ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ποιοτική παραγωγή, απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προστασία και όχι εκτροπή του Αχελώου

Μια ιδιαίτερα ευάλωτη στη κλιματική αλλαγή περιοχή, όπως η Αιτωλοακαρνανία, θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για την αντιμετώπισή της, μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με έμφαση στην ποιοτική παραγωγή, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι συν-εκπρόσωποι του νέου κόμματος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μιχάλης Τρεμόπουλος και Βασιλική Γραμματικογιάννη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο της περιοδείας τους στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως σημείωσαν, λόγω της ομορφιάς και του ιδιαίτερου και περίπλοκου ανάγλυφου, η Αιτωλοακαρνανία, μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και τόπος μνήμης και ιστορίας, θα επηρεαστεί αρνητικά και στους τομείς της οικονομίας – όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός – αλλά και όσον αφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με αφορμή την έναρξη των έργων διανομής αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο με την κατασκευή 208 χιλιομέτρων δικτύου και με τις τιμές του ορυκτού αερίου να έχουν ανέβει στα ύψη, οι Πράσινοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για πραγματική μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων και χαμηλού οικονομικού κδεόστους για τους καταναλωτές. “Ενεργειακές κοινότητες σε επίπεδο πολυκατοικίας”, είναι μια από τις προτάσεις που κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να καταστούν προτεραιότητα, ώστε ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια. Δεν αρκεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά επιβάλλεται η πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Υποστηρίζουμε μια μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και παραγωγικό-οικονομικό μοντέλο, με τη συμμετοχή των πολιτών, αυτό που ονομάζουμε “ενεργειακή δημοκρατία”. Με 100% ανανεώσιμη ενέργεια, θα μειώσει τη ρύπανση, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και την ασφάλεια εφοδιασμού, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει τους πολίτες για ένα πιο ενεργητικό ρόλο. Αντίθετα, στη χώρα μας προωθείται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων, με κινδύνους για την περιοχή, περιβαλλοντικούς και κοινωνικο-οικονομικούς».

Στο θέμα της επαναφοράς των έργων της εκτροπής του Αχελώου με το φράγμα της Μεσοχώρας και του Αυλακίου που θα μετατρέψει το επιβλητικό και ζωογόνο ποτάμι σε λιμνοδεξαμενές αναφέρθηκε η Βασιλική Γραμματικογιάννη, λέγοντας ότι η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας του Αχελώου έχει αναδείξει την ανεπάρκεια, τις παραλείψεις και τις ευθείες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα σταθούν στο πλευρό τους στον αγώνα που δίνουν για την αποτροπή της καταστροφής.

Τέλος οι συν-εκπρόσωποι μίλησαν για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ότι πρόκειται για μια περίοδο που έχει και χαρακτηριστικά κοινωνικής ανατροπής και κάλεσαν τους πολίτες να συνταχθούν μαζί τους. “Μια επιτυχημένη μετάβαση προϋποθέτει τη δημιουργία χώρου όπου οι άνθρωποι να μπορούν να συζητήσουν και να συναποφασίσουν για το μέλλον τους. Αυτόν το χώρο οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τον δίνουμε στους πολίτες με τους οποίους συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις μας” σημείωσε η Βασιλική Γραμματικογιάννη.

Posted on 23/05/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top