Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στηρίζουν πράσινα προγράμματα και υποψήφιους στην Ελλάδα – Δείτε αναλυτικά

Αρκετά αυτοδιοικητικά σχήματα στην Ελλάδα έχουν τη στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων. Οι Πράσινοι συμμετέχουν σε αυτά δίνοντας βάρος στην ενδυνάμωση της Πράσινης Αυτοδιοίκησης, στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με πράσινη ταυτότητα σε όλη την Ελλάδα. Και ταυτόχρονα αγωνίζονται για ριζική αλλαγή διοίκησης και πολιτικής στους κρίσιμους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Βόλου καθώς και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

«Δεν απέχουμε, δεν διαμαρτυρόμαστε απλώς, δεν καταγράφουμε δυνάμεις. Αναλαμβάνουμε ρόλο για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη», τονίζουν οι Πράσινοι. 

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ενισχύουν την πράσινη παρουσία στους Δήμους και στις Περιφέρειες της Ελλάδας, ώστε να υπάρξουν δημιουργικές αλλαγές, όπως αυτές που έχουν πετύχει οι 300 Πράσινοι Δήμαρχοι και οι 16.000 εκλεγμένοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι σε όλη την Ευρώπη. Στη συνάντηση, που οργάνωσαν οι Πράσινοι και η Οικολογία Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν διαδικτυακά πολλοί και πολλές υποψήφιοι/ες από τον πράσινο χώρο αλλά και η Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Βούλα Τσέτση, και ο εκλεγμένος με τους Γερμανούς Πράσινους στο κοινοβούλιο στο Στερλιτζ Βερολίνου, Κώστας Κοσμάς. Μηνύματα για ενίσχυση των πράσινων πολιτικών και την εκλογή Πράσινων υποψήφιων έστειλε, επίσης, ο Mina Jack Tolu, μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, υπεύθυνος για τα μεσογειακά θέματα.

Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν και οι:

  • Σπύρος Πέγκας, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
  • Φίλιππος Γκανούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας
  • Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος με τον Σπύρο Πέγκα 
  • Νίκος Χρυσόγελος, τ. ευρωβουλευτής, υποψήφιος με τον Χάρη Δούκα, Αθήνα

Οι ομιλητές τόνισαν πως εμπνέονται από τις πράσινες πολιτικές που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη. Καταθέτουν προγράμματα και δίνουν μάχες για πόλεις πράσινες και συμμετοχικές, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την πολιτική με αξίες και ήθος, τις εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε όραμα και σχέδιο.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας χαιρέτισε από την προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιούνταν στην Αθήνα και ευχαρίστησε τους Πράσινους για τη συμμετοχή και στήριξη του συνδυασμού Αθήνα Τώρα”.

Οι επιλογές που θα γίνουν στις 8 και 15 Οκτωβρίου είναι από τις πιο κρίσιμες για τη χώρα, την κοινωνία, το περιβάλλον, το κλίμα και τη δημοκρατία. Η κλιματική κρίση επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς, οι καταστροφικές επιπτώσεις ιδιαίτερα σε χώρες και περιοχές με προβληματικές και μη ανθεκτικές υποδομές χειροτερεύουν -στην Ελλάδα είχαμε πρωτοφανείς καταστροφές από το 2007 αλλά ιδιαίτερα από το 2021 και μετά όχι μόνο γιατί βλέπουμε πλέον με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα ακραία καιρικά φαινόμενα να πλήττουν διάφορες περιοχές αλλά και γιατί επί πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις και αυτοδιοίκηση -με ελάχιστες εξαιρέσεις- επέδραμαν στις φυσικές άμυνες και στο περιβάλλον με πελατειακή και μικροπολιτική λογική και μετέτρεψαν τις πόλεις και την ύπαιθρο σε πολύ ευάλωτες περιοχές. Από τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, από τα Ιόνια μέχρι τα νησιά στο Αιγαίο οι κοινωνίες και οι υποδομές δεν αντέχουν όχι μόνο τα ακραία φαινόμενα αλλά και τα πιο απλά. Μια βροχή δεν μας σώζει πλέον, πλημμυρίζουμε, πνιγόμαστε. Οι φωτιές σταματάνε είτε γιατί έχουν κάψει τα πάντα είτε φτάνοντας στη θάλασσα. 

