Σκάνδαλο: 75.000.000 ευρώ ενίσχυση για την …”πράσινη” εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο την οποία έπληξε ο …κοροναϊός;;;;

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι βάφει το μαύρο του πετρελαίου με …πράσινη μπογιά για να μοιράσει 75.000.000 στην πετρελαϊκή εταιρία που έχει την εξέδρα άντλησης του Πρίνου και παράλληλα κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο.  Επειδή όμως στις εταιρίες που λαμβάνουν αποζημίωση από τις επιπτώσεις της πανδημίας εξαιρούνται με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, η κυβέρνηση και η πετρελαϊκή εταιρία θα …ονομάσουν την εξόρυξη πετρελαίου πράσινη για να ρίξουν …στάχτη στα μάτια των κουτόφραγκων της Κομισιόν και να μπορέσουν να ενισχύσουν με κρατικό χρήμα την πετρελαϊκή εταιρία. Δεν πρόκειται καν για δάνεια, αλλά για κρατική ενίσχυση. Τι δεν είναι πράσινη επένδυση η ….εξόρυξη πετρελαίου; Αν ο Πράσινος πρωθυπουργός και ο Πράσινος υπουργός Περιβάλλοντος βλέπουν αυτή την εξόρυξη πετρελαίου πράσινη, οφείλουμε να το πιστέψουμε όλοι μας.

Εντάξει η κυβέρνηση κάνει τη δύσκολη, σκέφτεται να δώσει …μόνο 40-50.000.000 ευρώ για να ενισχύσει τα πετρέλαια στον Πρίνο…Η εταιρία ζητάει βέβαια 70-75.000.000. Αλλά θα τα βρούνε κάπου στο ενδιάμεσο. Είναι τόσο λογικό το αίτημα!!!!!

Ε όχι και να μην ενισχύσουμε με δημόσιο χρήμα την πετρελαιο-βιομηχανία! Υποφέρει. Τόσα κάνει για το κλίμα, το περιβάλλον. Εξάλλου όλες οι μικρομεσαίες και οι κοινωνικές επιχειρήσεις ενισχύθηκαν γενναία μέσα σε αυτή την κρίση, έτσι δεν είναι; Πήραν όσα λεφτά ζήτησαν και μάλιστα όπως η Energean δηλαδή ως ενίσχυση παρακαλώ για να μην κλείσουν – αφού πήραν τόσο γενναίες ενισχύσεις τι να τα κάνουν τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης. Δεν πήραν γενναίες ενισχύσεις και για τα λειτουργικά έξοδά τους για το 2020 αλλά και το 2021 όπως ζητάει η καημένη εταιρία του Πρίνου Energean που δεν έχει πάρει ακόμα τα 75.000.000; Τόση αδικία… Οι άνεργοι περνάνε ζωή χαρισάμενη, έτσι δεν είναι; Κολυμπάνε στο χρήμα και τις κρατικές ενισχύσεις. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλουτίσει; Ε, τώρα σειρά είναι να ενισχύσουμε κάτι φτωχές πετρελαϊκές εταιρίες, κάτι αφεντικά ποδοσφαιρικών ομάδων, κάτι ομίλους που χρωστάνε εκατομμύρια για να μην μείνει κανένας μόνο στην κρίση…..

Για λύσεις με χαρακτηριστικά κρατικής ενίσχυσης υπό τις σημερινές δυνατότητες που δίνονται σε επίπεδο Ε.Ε. λόγω της πανδημίας” κάνει λόγο η κυβέρνηση δεσμευόμενη για την αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα που διαχειρίζεται η εταιρεία Energean.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Bουλή, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Θωμάς ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΝ και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Energean με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης η οποία θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί -δεδομένου ότι η Ε.Ε. χαλάρωσε τους όρους λόγω πανδημίας- λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.

Στόχος να μην σταματήσει η παραγωγή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!!!!!!

Σημείωσε ότι συζητούνται όλες οι παράμετροι ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Έψιλον» και πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή, που είναι η βασική εγγύηση για την απασχόληση».

Χαρακτήρισε ως ζητούμενο να μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο”

Εν τω μεταξύ η εταιρία που κάνει τις έρευνες στην Ήπειρο και έχει και τις εξέδρες του Πρίνου βάφει την εξόρυξη πετρελαίου …πράσινη για να παρακάμψει η κυβέρνηση τις αντιρρήσεις που θα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση μιας επιχείρησης που έχει αρνητική επίδραση στο κλίμα….

Η διάσωση του Πρίνου “απαιτεί 75 εκατ. ευρώ”, τόσα χρειάζεται η Energean με βάση το … επιχειρησιακό σχέδιο που υπέβαλε στα υπουργεία και ανακοίνωσε την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια μόνο για το γεωτρητικό πρόγραμμα του κοιτάσματος “Έψιλον” που θα φέρει νέες ποσότητες πετρελαίου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξέδρας “Λάμδα” στη Ρουμανία αλλά και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών για τη διετία 2020 – 2021.

Posted on 07/07/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top