ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αττικής: Ανάγκη για αξιολόγηση μέτρων και καλύτερη ποιότητα ενημέρωσης

Στην Αττική επιβλήθηκε ένα “αυστηρό Lockdown”, το οποίο και συνεχίζεται. To τρίτο κατά σειρά, αν και μερικούς μήνες πριν η κυβέρνηση ισχυρίζονταν ότι θα ήταν αποτυχία των μέτρων η επιβολή δεύτερου lockdown. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια πανδημία με πολλές διαστάσεις της ακόμα ανεξερεύνητες ή συγκεχυμένες, που έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην κοινωνική συνοχή, και θα αφήσει μεγάλες βλάβες και στην οικονομία και στην ψυχολογία της κοινωνίας.

Κάθε μέτρο που υιοθετείται θα πρέπει  να αξιολογείται ως προς το αποτέλεσμα που επέφερε. Ως ένα από τα βασικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης της μόλυνσης έχει επιλεγεί η … μετακίνηση του ωραρίου κυκλοφορίας, λες και ο ιός μεταδίδεται συγκεκριμένες ώρες και τον κυνηγάμε από πίσω, ανοίγοντας και κλείνοντας την μετακίνηση, άλλοτε στις 12 τα μεσάνυχτα, άλλοτε στις 18.00, άλλοτε στις 17.00.

Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι το μέτρο είναι αναγκαίο κι έχει – όπως αποδεικνύεται – κάποια συνεισφορά στον περιορισμό της πανδημίας στην Αττική; Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί δημόσια κάποια επιστημονικά στοιχεία που να πείσουν ότι καλώς διατηρείται. Με δεδομένο ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά, το μέτρο μπορεί απλώς να μεταθέτει σε άλλο χρόνο μετακινήσεις που θα γίνονται έτσι κι αλλιώς για άλλους λόγους.

Επειδή, πλέον, η πανδημία έχει εξαντλήσει τις αντοχές μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, κάθε μέτρο που λαμβάνεται πρέπει να τεκμηριώνεται πλήρως με βάση επιστημονικά δεδομένα και όχι υποθέσεις.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αττικής απαιτούμε πλέον καλύτερης ποιότητας ενημέρωση και μέτρα πιο στοχευμένα, επειδή το κόστος στην υγεία, στη ζωή, στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή είναι τεράστιο, και πιέζει πλέον αφόρητα τους πολίτες.  Καλούμε την κυβέρνηση για κάθε μέτρο που ανακοινώνει να δίνει και τα στοιχεία ή τις μελέτες που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και την συνολική συνεισφορά του στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Για να μπορούν όλοι να κρίνουν πώς λαμβάνονται τα μέτρα και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην διαδικασία λήψης τους – αλλά και υπευθυνότητα – ζητάμε να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της Επιτροπής Επιστημόνων για να πείθονται οι πολίτες ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις κατευθύνσεις της επιστημονικής επιτροπής και επίσης, ότι υπάρχει η αντίστοιχη τεκμηρίωση με βάση δεδομένα.

Photo by Dev Asangbam on Unsplash

Posted on 23/02/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top