Προς Οικολόγους Πράσινους: είτε αποχωρήστε από την κυβέρνηση είτε σταματήστε να καταγγέλετε τον εαυτό σας

normal_dasosb72@rwcards

Είναι δυνατόν ένα κόμμα να καταγγέλει την κυβέρνηση για σκάνδαλο “Πώλησης του Ελληνικού” και από την άλλη να νομιμοποιεί αυτό το σκάνδαλο με τη συμμετοχή εκπροσώπου του στην κυβέρνηση και μάλιστα στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος που έχει άμεση ευθύνη για αυτή την υπόθεση; Ναι όλα μπορεί να συμβούν στην χώρα μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι (υπόλειμμα) καταγγέλουν συνεχώς για σκάνδαλα ή απαράδεκτες πολιτικές την κυβέρνηση (Ελληνικό, λιγνίτης, προσπάθεια αποτροπής κατεδάφισης αυθαιρέτων για τα οποία έχουν τελεσιδικήσει αποφάσεις κατεδάφισης ακόμα και μέσα στα δάση, ρυθμίσεις για κυνήγι, κα) αλλά χωρίς να αποχωρούν, αντιθέτως ο “υπουργός τους εμπλέκεται σε πολλά από αυτά τα “απαράδεκτα”.

Από την ανακοίνωση των (υπολειμμάτων των) Οικολόγων Πράσινων: Ομολογούν ότι το “κόμμα” συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και “λειτουργεί υπό όρους συνενοχής”!!!

Είναι φυσικά κρίμα και θλίβει όσους/ες συμμετείχαμε στην δημιουργία του – ακόμα και αν έχουμε φύγει πλέον σχεδόν όλοι – πιστεύοντας ότι θα φέρουμε ένα πράσινο ήθος, πράσινες λύσεις και μια νέα κουλτούρα στην πολιτική, να βλέπουμε τώρα αυτό το σχήμα που γέννησε ελπίδες για ουσιαστικές αλλαγές, να έχει καταλήξει σε ένα μηχανισμό “τακτοποίησης” και ιδιοτέλειας και να είναι συνένοχο σε απαράδεκτες αποφάσεις. Το βλέπει κανείς και μόνο από την σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ. “Χριστίνα Ευθυμιάτου (συντονίστρια ΕΓ), Μαρία Πετεινάκη και Φίλιππος Γκανούλης (Εκπρόσωποι Τύπου), Γιώργος Δημητρίου, Τηλέμαχος Σπασίδης, Γιάννης Χαραλαμπάκης (τακτικά μέλη) και Καίτη Χόρτη, Κώστας Διάκος (αναπληρωματικά μέλη)”. Αλλά κυρίως από την “νομιμοποίηση” απαράδεκτων επιλογών της κυβέρνησης: όπως πχ η κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας, η προσπάθεια να ακυρωθούν τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων για γκρέμισμα αυθαιρέτων ακόμα και μέσα σε δάση, οι συγκεκριμένες αποφάσεις για το κυνήγι, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η υπερφορολόγηση, το Ελληνικό κα).

Επιβιώνει, όχι γιατί συσπειρώνει ένα ενεργό – έστω και πολύ μικρό- κομμάτι της κοινωνίας και των ενεργών πολιτών. Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό κόμμα που είναι χρήσιμο, όμως, στην κοινωνία. Θα μπορούσε να συμμετέχει και στην κυβέρνηση αλλά έχοντας ένα πράσινο πρόγραμμα και “πράσινες” γραμμές που αν κατεδαφίζονται από το κυβερνητικό σχήμα, αυτό να είναι αιτία αποχώρησης. Δυστυχώς, η “επιβίωσή” τους οφείλεται στο γεγονός ότι αυτός ο μηχανισμός είναι χρήσιμος σε μια πολιτική χωρίς αρχές και γι’ αυτό τον λόγο η σημερινή εξουσία τον συντηρεί με κάθε τρόπο (και με ορούς “χρηματο-ενέσεων” από άλλο κόμμα, παραχώρησης υπουργείου, εκλογή βουλευτή, δημοσιότητας) ώστε να εξυπηρετεί τις κακές επιλογές της.

Παραμένει ακόμα μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ήταν ιδρυτικό μέλος του το 2004)- έστω και αν το ΕΠΚ αποστασιοποιείται πλέον από τους ΟΠ μια και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που ήταν την περίοδο 2008-2012. Με το να διατηρεί την “σφραγίδα” εξυπηρετεί, μια και καθιστά τους “πράσινους” συνενόχους σε απαράδεκτες αποφάσεις κι επιλογές της συγκυβέρνησης. Μάλιστα κάποιες φορές φορτώνονται εξ ολοκλήρου τις απαράδεκτες επιλογές (πχ αυθαίρετα, ενέργεια, Ελληνικό κα) κάνοντας την βρώμικη δουλειά για την κυβέρνηση, χωρίς “αντίσταση” (πχ διαρρέουν ότι η υπόθεση για τα αυθαίρετα ήταν επιθυμία του Αλ. Τσίπρα!!! και ο αναπλ. υπουργός “περιβάλλοντος” δεν μπορούσε να αρνηθεί).