Όσοι ευθύνονται για την παράδοση της χώρας στην κλιματική, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση, δηλώνουν πως θέλουν να μας “σώσουν”, αν και πρόσφατα χρησιμοποιούσαν την κλιματική κρίση ως φθηνή δικαιολογία μετά από καταστροφές και πρωτοστατούσαν στην αδιαφορία. Ισχυρίζονταν ακόμα και μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τον καύσωνα του 2023 ότι “δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή των πολιτών από την κλιματική αλλαγή” (έγγραφο προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”) ή ότι “η κλιματική αλλαγή κατά ένα ειρωνικό τρόπο θα  μας ευνοήσει γιατί θα παρατείνει τον τουρισμό και το φθινόπωρο”!

Η κυβέρνηση έβαλε ως στόχο να ελέγξει και τις 13 περιφέρειες με δικά της φερέφωνα περιφερειάρχες καθώς και τους 3 μεγάλους Δήμους με ελεγχόμενους δημάρχους. Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο διέλυσε την Αυτοδιοίκηση και παραδίδει τα 2/3 των εδρών πλειοψηφίας στον πρώτο, που θα βγει από τις δεύτερες εκλογές ή και τις πρώτες με 43%. Αντί να ενισχυθεί η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση θεσμικά, στελεχιακά, οικονομικά και πολιτικά, η κυβέρνηση την απαξιώνει και τη μετατρέπει σε απλό βραχίονα της κεντρικής, συγκεντρωτικής εξουσίας. Ο πρωθυπουργός, έχοντας διαμορφώσει ένα μηχανισμό ιδιαίτερα ελεγχόμενο για διαπλοκή και μεταφορά πλούτου από τους πολλούς σε λίγους -και ιδιαίτερα τους “φίλους”- θέλει τώρα να ελέγξει απολύτως και πόρους που περνάνε από την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και μετατρέπονται σε έργα, εργολαβίες, με ένα πλέγμα συχνά αδιαφανών διαδικασιών, πελατειακών σχέσεων και διαπλοκής. Όλο και περισσότερο τεράστια ποσά -πολλά δις- καταλήγουν με μεθοδεύσεις σε ένα κύκλο “μεγάλων”, οδηγώντας σε εξόντωση των πολλών, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων. 

Η κυβερνητική αντίληψη, όπως εκφράστηκε από κυβερνητικούς αιρετούς όπως οι Κ. Μπακογιάννης, Κ. Πατούλης, Κ. Αγοραστός, Κ. Ζέρβας αλλά και από πολλούς άλλους κυβερνητικούς βραχίονες στην “αυτοδιοίκηση”, είναι σπατάλη για εργολαβίες αλλά φειδωλή σε πόρους για κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές και υποδομές. 

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν πως «είναι η ώρα να εισβάλουμε ειρηνικά αλλά ριζοσπαστικά, θεσμικά αλλά και με ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στον χώρο της “τοπικής και περιφερειακής εξουσίας”, με νέες, πράσινες, κοινωνικές προτάσεις, παρεμβάσεις και δράσεις. Τα 5 επόμενα χρόνια είναι πολύτιμα. Θα δεχτούμε να περάσουν χωρίς παραγωγή πραγματικού έργου, με “λαμπάκια στους δρόμους και λάσπη στα σπίτια”; Ή θα καταφέρουμε να αναλάβουν τη διοίκηση κρίσιμων περιφερειών και πόλεων σχήματα που με τη συμμετοχή πράσινων υποψηφιοτήτων έχουν  μπολιαστεί με πράσινες πολιτικές και στελέχη για να μπορέσουμε να αλλάξουμε δημιουργικά και συμμετοχικά τις πόλεις, τα νησιά και την ύπαιθρο, ώστε να γίνουν πράσινα, βιώσιμα και ανθεκτικά απέναντι στις κρίσεις;» 

Πράσινοι.
Αθηνάς 57 & Σοφοκλέους 23, ΤΚ 10552 Αθήνα.
prasinoi.eu | prasinoi.gr | facebook.com/prasinoi.gr | instagram.com/prasinoi.gr | twitter.com/prasinoi_gr
e-mail: info@prasinoi.eu

Posted on 06/10/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top