Τι είναι το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ και γιατί να είναι στη Βουλή στις 21 Μαϊου;

Τι είναι «Πράσινο και Μωβ»;

Το “Πράσινο και Μωβ” είμαστε μια συμμαχία κομμάτων και κινήσεων απέναντι στο γκρίζο τοπίο των αλληλένδετων κρίσεων και για αυτό πιστεύουμε στις βιώσιμες πολιτικές λύσεις για τους πολίτες, το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία, την κοινωνία, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους άλλους κατοίκους του πλανήτη. Η συμμαχία δημιουργήθηκε μετά από πολλές συζητήσεις μεταξύ μας για να προωθήσουμε λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Αποδεικνύουμε, έτσι, με τη συμμαχία που έχει κοινό πρόγραμμα ότι η συνεργασία και η σύνθεση στην πολιτική είναι εφικτή.

Ποια η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σχήμα και μάλιστα “Πράσινο και Μωβ”;

Πράσινο και Μωβ” είναι ένας πολιτικός χώρος που λείπει από την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Πολλά από τα σημερινά προβλήματα δεν θα υπήρχαν ή θα είχαν δραστικά βελτιωθεί αν υπήρχε ο πολύχρωμος κοινωνικός χώρος της πολιτικής οικολογίας, του φεμινισμού, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού φιλελευθερισμού. Η δημοκρατία θα ήταν συμμετοχική, η ενέργεια θα ήταν κοντά στον πολίτη, η σοφή διαχείριση της φύσης θα κυριαρχούσε, η οικονομία θα υπηρετούσε την κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις θα ήταν φυσικές, η ζωή στις πόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ήταν αξιοβίωτη, η νεολαία θα αντιμετωπίζονταν με αξιοπρέπεια, η ελπίδα και η δημιουργικότητα θα αντικαθιστούσαν τη σημερινή ζωή του φόβου και των περιορισμών.

Απέναντι στο γκρίζο τοπίο των αλληλένδετων κρίσεων, αντιπαραθέτουμε μια χρωματιστή συμμαχία της πολιτικής οικολογίας και άλλων πράσινων προτάσεων με τα νέα πανευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα: των Πειρατών, της Πολιτικής Φιλοζωίας, του Βολτ, του οικοφεμινισμού. Η επιτυχημένη συμπόρευση των ρευμάτων αυτών στο ευρωκοινοβούλιο, μέσα από την πολιτική ομάδα των Πράσινων/EFA, ανοίγει δρόμους και για τη χώρα μας.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά όλα ίδια μένουν” έλεγε ο ποιητής. Πολλές κυβερνήσεις αυτοδύναμες ή με συμμαχίες υποσχέθηκαν βαθιές αλλαγές, ακόμα όμως παραμένουν τα βαθιά διαθρωτικά προβλήματα της χώρας: ευάλωτη δημοκρατία, διχαστικός πολιτικός λόγος, έλλειψη σοβαρών προγραμμάτων από τα κόμματα, (άλλα λένε προεκλογικά, άλλα κάνουν ως κυβέρνηση), μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης και του καταναλωτικού μοντέλου ώστε να να μην υποσκάπτουν τη βιωσιμότητα, την κλιματική ουδετερότητα, την κοινωνική συνοχή, την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων, τη συμπερίληψη όλων στη διαμόρφωση του μέλλοντος, σε μια οικονομία που δεν αφήνει κανέναν και καμία πίσω, ούτε καταστρέφει ζωές και περιβάλλον.

Δεν περιμένουμε να πάρουμε την κυβέρνηση “αυτοδύναμα”. Θα αλλάξουμε την πολιτική, τις πολιτικές προτεραιότητες και το περιεχόμενο της πολιτικής, τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα μας. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στις αλλαγές με τη συμμετοχή μας στη Βουλή, αξιοποιώντας την εμπειρία μας μέσα από κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες με βάση αξίες, αλλά και τη διαδρομή μας σε θεσμούς όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η διοίκηση δήμων (πχ πράσινος δήμαρχος Κοζάνης, αντιδημαρχίες), η συμμετοχή μας σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Στο χώρο μας είναι σήμερα δύο πρώην ευρωβουλευτές, 72 νυν ή πρώην Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, έλληνες και ελληνίδες εκλεγμένοι/ες σε ευρωπαϊκούς δήμους.

Τι σημαίνει “Πράσινο και Μωβ”;

Πράσινο και Μωβ είναι τα χρώματα που σχετίζονται όχι μόνο με τις κομματικές ταυτότητες, των σχημάτων που απαρτίζουν την Συμμαχία μας αλλά και με αξίες και επιλογές.

Το Πράσινο είναι το χρώμα της οικολογίας και του πράσινου κινήματος. Συμβολίζει την φύση, την αρμονία, την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ίαση, τη σύνθεση αξιοποιώντας την ενέργεια του ήλιου και πάνω από όλα την ελπίδα.

