Το ρέμα του Ποδονίφτη: Το σχέδιο του Δήμου Αθήνας για την οικολογική αποκατάστασή του

Ξενάγηση στον Ποδονίφτη

Μια μοναδική εμπειρία για όσους κι όσες δεν “ήξεραν” τον Ποδονίφτη, τον παραπόταμο του Κηφισού που πηγάζει από την Πεντέλη διασχίζει πολλούς δήμους και καταλήγει στον Κηφισό, έζησαν όσοι και όσες συμμετείχαν στην ξενάγηση στον παραπόταμο του Κηφισού που οργανώθηκε με στόχο όχι μόνο να βάλουμε τέλος στα σχέδια για καναλοποίησή του αλλά και να προχωρήσουμε σε ένα εμβληματικό έργο οικολογικής αποκατάστασής του. Την πρωτοβουλία πήραν ο Νίκος Χρυσόγελος Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων και η Κορίνα Βολανάση Πρόεδρος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Στην ξενάγηση συμμετείχαν και στελέχη του Δήμου  Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μεταξύ των οποίων και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ευτυχία Παπαλουκά.  Συνεργαζόμαστε πολύ στενά Δήμος Αθηναίων και Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για να κάνουμε πράξη το σχέδιο για οικολογική αποκατάσταση του Ποδονίφτη.

Την εξαιρετική ξενάγηση έκανε ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ. 

Ν.Χ.

 

Άρθρο από το portal του Ρ/Σ 984 εδώ 

Ξενάγηση στο ρέμα του Ποδονίφτη. Μια εξαιρετική δραπέτευση από τον αστικό ιστό που κρύβει στην καρδιά του έναν μαγευτικό πράσινο παράδεισο που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι σε ένα άλλο κόσμο.

Το ρέμα του Ποδονίφτη και η είσοδος στο φυσικό περιβάλλον του που αποτελεί ένα φυσικό-οικολογικό ρέμα με σημαντική βιοποικιλότητα πνεύμονας ζωής για την πόλη.

Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Νικος Χρυσόγελος και η Πρόεδρος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων Χαρά-Κορίνα Βολονάση με ξεναγό τον Μαρτίνο Γκαίτλιχ, βιολόγο-περιβαλλοντολόγο μας οδήγησαν στα κρυφά μονοπάτια του ρέματος που αποτελεί ένα φυσικό-οικολογικό ρέμα με σημαντική βιοποικιλότητα στα όρια του Δήμου της Αθήνας.

Μας μίλησαν για την βιοποικιλότητα του ρέματος καθως και την οικολογική αποκαταστάση του αποτελεί στόχο στο Κλιματικό Σύμφωνο Αθήνας, με βάση και τον Ευρωπαϊκό Νόμο (Κανονισμό) για την Αποκατάσταση της Φύσης (2022) που υποχρεώνει σε αποκατάσταση του 20% της βιοποικιλότητας της πόλης μέχρι το 2030.

Λίγα μόλις βήματα από τον αστικό ιστό σε μια οικολογική βουτιά στον ιδιαίτερα σημαντικό πνεύμονα ανάσας και ζωής στο ρέμα του Ποδονίφτη. Στόχος του Δήμου της Αθήνας η ενδυνάμωση του ρόλου του ρέματος για τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης καθώς και ο ρόλος του ως ένας σημαντικός πνεύμονας ζωής για την πόλη.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης ο Νικος Χρυσόγελος Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας μίλησε για τον φυσικό αυτό παράδεισο μέσα στην πόλη και μεταξύ αλλων τόνισε:

