Οι Πράσινοι δεν είναι άλλο ένα κόμμα αλλά είναι το ενωτικό Πράσινο εγχείρημα που έχει ανάγκη η χώρα και ο πλανήτης, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου αντιπροσωπευτικά στελέχη των δυνάμεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία η οποία οργανώνει ανοιχτό Συνέδριο στην Αθήνα στις 22-23 Φεβρουαρίου.
Παλιά και νέα στελέχη από τους Πράσινους-Αλληλεγγύη, τους Πειρατές, το Οικολογικό Δίκτυο, τους Οικολόγους Πράσινους και ανένταχτοι, κάλεσαν όλους τους ευαίσθητους και ενεργούς πολίτες, όλους όσους πιστεύουν έμπρακτα στην αυτονομία της πολιτικής οικολογίας, να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός αυτόνομου, ενωτικού και μαζικού Πράσινου κόμματος. Παρόντες και οι δυο πρώην ευρωβουλευτές του πράσινου χώρου, που δήλωσαν ότι ανοίγουν τον δρόμο σε νεότερα στελέχη.
Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος Ευγενία Χριστιανούδη, μέλος της Γραμματείας των Πράσινων, που είπε πως “μια πλειάδα νέων ανθρώπων που μετέχουν στην πρωτοβουλία, από όλη την Ελλάδα, δήλωσαν τη στήριξή τους και απηύθυναν μήνυμα ενότητας, με οδηγό έναν οικολογικό τρόπο ζωής, δίπλα πάντα στα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται στην κλιματική ανατροπή, στην υποβάθμιση της ζωής και της φύσης, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων και κινούνται στο πνεύμα των Ευρωπαίων και των Παγκόσμιων Πράσινων“. Επίσης, παρουσίασε έναν τόμο 163 σελίδων, με το αναλυτικό πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης των Πράσινων, με προτάσεις ουσιωδώς διαφορετικές από το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, τις οποίες θα συζητήσουν τα μέλη και οι φίλοι της πρωτοβουλίας στην προσυνεδριακή διαδικασία.
«Με ρώτησε ένας φίλος γιατί συμμετέχω στους Πράσινους», είπε ο Θανάσης Γούναρης, πρόεδρος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας. «Και του απάντησα ότι είμαι εδώ για τις κότες που πέταξε στα σκουπίδια ζωντανές ένα κτήνος, για τα ζώα που σφάζονται χωρίς αναισθησία στα σφαγεία της χώρας, για τα ψάρια και τη ζωή που πέθανε στον Σαρωνικό από τα πετρέλαια του Αγία Ζώνη, για τα ζώα που βρίσκουν φρικτό θάνατο σαν πειραματόζωα, είμαι εδώ για ό,τι δεν έχει φωνή, για να του δανείσω τη δική μου. Όπως τόσο καιρό κάνω το ίδιο για τον Ασάνζ, για τον Αnakata και τον Peter Sunde του Pirate Bay, για την Τσέλσι Μανινγκ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση λόγω της δημοσιοποίησης απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Είμαι εδώ για να συνεχίσει η χώρα μας να έχει καθαρές ακτές, θάλασσες, δάση, οξυγόνο. Είμαι εδώ για να σταματήσω τις εξορύξεις, τις Σκουριές, τη σκουπιδοποίηση της Λευκίμμης, το Γραμματικό, τις παράνομες χωματερές, την καταστροφή του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή … Και τέλος γιατί πειρατές και πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο είναι μαζί πολλά χρόνια τώρα και αυτή εδώ είναι ίσως η μεγαλύτερη αλλά σίγουρα η μοναδική ευκαιρία για να πρασινίσει η χώρα».