Το Μωβ είναι το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος, της φροντίδας και της αναγέννησης, των λύσεων που προκύπτουν μέσα από ειλικρινείς συνεργασίες. Είναι και η γυναικεία οπτική στην πολιτική, η ευαισθησία, η φροντίδα και έγνοια, οι λύσεις, οι συνθέσεις που οδηγούν σε επίλυση προβλημάτων, όχι μόνο κριτική και αντιπαράθεση, σε αντίθεση με μάτσο αντιλήψεις επαγγελματιών της πολιτικής, που επιδιώκουν να επικρατήσουν μέσα από την κυριαρχία πάνω στους άλλους, στην επικράτηση μέσα από την αποτυχία των άλλων, στοχεύουν στην εκμηδένιση των άλλων.

Τι καινούργιο φέρνει το «Πράσινο και Μώβ»;

Πράσινο και Μωβ” είναι ο τρόπος για να γίνουν αλλαγές σε αυτόν τον τόπο σε όλα τα επίπεδα. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει να διολισθαίνει η δημοκρατία, να καταστρέφεται το φυσικό μας περιβάλλον, να ψηφίζουμε ένα κόμμα με γνώμονα την αποτυχία του άλλου. Το 70% των πολιτών αλλάζει κόμμα στις εκλογές γιατί δεν ικανοποιείται με αυτό που ψήφισε στις προηγούμενες. Μέχρι πότε θα ψηφίζουμε ένα κόμμα για να τιμωρήσουμε κάποιο άλλο και όχι γιατί μας πείθει το πρόγραμμά του;

 • Πράσινο και Μωβ” σημαίνει δημόσια διοίκηση που είναι αποτελεσματική, όχι γραφειοκρατική και σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής όπως είναι σήμερα. Χρειαζόμαστε άμεση θεσμική ενίσχυση της διαφάνειας, ως διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των πελατειακών σχέσεων.
 • Παρεμβαίνουμε κατά του περιορισμού δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθεριών, κατά των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία και τη στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών.
 • Οι πολιτικοί και η Κυβέρνηση δεν είναι δικαστές. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι συνταγματικά απαιτούμενες διαδικασίες τηρούνται απρόσκοπτα. Σαφώς δεν μπορεί να δουλέψει ένα κράτος με μια υποχρηματοδοτούμενη ΑΔΑΕ, της οποίας το έργο υποσκάπτεται. Ως “Πράσινο και Μωβ” καλούμε τους πολίτες να επαγρυπνούν ώστε η ΑΔΑΕ να μπορεί απερίσπαστα να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στο κυβερνητικό σκάνδαλο των υποκλοπών.
 • Φαινόμενα όπως διώξεις (SLAPPS) κατά δημοσιογράφων και πολιτών που μάχονται για τη διαφάνεια, επιβάλλουν την εγρήγορση όλων μας.

Πράσινο και Μωβ σημαίνει ένα κράτος σοβαρό με δομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, ένα ακέραιο κράτος, κράτος δικαίου. Χρειάζεται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, για να μην υπάρχουν ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για τη δημοκρατία, για το ποιος θα κερδίσει από την πράσινη μετάβαση, την κοινωνική δικαιοσύνη.

 • Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και όχι να κυριαρχεί η ρητορική φόβου και περιορισμών.
 • Επιδιώκουμε μια ανθεκτική, βιώσιμη, υπεύθυνη, δίκαιη, παραγωγική οικονομία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στη διατήρηση των συμφερόντων του παρελθόντος.
 • Θέλουμε να σταματήσουμε να λειτουργούμε διχαστικά, να συνδημιουργήσουμε όλοι και όλες μαζί, με κριτική αλλά και ουσιαστικό διάλογο, ένα καλύτερο αύριο και όχι να συνεχίσουμε την καλλιέργεια ψευδο-διλημμάτων εμφυλιακού χαρακτήρα.
 • Ζητάμε πίσω την ελπίδα που μας στέρησαν τα λάθη του παρελθόντος, και η οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση.
 • Προωθούμε τη γνώση, την ανεξαρτησία, τη διαφορετικότητα, τη πράσινη και κοινωνική καινοτομία και το νέο.
 • Επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας τον παλαιοκομματισμό και τις στείρες ιδεολογικές αγκυλώσεις, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αξιακό και πολιτικό σύστημα.
 • Αγωνιζόμαστε για πραγματικές / ρεαλιστικές λύσεις που στηρίζονται στην επιστημονική γνώση και όχι σε πολιτικά ημίμετρα που υπηρετούν σκοπιμότητες.
 • Προωθούμε την ανεξάρτητη δράση του κράτους από τα κομματικά παιχνίδια.
 • Αγωνιζόμαστε για τον απεμπολισμό των βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων, τη διεκδίκηση ίσου χώρου για τις γυναίκες, τους νέους, την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, τους μετανάστες και όσους φιμώνονται, περιθωριοποιούνται και θεωρούνται “άλλοι”.
 • Επιδιώκουμε νέους τρόπους σκέψης, νέα οράματα και νέες λύσεις.

Θέλουμε ο άνθρωπος να συμβιώνει στη Γη με τους υπόλοιπους φυσικούς οργανισμούς και όχι να κυριαρχεί.

Είμαστε μια πολιτική δύναμη ανορθωτική για την δημοκρατία, την κοινωνία, την οικονομία, τη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Posted on 15/04/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top