«Δίπλα μας, εδώ στην πόλη, υπάρχει ένα φυσικό οικοσύστημα που είναι ότι έχει απομείνει από ένα πολύ σημαντικό ρέμα το όποιο έχει πραγματικά ζωή μέσα του και είναι κάτι το οποίο έχει διασωθεί. Θέλει μικρές παρεμβάσεις για να αποκατασταθεί οικολογικά γιατί ο ρόλος του είναι πάρα πολύ σημαντικός. Είναι ένας φυσικός διάδρομος αερισμού της πόλης. Λίγες πόλεις έχουν αυτό το πλεονέκτημα και θέλουμε να γίνει ένα εμβληματικό έργο και μαζί με την περιφέρεια και με τους άλλους δήμους να γίνει ένα οικολογικό πάρκο, να αναπτυχθεί ο οικολογικός χαρακτήρας και ταυτόχρονα να δημηουργηθεί ένα σωστό αντιπλημμυρικό σύστημα.

Όταν όμως έχει μπαζώματα κλείνει σε κάποια σημεία λόγω κακών κατασκευών, υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας και πλημυρίζουμε όχι λόγω της φύσης αλλά λόγω των λαθών. Θέλουμε συνεργαζόμενοι με τη φύση να υπάρχει μια φυσική ροή, να βελτιωθεί το συγκεκριμένο οικοσύστημα ώστε να μπορούν οι πολίτες να κάνουν την βόλτα τους, να βλέπουν μια φυσική περιοχή δίπλα από τα σπίτια τους και κοντά στην πόλη και να μπορούν να έρθουν και να απολαμβάνουν αυτόν τον παράδεισο. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη, είναι μια ανάσα ένας βασικός δρόμος ζωής με ποικιλία από φυτά, δεκάδες ενδημικά είδη, με είδη ψαριών και πουλιών. Είναι ένας άγνωστος παράδεισος μέσα στην Αθήνα».

Η Πρόεδρος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων Χαρά-Κορίνα Βολονάση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μια καταπληκτική περιήγηση σε ένα οικοσύστημα ζωντανό με πάρα πολλά σπάνια φυτά και λουλούδια όπως και δέντρα, καθώς και σειρά σπάνιων ψαριών και πουλιών. Το ρέμα χρήζει καθαρισμού και για το λόγο αυτό το ρέμα θα πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι μας και ο Δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια και ο Δήμος Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Φιλαδέλφειας και όλοι οι φορείς, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα καθαρό ρέμα το οποίο θα πρέπει να το απολαμβάνουμε και να το θαυμάζουμε, να έχουμε το πράσινο αυτό που είναι μία φυσική ομορφιά η οποία θα είναι ακόμα πιο καλαίσθητη και περιποιημένη και να απολαμβάνουν οι πολίτες όλη αυτή την διαδρομή. Υπάρχει και η σκέψη να γίνει ένας ποδηλατόδρομος, ενώ επίσης υπάρχει ένα πλάνο ένα project στο μέλλον είναι να “ενωθεί” ο Ποδονίφτης με το Προμπονά και να φτάσει μέχρι το πάρκο του προφήτη Ηλία που είναι στην Ριζούπολη.»

Για τη βιοποικιλότητα του ρέματος του Ποδονίφτη μίλησε ο Μαρτίνος Γκαίτλιχ, βιολόγος-περιβαλλοντολόγος που έκανε και την ξενάγηση ο οποίος τόνισε: «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φυσικό οικοσύστημα στο κέντρο μιας μεγαλούπολης, στο κέντρο της Αθήνας εντός του αστικού ιστού της πόλης. Έχουμε αυτό το φυσικό κομμάτι του ποταμού το οποίο φιλοξενεί περίπου 70 ήδη πουλιών καθώς επίσης και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία βιοποικιλότητας, έχει τέσσερα είδη ψαριών την «Μπριάνα», τον «Ποταμοκέφαλο» , το χέλι και το «Κουνοπόψαρο» καθώς και πολλά είδη πουλιών και επίσης πλήθος άλλων ζωντανών οργανισμών, όπως βατράχια, φρύνοι, υπάρχουν λιβελούλες, πεταλούδες και είναι ένα ζωντανό κομμάτι μέσα στην πόλη και ένα φυσικό οικοσύστημα».

