ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Έμφαση στη διάσωση στη Μεσόγειο / Πόσοι άνθρωποι θα χαθούν ακόμα;
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) θεωρούνται πνιγμένοι ή αγνοούμενοι άλλοι 300 άνθρωποι που προσπάθησαν να ξεφύγουν από πολέμους και επικίνδυνες ζώνες και να φτάσουν με 4 πλοία από τη Λιβύη στην Ιταλία. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να δώσουν έμφαση σε επιχειρήσεις διάσωσης όσων κινδυνεύουν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά και να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Μετά την τραγωδία έξω από την Λαμπεντούσα, τον Οκτώβριο 2013, η Ιταλία οργάνωσε την επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum. Η επιχείρηση διέσωσε χιλιάδες ανθρώπους, τελείωσε όμως και η προσπάθεια αφέθηκε από 1/11/2014 στην FRONTEX, στο πλαίσιο της προστασίας των συνόρων (επιχείρηση Triton).
Περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ξεφεύγοντας από εστίες πολέμου και βίας όπως η Συρία, η υπο-Σαχάρια Αφρική, το Κέρας της Αφρικής, ή έστω αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Μέσα σε 10 χρόνια χάθηκαν 20.000 στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Το 2014 όμως οι άνθρωποι που χάθηκαν έφτασαν τους 3.500 από ένα σύνολο 218.000 που διέσχισαν την Μεσόγειο.
Αν δεν υπάρχει μια καλά δομημένη πρωτοβουλία έρευνας και διάσωσης, περισσότεροι άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, συντασσόμενοι με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Επίτροπο κ Δημ. Αβραμόπουλο (ή όποιον τον αντικαταστήσει) να αναλάβουν πρωτοβουλίες, συντονισμένα και στη βάση ολοκληρωμένου προγράμματος, για:
– καλά συντονισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,
– απαντήσεις στα προβλήματα των ανθρώπων που επιχειρούν να ξεφύγουν από πολέμους μέσω της Μεσογείου αλλά και στα αίτια που επιβάλλουν το ξεσπίτωμα ανθρώπων από τον τόπο τους,
– πολιτική επίλυση συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής,
– καλύτερες ευκαιρίες σε πρόσφυγες που βρίσκονται σε γειτονικές προς τις ζώνες συγκρούσεων περιοχές,
– νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους όσους αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη, εναλλακτικές των επικίνδυνων ταξιδιών και των παράνομων δρόμων,
– ενίσχυση των διαδικασιών που μπορούν να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται άσυλο και διεθνούς προστασίας.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε την κατάργηση των κέντρων κράτησης που έτσι κι αλλιώς κρατούν σε απαράδεκτες συνθήκες ανθρώπους που δεν είναι εγκληματίες αλλά είτε είναι μετανάστες και αναζητούν μια καλύτερη ζωή είτε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, όντας πρόσφυγες ή ασυνόδευτα παιδιά. Η κυβέρνηση, σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να δημιουργήσει «κέντρα πρώτης υποδοχής» αλλά και να δώσει έμφαση σε δομές και πρωτοβουλίες κοινωνικής ένταξης, ώστε η μετανάστευση να παίξει τον ευεργετικό της ρόλο και στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία.