Στο ευρωκοινοβούλιο οι καταγγελίες για “συμμετοχή και της Frontex σε επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές”

Μπορεί στην Ελλάδα τα ΜΜΕ να σιωπούν, αλλά στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου συζητιόνται την Τρίτη 1/12 (14.50 έως τις 15.45 ώρες Ελλάδας) οι καταγγελίες για συμμετοχή της Frontex στις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές στο επίκεντρο της συζήτησης. Η συζήτηση θα μεταδοθεί μέσω τηλε-συνδιάσκεψης την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ζωντανά με ελληνική διερμηνεία. Εδώ η πλήρη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της επιτροπής.

Στις 6 Ιουλίου, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο Fabrice Leggeri διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΕΚ ότι το “προσωπικό της Frontex δεν είχε εμπλακεί σε κανενός είδους επαναπροώθηση” και χαρακτήρισε το περιστατικό με το πλήρωμα από την Δανία σε ένα από τα πλοία του Οργανισμού ως «παρανόηση». Αναφέρονταν στην άρνηση δανέζικου σκάφους που στις 6 Μαρτίου 2020  και ενώ περιπολούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης POSEIDON της Frontex  μεταξύ τουρκικών παραλιών και ελληνικών νησιών αρνήθηκε να επαναπροωθήσει πίσω στην Τουρκία διασωθέντα  άτομα από τη θάλασσα, παρά τις διαταγές να τους επαναπροωθήσει, καταγγελία που δημoσιεύθηκε και στο Politico.

Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ζητήσουν τώρα απαντήσεις από τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Fabrice Leggeri σχετικά με τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν από μέσα ενημέρωσης (αναλυτικό δημοσίευμα μάλιστα είχε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel με δημοσιοποίηση και εσωτερικών εγγράφων της Frontex, ενώ πολλά διεθνή ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε παρόμοια περιστατικά, όπως οι New York Times, ο EUobserver, Der Spiegel κ.ά.) στα οποία Έλληνες λιμενικοί, με την κατά τα φαινόμενα γνώση ή ακόμη και τη συμμετοχή των επιχειρησιακών δυνάμεων της Frontex, σταμάτησαν τους αιτούντες άσυλο που προσπάθησαν να φτάσουν στις ακτές της ΕΕ και τους έστειλαν πίσω στα τουρκικά ύδατα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την συνεδρίαση της Επιτροπής, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν απαντήσεις σχετικά και με το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη από τον οργανισμό για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να αρνούνται τις καταγγελίες, παρά την δημοσιοποίηση εγγράφων και οπτικο-ακουστικού υλικού. Έρευνα διεθνών ερευνητικών και δημοσιογραφικών ομάδων για το ρόλο της Frontex έφερε στο φως της δημοσιότητας  συγκεκριμένα περιστατικά στο Αιγαίο στις 28 Απριλίου, στις 4, 5 και 8 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου, παραθέτοντας και τις κινήσεις σκαφών της Frontex. Επανειλημμένα διεθνή ΜΜΕ έχουν αναφερθεί σε παρόμοια περιστατικά.

Report: EU border agency 'involved in illegal asylum pushbacks' - InfoMigrantsΠολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί έχουν αναφερθεί σε καταγγελίες ότι “προσωπικό από το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, κάποιες φορές σε στενή συνεργασία με ένστολους μασκοφόρους άνδρες που φορούν μαύρα ή στολές παραλλαγής, έχει εμπλακεί σε τέτοιου είδους παράνομες επιστροφές ή σε άλλες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εκτοπισμένων ατόμων”.