«Η κλιματική αλλαγή μας χτυπάει την πόρτα με καταστροφικά σενάρια», τόνισε η Μαρία Καβούρη, διαπολιτισμική διαμεσολαβήτρια. «Στελέχη του ΟΗΕ εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης ενδέχεται να υπονομεύσουν όχι μόνο τα βασικά δικαιώματα στη ζωή, το νερό, τα τρόφιμα και τη στέγαση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ο κόσμος κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο από το “κλιματικό απαρτχάιντ”, όπου οι πλούσιοι θα πληρώνουν για να ξεφύγουν από την υπερθέρμανση και την πείνα που προκαλείται από την κλιμακούμενη κλιματική κρίση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος θα υποφέρει. Και αυτοί που θα μπορέσουν να ξεφύγουν, θα δημιουργήσουν μια νέα προσφυγική ροή, πολύ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα. Εμείς, ως Πράσινοι, πρέπει να έχουμε ένα plan B για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και να δημιουργήσουμε σχέδια για την ένταξή τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό».
«Διάβασα ότι ο κ. Μητσοτάκης στο Νταβός είπε πως “ελλείψει πράσινου κόμματος στην Ελλάδα, αναλαμβάνουμε εμείς τα θέματα της κλιματικής αλλαγής”, είπε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Οικολογικού Δικτύου. «Η αναφορά αυτή αναδεικνύει το μεγάλο κόστος για τη χώρα από την απουσία Πράσινου κόμματος. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι θετική ως πρώτο βήμα και αναδεικνύει και το οικολογικό έλλειμμα της Αριστεράς, που δίνει περιθώρια στη Δεξιά να την ξεπερνάει. Τη θέση του λιγνίτη παίρνει όμως επ’ αόριστον το φυσικό αέριο, ορυκτό καύσιμο και αέριο του θερμοκηπίου. Κανένας οδικός χάρτης για τα αναγκαία επόμενα βήματα των δεσμευτικών ευρωπαϊκών στόχων του 2050. Αντί για στροφή στην εξοικονόμηση, την ήπια ενέργεια και τη στήριξη της εμπλοκής των πολιτών σε ενεργειακές κοινότητες, έχουμε παράδοση το 1/3 της χώρας σε έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων (αντίθετα με τις άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ), έχουμε στόχους για κόμβο διέλευσης αγωγών, πύλες εισόδου αερίου ακόμη και από fracking. Στις μεταφορές, η έμφαση και τα κίνητρα στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων ευνοούν μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα για αγορά νέου οχήματος. Εγκαταλείπεται ως στόχος η ευρύτερη δυνατή απεξάρτηση από το ΙΧ, με δραστική αναβάθμιση και επέκταση του σιδηροδρόμου και των μαζικών μεταφορών, και στήριξη του ποδηλάτου και του περπατήματος για τις τοπικές μετακινήσεις».
«Δεν έχουμε ούτε πολιτικές ούτε οικονομικές ούτε άλλες εξαρτήσεις από άλλα κόμματα ή συμφέροντα», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής Greens/EFA. «Κινούμαστε με βάση τις πράσινες αξίες και τις προγραμματικές συμφωνίες. Ανοίγουμε τον δρόμο σε νεότερους ανθρώπους. Και οι παλιότεροι αποτελούμε εγγύηση για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΠ. Αν δεν συγκροτείς πραγματική εναλλακτική λύση, στέλνεις τον κόσμο στην απογοήτευση. Σε πολλά η σημερινή κυβέρνηση απλώς συνεχίζει την προηγούμενη πολιτική. Πραγματικές επενδύσεις είναι μόνο όσες έχουν συνολικό όφελος για την κοινωνία. Όσες στέλνουν τον λογαριασμό στην κοινωνία και στο περιβάλλον, δεν είναι επενδύσεις αλλά λεηλασία. Επενδύσεις σαν τον χρυσό στη Χαλκιδική τις βλέπουμε μόνο στον Τρίτο κόσμο ή στις τεράστιες ακατοίκητες εκτάσεις του Καναδά και της Φιλανδίας. Στην πολυδιαφημισμένη ιστορία του Ελληνικού, δεν είναι επένδυση το να αποκτήσει η Αθήνα άλλο ένα καζίνο. Δεν χρειαζόμαστε φαραωνικά έργα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, δεν μπορεί να προωθούνται οι ΑΠΕ με τρόπο που τις συκοφαντεί. Η αδιέξοδη εμμονή στην διπλωματία των αγωγών και στις εξορύξεις σε ΑΟΖ οδηγεί σε κλιμάκωση και κόστος επιπλέον εξοπλισμών, με κερδισμένες μόνο τις πολυεθνικές των εξορύξεων και των όπλων. Επιδημίες όπως ο κορονοϊός επιβάλουν τη στροφή στη χορτοφαγική διατροφή. Ήδη πολλοί νέοι αλλάζουν τον τρόπο της ζωής τους και προσπαθούν ν’ αλλάξουν και τις πολιτικές».
«Προσκαλούμε τους πολίτες που διαπιστώνουν ότι η κλιματική κρίση είναι το νήμα που ενώνει αγώνες για προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία δικαιωμάτων, δημοκρατία, υπεύθυνη οικονομία και νόημα στην εργασία να πάρουν μέρος στο συνέδριο», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής Greens/EFA. «Για να δημιουργήσουμε μαζί ένα νέο, αυτόνομο, ενωτικό κι αποτελεσματικό Πράσινο κόμμα, να συμβάλλουμε πιο αποτελεσματικά στις μεγάλες, συνεχείς κι αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται. Ένα ισχυρό πράσινο κόμμα θα συμβάλλει στον πράσινο και δίκαιο μετασχηματισμό της κοινωνίας, της οικονομίας, της καθημερινότητας, των πόλεων αλλά και στον εκδημοκρατισμό της πολιτικής, της παραγωγής, της ενέργειας, της οικονομίας. Απευθυνόμαστε σε άτομα που είναι πολιτικά ενεργά αλλά και σε αυτά που αναδεικνύουν μια νέα πολιτική στάση μέσα από τις επιλογές που κάνουν στην καθημερινή ζωή τους. Αγωνιζόμαστε για μια πολιτική που θα είναι διαφορετική, συμμετοχική, δημιουργική, διαμορφώνει ευνοϊκό πλαίσιο για να μπορούν οι πολίτες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, η τεχνολογία να διευκολύνει την κοινωνία, η οικονομία να μετασχηματίζεται και να γίνεται πιο υπεύθυνη, η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική συνοχή να είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σχεδιασμού ή δραστηριότητας, περιλαμβανομένης της οικονομίας».
Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν και παίχτηκαν μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις των εξής στελεχών και μελών της Γραμματείας των Πράσινων:
- Αριστείδης Παπαδάκης, γραφίστας, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης
- Δομήνικος Χρυσίδης, Κοινωνικός Επιστήμων, Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης, Βρυξέλλες,
- Ελένη Καρασαββίδου, Ph.D., Πολιτισμική Κοινωνιολόγος, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Κώστας Μαριόγλου, μέλος της Κίνησης 136, τέως πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΥΑΘ
- Γιώργος Πανούχος, MBA, Ιατρικός Επισκέπτης, Stop Climate Change Greece,
- Όλγα Κίκου, στέλεχος διεθνούς οργάνωσης για τα ζώα,
- Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, καθηγητής Α.Π.Θ, συγγραφέας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
- Έφη Δόδουρα, τραπεζικός, πρόεδρος Φιλοζωικού Σωματείου “Άργος”
Ακολούθησε γεύμα με χορτοφαγικό μενού.
Επικοινωνία, άλλες φωτό και βίντεο: 6977471845
—
ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Πρωτοβουλία για ένα νέο ενωτικό Πράσινο κόμμα
prasinoi.eu
facebook.com/Prasinoi.GR
instagram.com/prasinoi.gr
twitter.com/Prasinoi_GR
e-mail: prasinoi2019@gmail.com