Η συμμετοχή των ΟΠ στην εξουσία – χωρίς αρχές, πολιτικές παρεμβάσεις και αξίες- είναι από την άλλη η “συσκευή οξυγόνου” που καταφέρνει να συντηρεί στη “ζωή” έναν μικρό μηχανισμό. Έναν μικρομηχανισμό 20-30 ατόμων που έχουν αποδεχθεί ως αντάλλαγμα για την επιβίωσή του μηχανισμού να είναι συνένοχος, να συμμετέχει στην δυσφήμηση των πράσινων ιδεών ή να “χρεώνεται” (στο βαθμό που του “αντιστοιχεί”) τις απαράδεκτες επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρόβλημα είναι ότι έτσι ευτελίζονται οι πράσινες πολιτικές κι αξίες συνολικά, και χρεώνεται γενικότερα στους “οικολόγους” αυτή η κατάσταση απαξίωσης και συμμετοχής στην κυβέρνηση χωρίς αξίες, πολιτικές θέσεις και χρησιμότητα στην κοινωνία.
Η σουρεαλιστική κατάσταση δεν έχει όριο. Από την μία κάνουν τη βρώμικη δουλειά συμμετέχοντας με τον Γ. Τσιρώνη στην κυβέρνηση και με τον Γ. Δημαρά στην κυβερνητική πλειοψηφία, και από την άλλη βγάζουν ανακοινώσεις σαν να ζούμε σε άλλον πλανήτη, όπως η πρόσφατη για το Ελληνικό, λες και δεν συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση. Μιλάνε για το “σκάνδαλο της πώλησης του Ελληνικού που προωθεί η κυβέρνηση” χωρίς να αναφέρουν καν ότι είναι συνένοχοι στο σκάνδαλο αυτό αφού αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος είναι ο εκπρόσωπός τους. Τις προάλλες μίλαγαν για το σκάνδαλο με τις αποφάσεις για το κυνήγι, αλλά δεν αναφέρονταν στο γεγονός ότι ήταν ο αναπληρωτής υπουργός τους που ευθύνονταν για αυτό. Και για τον λιγνίτη ή πολλά άλλα. Θα μας τρελάνουν εντελώς….

Όλη η ανακοίνωση των (υπολειμμάτων των) Οικολόγων Πράσινων:

“Τελείωσαν οι εργασίες του 12ου ετήσιου τακτικού Συνεδρίου των ΟΠ – Εξελέγη η νέα Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δευτέρα, 30 Νοέμ  2015. Η σύνθεση της 6μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεμβρίου κατά το 12ο Τακτικό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στην Αθήνα, διαμορφώνεται ως έξης: Χριστίνα Ευθυμιάτου (συντονίστρια ΕΓ), Μαρία Πετεινάκη και Φίλιππος Γκανούλης (Εκπρόσωποι Τύπου), Γιώργος Δημητρίου, Τηλέμαχος Σπασίδης, Γιάννης Χαραλαμπάκης (τακτικά μέλη) και Καίτη Χόρτη, Κώστας Διάκος (αναπληρωματικά μέλη).

Στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο διαμορφώθηκε με εκλογές των μελών και η τελική σύσταση του 30μελούς Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.

Η νέα συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, τόνισε: «To 12ο συνέδριο ήταν αρκετά καθοριστικό. Αφενός χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα που δείχνει συσπείρωση και δίνει ελπίδα και προσδοκίες ότι το κόμμα των ΟΠ έχει σαφή θέση στα τεκταινόμενα, αφετέρου εκφράστηκαν αρκετές φωνές που απαιτούν έναν πιο ριζοσπαστικό λόγο και αποτελεσματικότητα από τους εκλεγμένους βουλευτές και τον Aν. Υπουργό. Το κόμμα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση και λειτουργεί υπό όρους συνενοχής. Λόγω αυτού του φορτίου, χρειάζεται η παρουσία μας να είναι αισθητή και να πιέσει ώστε όχι μόνο να εκφράσουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε προαναγγείλει ως Οικολόγοι Πράσινοι».

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=6086:2015-11-30-14-22-37&catid=1:press-releases

 

Posted on 02/12/2015 in Δελτία Τύπου, Θέσεις, Στα Media

Share the Story

Back to Top