Επίσης, έχει καταγγελθεί ότι ιδιαίτερα στον Έβρο οι αρχές συλλαμβάνουν και επαναπροωθούν στην Τουρκία ακόμα και φυγάδες από τη χώρα αυτή, που διώκονται από το καθεστώς,ενώ σχετικές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως για παράδειγμα για τη νεαρή δασκάλα Ayşe Erdoğan που διώκονταν στην Τουρκία, διέφυγε στην Ελλάδα και επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία για να βρεθεί τελικά στις τουρκικές φυλακές.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σταθερά σε κάθε καταγγελία ότι δεν υπάρχει επαναπροώθηση. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απαντάει σταθερά με τον ίδιο τρόπο “Δημοσιεύματα που έχουν ως πηγή τους λ.χ. την τουρκική ακτοφυλακή προφανώς και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αντικειμενικά και αξιόπιστα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Η χώρα μας δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών. Αντιθέτως, φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αξίες και στους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα, με τις καίριες επεμβάσεις του, έχει διασώσει χιλιάδες ζωές. Είμαστε περήφανοι για τη δράση του. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και οι απόπειρες υπονόμευσης αυτής της συνταγματικής της υποχρέωσης θα πέσουν στο κενό. Είμαι βέβαιος ότι η ενεργός εμπλοκή της αρμόδιας επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Γιόχανσον στο θέμα θα δώσει οριστικό τέλος στην ανυπόστατη προπαγάνδα περί επαναπροωθήσεων, που μόνο στόχο έχει να πλήξει τη χώρα μας“.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον καλεί την Ελλάδα και τη Frontex να διερευνήσουν τις καταγγελίες.

Τον Οκτώβριο, πριν από τις νέες αποκαλύψεις από τα μέσα ενημέρωσης, το συμβουλευτικό φόρουμ της Frontex, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΔΟΜ, εξέφρασαν ανησυχίες στην ετήσια έκθεσή του. Το φόρουμ επισήμανε την απουσία αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις δραστηριότητες του Οργανισμού.

Στις 6 Οκτωβρίου 2020 σε κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τη Βουλή και ένα σύνολο υπουργών  29 μη- κυβερνητικές οργανώσεις ζητάνε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να εξεταστούν οι καταγγελίες για διερεύνηση των αυθαιρεσιών στα σύνορα. Στην 53 σελίδων επιστολή τους – όπου καταγράφονται αναλυτικά και περιστατικά που έχουν καταγγελθεί – οι οργανώσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

Θέμα: Ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες Βουλευτές

Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές,
Οι κάτωθι υπογεγραμμένες 29 μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικού έργου σας καλούμε από κοινού να εκκινήσετε επειγόντως έρευνα για όλους τους ισχυρισμούς παράνομων επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία, μέσω επαναπροωθήσεων και συλλογικών απελάσεων, στα χερσαία και υδάτινα σύνορα με την Τουρκία, ιδιαιτέρως δε για τους ισχυρισμούς εφαρμογής τέτοιων πρακτικών στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και για τους ισχυρισμούς παραβίασης του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου σε σχέση με τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν και άλλες πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, η κατάφωρη παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης και η έλλειψη σεβασμού και προστασίας του δικαιώματος στη ζωή. Η Βουλή πρέπει να ασκήσει την εξουσία επίβλεψης που διαθέτει για τη διερεύνηση αυτών των ισχυρισμών και για να προσδιορίσει αν το εύρος τυχόν παράνομων ενεργειών συνιστά de facto κυβερνητική πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου.

Σας παροτρύνουμε να διεξαγάγετε άμεσα μια ανεξάρτητη, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι προσωπικό από το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και τον Ελληνικό Στρατό, κάποιες φορές σε στενή συνεργασία με ένστολους μασκοφόρους άνδρες που φορούν μαύρα ή στολές παραλλαγής, έχει εμπλακεί σε τέτοιου είδους παράνομες επιστροφές ή σε άλλες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εκτοπισμένων ατόμων. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι εν λόγω ισχυρισμοί εστιάζοντας ιδιαιτέρως στα συμβάντα που ήρθαν στο φως το 2019 και το 2020, όπως καταδεικνύεται από τις εκθέσεις στις οποίες έχουμε στηριχθεί.

Θα πρέπει να επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, σε όποιους ένστολους αποδειχθεί ότι έχουν συμμετάσχει σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες αλλά και στους διοικητές τους που φέρουν την ευθύνη για τη διοίκηση των εν λόγω σωμάτων. Η έρευνα θα πρέπει να επιχειρήσει να ανακαλύψει την ταυτότητα των μασκοφόρων ανδρών και των μη ταυτοποιημένων ενστόλων, καθώς και τη σχέση τους με τα όργανα επιβολής του νόμου και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν για τυχόν παράνομες ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί.

