ΠΡΑΣΙΝΟΙ Χανίων: Λάθος η χωροθέτηση αντλιοστασίου στην παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό

Η επιμονή της δημιουργίας Αντλιοστασίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων στην παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό των Χανίων είναι λάθος, το οποίο πρέπει άμεσα να διορθωθεί.

Η παραλία της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό εκτός από μια θαυμάσια παραλία κολύμβησης που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιους, αποτελεί και παραλία ωοτοκίας της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta που απειλείται με εξαφάνιση, φωλιές της οποίας είχαν εντοπιστεί και το προηγούμενο καλοκαίρι. Η δημιουργία αντλιοστασίου σε αυτό το χώρο απειλεί τόσο τους κολυμβητές όσο και τη θαλάσσια χελώνα.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να αλλάξει το σχεδιασμό της λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη σημασία της περιοχής όσο και τη γνώμη των ανθρώπων της περιοχής και των χιλιάδων πολιτών που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα.

Παράλληλα, εκτός από τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου σε άλλη περιοχή μακριά από την παραλία της Παχιάς Άμμου σε συνεννόηση και με διάλογο με τους κατοίκους της περιοχής, η δημοτική αρχή, οι τοπικοί φορείς και η κυβέρνηση οφείλουν να φροντίσουν για την ένταξη της περιοχής του Σταυρού στο δίκτυο των προστατευόμενων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000.

Η περιοχή αυτή προβλεπόταν να ενταχθεί σε αυτό το δίκτυο προστασίας, κάτι που τελικά δεν έγινε για λόγους που είχαν να κάνουν με τη χρήση της γειτονικής περιοχής του Στρογγυλού Κεφαλιού στη διαχείριση των απορριμμάτων των Χανίων.

Η ένταξη της περιοχής του Σταυρού στο δίκτυο NATURA 2000 θα συμβάλει στην προστασία της σημαντικής αυτής περιοχής, στη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων προστασίας και με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Με αφορμή μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών (8 Ιουνίου), καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν στην προστασία των Ωκεανών και της θάλασσας

  • εγκαταλείποντας τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων στη θάλασσα που απειλούν να δηλητηριάσουν τη θαλάσσια ζωή και τη διατροφή μας,
  • να κηρύξουν προατατευόμενη περιοχή τη θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής τάφρου,
  • να αποτρέψουν καταστροφικές επενδύσεις τσιμεντοποίησης στις ακτές,
  • να πάρουν μέτρα ενάντια στην πλημμυρίδα του πλαστικού που καταλήγει στη θάλασσα.

Η ενεργοποίηση και η δράση των πολιτών παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της παραλίας του Σταυρού, της θάλασσας και της φύσης κι αποτελεί ελπίδα και παρακαταθήκη για το μέλλον.

STAVROS-PAXIA-AMMOS-PARALIA

Πράσινοι Χανίων

Μέλος της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ www.prasinomov.gr

(Υποψήφιοι των Πράσινων με το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στα Χανιά: Καστρινάκη Ζαχαρένια (Ρούλα), Παπαδάκη Αλεξάνδρα, Ποντικάκης Φώτης)

Posted on 07/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top