμ προσφύγων και μεταναστών μέσω viber» και παρακαλούμε να διερευνήσετε ταχέως, ενδελεχώς και λυσιτελώς την βασιμότητα ή μη των πολλαπλών καταγγελιών σ’ αυτά, καθώς επίσης σε όσα άλλα σχετικά δημοσιεύματα αναφερθούν προσεχώς συγκεκριμένα αξιόποινα περιστατικά, στα οποία προδήλως ενδείκνυται η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, προς εξάλειψη οποιουδήποτε ίχνους αναβίωσης του μεσαιωνικού φαινομένου της αυτοδικίας που μπορεί να εκθέσει διεθνώς την χώρα μας».

Στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απέστειλε σήμερα αναρτήσεις χρηστών της διαδικτυακής πλατφόρμας «Facebook», με περιεχόμενο ρατσιστικό ή ρητορικής μίσους κλπ. παραγγέλλοντας τη διερεύνηση μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 184 Π.Κ. (Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια), 187 Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση), 190 (Απειλή διάπραξης εγκλημάτων) Π.Κ., 135 Π.Κ. (Προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας), 1 Ν. 927/79 (Μισαλλόδοξη ρητορική) κ.λπ.

Ελεύθεροι και 13 πρόσφυγες 

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν οι 13 πρόσφυγες που κατηγορούνταν για απόπειρα εμπρησμού στον Έβρο, έπειτα από τη «σύλληψη» και τη μεταφορά τους σε τρέιλερ από αυτόκλητους «πολιτοφύλακες», ακροδεξιούς και νεοναζί, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα οι κατηγορίες που αποδίδονται στους τρεις συλληφθέντες τραμπούκους αφορούν στη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο, ενώ τον ιδιοκτήτη του οχήματος βαρύνει και η κατηγορία της παράβασης της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ο συνήγορος του 45χρονου ιδιοκτήτη του οχήματος, «προέκυψε διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς την επιβολή προσωρινής κρατήσεως». «Τη διαφωνία αυτή καλείται να λύσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εντός πέντε ημερών όπως προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Μέχρι τότε έχει επιβληθεί ο όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης διαβατηρίου», συμπλήρωσε..

Posted on 30/08/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top