Τα τελευταία χρόνια, μη κυβερνητικές ομάδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχώς κάνουν λόγο για παράνομες επιστροφές, συμπεριλαμβανομένων επαναπροωθήσεων, ομάδων και ατόμων από την Ελλάδα στην Τουρκία, οι οποίες γίνονται από τα ελληνικά σώματα επιβολής του νόμου ή μη ταυτοποιημένους  μασκοφόρους που φαίνονται να ενεργούν σε συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα. Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτεται ένας ενδεικτικός κατάλογος εκθέσεων για σχετικά περιστατικά.

Οι εκθέσεις των μη κυβερνητικών ομάδων και των μέσων ενημέρωσης το 2020 (όπως θα δείτε στο Παράρτημα) καταγράφουν ότι προσωπικό του Λιμενικού, κάποιες φορές με τη συνοδεία ένοπλων μασκοφόρων με σκούρα ρούχα ή παραλλαγή, παρανόμως εγκατέλειψε μετανάστες στη θάλασσα σε φουσκωτά χωρίς μηχανή, μετέφερε βίαια άτομα από τα ελληνικά νησιά ή από τις λέμβους στις οποίες επέβαιναν σε τέτοιου είδους σχεδίες και, στη συνέχεια, τους εγκατέλειψε μέσα στη θάλασσα κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή, σύμφωνα με αναφορές, αναχαίτισε και αχρήστεψε βάρκες με μετανάστες καταστρέφοντας ή αφαιρώντας τη μηχανή ή τα καύσιμα ή τρυπώντας τα φουσκωτά τους.

Επίσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης συχνά ανέφεραν μέσα στο 2020, ισχυρισμούς για χρήση βίας από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις και παράνομη επιστροφή εκτοπισμένων ατόμων, και με τη μορφή συλλογικών απελάσεων και αναγκαστικών επιστροφών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο.

Στις 10 Ιουνίου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εξέφρασε «βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες που αφορούν επαναπροωθήσεις και συλλογικές απελάσεις μεταναστών – σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και βίαιων – στα σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και κάλεσε την Ελλάδα να τις διερευνήσει. Στις 21 Αυγούστου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε βαθιά ανησυχία «εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αξιόπιστων αναφορών που καταδεικνύουν ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά μπορεί να έχουν επιστραφεί άτυπα στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος ή σε ελληνικά χωρικά ύδατα» και κάλεσε την Ελλάδα να απέχει από τέτοιες πρακτικές και να διερευνήσει σοβαρά τις αναφορές αυτές. Ο ίδιος Οργανισμός είχε δημοσιεύσει μια δήλωση με παρεμφερείς εκκλήσεις στις 12 Ιουνίου.

Παρομοίως, στην έκθεση του Ιουλίου σχετικά με την Ελλάδα, η Ομάδα Εργασίας για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις των Ηνωμένων Εθνών (WGAD) ανέφερε ότι είχε λάβει αναφορές ότι «κάποιοι νεοαφιχθέντες στον Έβρο είχαν συλληφθεί, κρατούνταν και με συνοπτικές διαδικασίες επεστράφησαν στην Τουρκία από τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα». Η WGAD παρότρυνε τις αρχές να διερευνήσουν άμεσα και πλήρως τους ισχυρισμούς για τέτοιες αναγκαστικές επιστροφές, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων ενεργειών ή της κακομεταχείρισης που μπορεί να έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών και να διασφαλίσει ότι παρόμοιες πρακτικές δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον».