Το σχέδιο οικολογικής αποκατάστασης του Ποδονίφτη και γιατί είναι σημαντικός ο Ποδονίφτης για την πόλη μας

Η ενδυνάμωση του ρόλου του ρέματος για τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης καθώς και ο ρόλος του ως ένας σημαντικός πνεύμονας ζωής για την πόλη.

Το ρέμα του Ποδονίφτη είναι σημαντικό στο πλαίσιο του Κλιματικού, Οικολογικού και Αντιπλημμυρικού Σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων, για πολλούς λόγους:

– είναι ένα από τα λίγα ανοίγματα της πόλης για να ανανεώνεται ο αέρας, να δροσίζεται η πόλη, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια φυσική άμυνα σε μια ευρύτερη ενότητα από τον λόφο/άλσος του Προφήτη Ηλεία Ριζούπολης μέχρι τον Προμπονά και τις ενδιάμεσες περιοχές, πάρκα και παρκάκια

– αποτελεί ένα φυσικό-οικολογικό ρέμα με σημαντική βιοποικιλότητα στα όρια του Δήμου (και όχι μόνο), ενώ η οικολογική αποκατάσταση του αποτελεί στόχο στο Κλιματικό Σύμφωνο Αθήνας, με βάση και τον Ευρωπαϊκό Νόμο (Κανονισμό) για την Αποκατάσταση της Φύσης (2022) που υποχρεώνει σε αποκατάσταση του 20% της βιοποικιλότητας της πόλης μέχρι το 2030,

– εν δυνάμει μπορεί να είναι σημαντική φυσική λύση (Nature Based Solution) για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας αλλά και μείωσης της πίεσης στον Κηφισό

– λειτουργεί ως όριο αλλά και ως ενοποιητικό στοιχείο με γειτονικούς δήμους και δημιουργεί μια γραμμική οικολογική ενότητα από την Πεντέλη μέχρι τον Κηφισό,

– μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα σημαντικό αστικό φυσικό-οικολογικό πάρκο ήπιας αναψυχής για τους πολίτες,

– γειτνιάζει με εμβληματικές κατασκευές και χώρους (Εριουργία, ΕΜΙ-ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, Θερμίς, πάρκο Δρακόπουλου) αλλά και της πολύ ευρύτερης βιομηχανικής-πολιτιστικής ιστορίας μιας ενότητας που περιλαμβάνει τη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Νέα Ιωνία κλπ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ενότητα οικολογική-πολιτιστική με ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων που επιβιώνουν.

Ο Δήμος Αθήνας προχωρά στη οικολογική ανάπτυξη του ρέματος

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας γνωμάτευσε αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και συμπλήρωση με πρόσθετες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη» και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικολογικής αποκατάστασης του Ποδονίφτη και της ενδυνάμωσης του ρόλου του ρέματος για τη φυσική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Στο πλαίσιο του σχετικού Κλιματικού Φόρουμ της Αθήνας για τον Ποδονίφτη διαπιστώθηκε ευρεία συναίνεση σε μια τέτοια κατεύθυνση από δήμους, περιφέρεια, πανεπιστήμια και την κοινωνία των πολιτών.

Ευρεία συναίνεση σε μια τέτοια κατεύθυνση από δήμους, περιφέρεια, πανεπιστήμια και την κοινωνία των πολιτών. Οι αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, σε συνέχεια της ομόφωνης αρνητικής γνωμοδότησης του Δημοτικού του Συμβουλίου σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών και συμπλήρωση με πρόσθετες μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος Ποδονίφτη», ενώνει τη φωνή του με τους φορείς που διεκδικούν μια πραγματικά βιώσιμη και φυσική λύση για την προστασία και ανάδειξη του ρέματος.

Σπύρος Χαλικιάς

 

Posted on 08/07/2025 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top