Για τη δημιουργία μιας ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ μέσα από την κοινωνία

Η επιστολή – πρόταση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προς την Δημοκρατική κι Ανανεωτική Αριστερά
Αθήνα, 26.02.15

 

Θέμα: Η επόμενη μέρα στη συνεργασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Ενόψει των συζητήσεων και αποφάσεών σας θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστές τις απόψεις μας για το μέλλον της συνεργασίας που ξεκινήσαμε προεκλογικά.

Ήδη έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αλλά και τον σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι διαπραγματεύσεις και η απόφαση του Ευρωγκρουπ και ότι αυτό συνεπάγεται, δημιούργησαν μια άλλη, σε σχέση με το παρελθόν αλλά και την προεκλογική περίοδο, πραγματικότητα. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και θα υπάρξουν αργά ή γρήγορα πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις.

Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να μην ήταν ικανοποιητικό για εμάς αλλά, κατά τη γνώμη μας, η επόμενη μέρα είναι πλέον καθοριστική για το αν θα δημιουργηθεί μια εναλλακτική πολιτική πρόταση με την δική μας συμμετοχή ή όχι. Το «παλιό» έφυγε προς το παρόν, αλλά η εναλλακτική πολιτική πρόταση δεν εκφράζεται μέχρι τώρα από την κυβερνητική πλειοψηφία. Φυσικά θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση στο να βγάλει τη χώρα από την πολύχρονη και πολύπλευρη κρίση αλλά δεν έχουμε δει να διαθέτει ένα εναλλακτικό σχέδιο για οικολογική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της κοινωνίας και της χώρας ως το βασικό εργαλείο για να βγούμε από την κρίση.

Προεκλογικά μιλήσαμε από κοινού για την στρατηγική επιλογή της συνάντησης δύο πολιτικών χώρων, των πρασίνων και της ανανεωτικής-δημοκρατικής αριστεράς. Είναι τώρα πλέον η ώρα για να πάρουμε τις αποφάσεις μας σχετικά με το αν θα προχωρήσει πράγματι – στη βάση ενός πολιτικού στίγματος όπως αυτό αποτυπώθηκε και στην εκλογική διακήρυξη –   η συνεργασία αυτή στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός φορέα πράσινης αριστεράς που θα:

  • αυτό-καθορίζεται και δεν θα ετεροκαθορίζεται,
  • βασίζεται σε νέο πολιτικό περιεχόμενο, πράσινο, κοινωνικό, αριστερό αλλά και μεταπολιτικό, νεανικό, πολύχρωμο, με ισότιμη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών, νέων και μεγαλύτερων,
  • έχει καινούργιο λόγο καθώς και πολιτικά και επικοινωνιακά μηνύματα,
  • επεξεργάζεται νέα μοντέλα σύγχρονης πολιτικής οργάνωσης και παρέμβασης,
  • θα συνδυάζει πολιτική και κοινωνική παρέμβαση και θα επιδιώκει όχι μόνο να είναι ελκυστικός εκλογικά αλλά και να έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

Δεν υπάρχει μέλλον σε μια τέτοια προοπτική συνεργασίας αν δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο πολιτικός-κομματικός αυτός χώρος θα είναι αυτόνομος (χωρίς να αποκλείονται εκλογικές συνεργασίες με άλλους κοντινούς χώρους), δεν θα κοιτάει δηλαδή πότε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε προς την κεντροαριστερά (ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι).

Δεν αρκεί μια συνεργασία δυο μικρών, έτσι κι αλλιώς κομματικών χώρων, για ένα δημιουργηθεί ένα πολιτικό σχήμα που θα επιδιώξει να παίξει σημαντικό ρόλο για καταλυτικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γι αυτό – αν αποφασίσετε ότι επιλέγετε να προχωρήσουμε από κοινού σε ένα κοινό εγχείρημα για μια πράσινη αριστερά – πρέπει να συζητήσουμε ευρέως – και όχι απλώς σε επίπεδο κορυφής – και να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο, διαδικασίες ώσμωσης (όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με ευρύτατες κοινωνικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται στο πολιτικό σκηνικό) καθώς και οδικό χάρτη για να οδηγηθούμε πραγματικά και δυναμικά, μέσα από μια ανοικτή και δυναμική (επαν) ίδρυση, σε ένα νέο φορέα πράσινης αριστεράς που θα έχει:

  • πολιτική και γιατί όχι ιδεολογική συνοχή,
  • κοινωνική και πολιτική παρέμβαση, δεν θα είναι απλώς μια κομματική γραφειοκρατία, θα ανοίγει νέους δρόμους στην κοινωνία,
  • ινστιτούτο τεκμηρίωσης και εκπαίδευσης των στελεχών σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα που θα ανταποκρίνονται στο νέο πολιτικό περιεχόμενο και στο νέο προφίλ,
  • αναφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εμείς προτείνουμε να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, όπως είναι εξάλλου και η ολλανδική Πράσινη Αριστερά ή το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας),
  • βασική επιδίωξη να συναντηθεί με τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έλκονται από τον τρόπο που διαμορφώνεται και ασκείται η πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διεκδικεί την συμμετοχή σε αυτόν τον φορέα όλων των γενεών και κοινωνικών ομάδων.

Θα θέλαμε η συνεδρίασή σας να μην μείνει μόνο σε εσωτερικά σας θέματα αλλά να τοποθετηθεί με σαφήνεια και καθαρό τρόπο στην προοπτική που προτείνουμε και να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Η προοπτική να δημιουργήσουμε στο όχι πολύ μακρινό μέλλον (τέλη 2015 ή αρχές 2016;) έναν πολιτικό φορέα πράσινης αριστεράς θα είναι κάτι που θα επηρεάσει και τις δικές μας κινήσεις και επιλογές, όπως εξάλλου και τυχόν απόφασή σας να μην προχωρήσουμε σε ένα νέο εγχείρημα από κοινού.

Με τις ευχές μας για καλή επιτυχία στις εργασίες σας

Για τους Πράσινους-Αλληλεγγύη

Νίκος Χρυσόγελος – Όλγα Θεοδωρικάκου

Posted on 26/02/2015 in Επιστολές

Share the Story

Back to Top