Στις 6 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) με θέμα τα θεμελιώδη δικαιώματα στα ελληνικά σύνορα, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, είπε ότι τα περιστατικά πρέπει να διερευνώνται. Στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που παρουσιάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να συστήσουν ανεξάρτητους μηχανισμούς παρακολούθησης, καθώς αυξάνονται οι ισχυρισμοί για βία και αυθαιρεσίες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Παρά τους πολυάριθμους ισχυρισμούς που φέρνουν στο φως διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις και παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για διερεύνηση των ισχυριζόμενων περιστατικών, με λύπη διαπιστώνουμε ότι η ελληνική Κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνείται ότι εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές και δεν έχει αναλάβει δράση ώστε να δώσει τέλος σε αυτές τις αυθαιρεσίες ή να διερευνήσει ουσιαστικά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, να αναλάβει την ευθύνη και να καλέσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 6 Ιουλίου, οι εκπρόσωποι της ελληνικής Κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους χαρακτήρισαν ως «ψευδείς ειδήσεις», παρά την πληθώρα των αναφορών που είχαν λάβει υπόψη τους οι Ευρωπαίοι νομοθετούντες. Όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CNN, ο Πρωθυπουργός, κύριος Μητσοτάκης, κλήθηκε να σχολιάσει ένα άρθρο των New York Times που αναφερόταν στο ζήτημα των αναγκαστικών επιστροφών και δημοσιεύτηκε στις 14 Αυγούστου, είπε: «Δεν έχει συμβεί τίποτα τέτοιο. Είμαστε θύματα εκτεταμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης», υπαινισσόμενος αντιθέτως ότι η Τουρκία ήταν υπεύθυνη..

Οι αναφερόμενες πρακτικές, όπως η βία, η στέρηση της ελευθερίας και οι παράνομες επιστροφές, παραβιάζουν αρκετούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απερίφραστης απαγόρευσης των επαναπροωθήσεων (refoulement), δηλαδή της εξαναγκαστικής επιστροφής οποιουδήποτε διατρέχει πραγματικό κίνδυνο δίωξης ή άλλης σοβαρής βλάβης. Αποτελούν παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, της αυθαίρετης κράτησης και της συλλογικής απέλασης, όπως ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της οποίας η Ελλάδα είναι μέρος.

Επίσης, η Ελλάδα δεσμεύεται και από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπου αναγνωρίζεται το δικαίωμα αίτησης για άσυλο, διασφαλίζεται η προστασία από τις επαναπροωθήσεις (refoulement) και απαγορεύονται οι συλλογικές απελάσεις. Οι επιστροφές με συνοπτικές διαδικασίες δεν επιτρέπουν την επαρκή αξιολόγηση των αναγκών προστασίας. Η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ΕΕ ώστε να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα στην οποία μπορεί να επιστραφεί ένας αιτών άσυλο, στα οποία κριτήρια περιλαμβάνεται ο σεβασμός της αρχής των μη επαναπροωθήσεων (non-refoulement) και το δικαίωμα να ζητήσει κανείς άσυλο.

Αναγνωρίζουμε ότι λόγω της έλλειψης μηχανισμών δίκαιου διαμοιρασμού της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων ανεπαρκειών στον τομέα της αλληλεγγύης, η Ελλάδα φέρει πολύ μεγαλύτερο βάρος από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Έχουμε επανειλημμένα καλέσει τους θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν έναν ουσιαστικό μηχανισμό διαμοιρασμού της ευθύνης. Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει των εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεών της, στις οποίες περιλαμβάνεται και το καθήκον προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους ως μεταναστών ή αιτούντων άσυλο.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα. Ελπίζουμε σε έναν συνεχιζόμενο διάλογο.
Με εκτίμηση,

Human Rights Watch, ActionAid Hellas, Διεθνής Αμνηστία, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Danish Refugee Council, Equal Rights Beyond Borders, Fenix – Humanitarian Legal Aid, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Help Refugees, HIAS Greece, HumanRights360, International Rescue Committee, INTERSOS Hellas, Josoor, Legal Centre Lesvos, Lesvos Solidarity, Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία, Mobile Info Team, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, PRAKSIS, Refugee Legal Support, Refugee Rights Europe, Refugees International, Refugee Support Aegean, SolidarityNow, Terre des hommes Hellas

Σκίτσο: medfaces-1, posted 22/4/2019, BY MARIA PAPAEFSTATHIOU, 

Posted on 30/11/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top