ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ περιοδείες σε Κρήτη, Χίο, Λέσβο, Ηλεία, Δυτ. Ελλάδα,Τρίκαλα, Εύβοια

Συνεχίζονται οι περιοδείες και η καμπάνια του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ πανελλαδικά, πολύ περισσότερο που η ισότιμη αντιμετώπιση της συμμαχίας δεν υπάρχει παρά από ελάχιστα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Βάζοντας χρώμα στο Βόρειο Αιγαίο

Προτεραιότητα στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου τα οποία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας, δίνει η συμμαχία Πράσινο και Μωβ, εν όψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Δομήνικος Χρυσίδης, συνεπικεφαλής της εκλογικής συνεργασίας Πράσινο & Μωβ, επισκέφθηκε τη Λέσβο και τη Χίο, ώστε να καταγράψει επί τόπου τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους, καθώς και τα πλεονεκτήματα των δύο νησιών.

Λέσβος

Ο Δομήνικος Χρυσίδης συνοδευόμενος από τον κ. Μιχάλη Μπάκα, πρώην περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου, παρουσίασε τους υποψηφίους του Πράσινο & Μωβ στη Λέσβο, κ. Μαρία Ιωάννου, κ. Γιώργο Κασανδράκη και κ. Παντελή Χαραλαμπέλη και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επισκέψεων, με φορείς και ΜΜΕ.

Στη μονάδα για την προστασία των περιοχών Natura

Η ομάδα του Πράσινο και Μωβ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου συνομιλώντας με το προσωπικό εκφράστηκε ικανοποίηση για την ίδρυση της μονάδας για την προστασία των περιοχών Natura στα νησιά μας αλλά επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό για την επέκταση των δραστηριοτήτων στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, τη βοσκοϊκανότητα των νησιών μας, τη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά. Αναμένεται η ολοκλήρωση, μετά από πολλά χρόνια, της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις προστατευόμενες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, που μετά την θεσμοθέτησή της σε Προεδρικό Διάταγμα θα μπορεί επιτέλους να υπάρχει έλεγχος των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται στις προστατευόμενες περιοχές προς όφελος, τόσο της φύσης όσο και των πολιτών των νησιών μας.

Η «Κιβωτός Μυτιλήνης» για τα ζώα

Η αντιπροσωπεία του Πράσινο και Μωβ συναντήθηκε με τον κ/ Παναγιώτη Φραντζή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «η Κιβωτός Μυτιλήνης». Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το πόσο σημαντική θεωρεί η συμμαχία την ευζωία των ζώων, όπως εκφράζεται και από την ισότιμη συμμετοχή στο συνδυασμό του Κόμματος για τα Ζώα. Συζητήθηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες του συλλόγου για τη στείρωση των ζώων, την αντιμετώπιση των ζητημάτων κακοποίησης των ζώων την εκπαίδευση των παιδιών κ.λπ.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Πράσινο και Μωβ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και τον αντιπρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου. Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία της στήριξης του πανεπιστημίου, καθώς είναι τεράστια η συμβολή του στα νησιά του Αιγαίου ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του περασμένου αιώνα. Όπως δείχνουν τα εθνικά και διεθνή συστήματα κατάταξης, το υψηλής ποιότητας προσωπικό του ιδρύματος και οι ερευνητικές και ακαδημαϊκές τους επιδόσεις το καθιστούν ικανό να ανταγωνιστεί τα ελληνικά και διεθνή ανώτατα ιδρύματα.

Στο ελαιοτριβείο Βρανά (Οδυσσέα Ελύτη)

Η αντιπροσωπεία έκλεισε την περιοδεία της στη Λέσβο με επίσκεψη στο Μουσείο –Ελαιοτριβείο «Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, της Πολιτιστικής Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Νομπελίστα Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ένα μουσείο που συνδέει και αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, παντρεύοντας τον πολιτισμό με την καλλιέργεια της ελιάς και τη βιομηχανική παραγωγή της Λέσβου, που έζησε ένδοξες στιγμές στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Χίος

O συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ Δομήνικος Χρυσίδης συνέχισε την περιοδεία του στο Β. Αιγαίο με επίσκεψη στο νησί της Χίου. Συνοδευόμενος από την κ. Γιούλα Αργυρούδη, Περιφερειακή Σύμβουλο Β. Αιγαίου, φιλοξενήθηκε στη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασε τόσο τις θέσεις της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, όσο και τους υποψήφιους βουλευτές κ. Μαρία Μπογή και κ. Αλέξιο Καρύδα, ενώ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του τύπου.

Ακολούθησε γνωριμία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή, καθώς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Περιβάλλοντος, Απόδημου ελληνισμού και καινοτομίας κ.κ. Παντελή Μπουρνιά και Λεωνίδα Αθηνάδη.

Μαστίχα-UNESCO

Η αντιπροσωπεία του Πράσινο και Μωβ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γεώργιο Τούμπο για μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την καλλιέργεια και εμπορία μέσω του Συνεταιρισμού της Ε.Μ.Χ της μαστίχας. Η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφηκε το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO. Αποτελεί το κύριο αγροτικό κι εξαγώγιμο προϊόν της Χίου και τον δεύτερο, μετά την ναυτιλία, πυλώνα οικονομίας και ανάπτυξης του νησιού. Η επίσκεψη στο Μουσείο της Μαστίχας και στα μαστιχοχώρια του νησιού ολοκλήρωσε την εικόνα για την καλλιέργεια και την αξία αυτού του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος.

Εσπεριδοειδή και τοπόσημα

Παράλληλα, η γνωριμία με τον Κάμπο της Χίου με τα φημισμένα εσπεριδοειδή του καθώς και το Μουσείο Citrus ολοκλήρωσε την εικόνα για την αγροτική και συνάμα ξεχωριστή παραγωγή του νησιού.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε χαρακτηριστικά μεσαιωνικά μνημεία του νησιού που αποτελούν διακριτά στοιχεία της μοναδικότητας του όπως το κατοικήσιμο ενάλιο Κάστρο και την παραλία με τα μαύρα βόλια (βότσαλα) σημαντικό τοπόσημο για την τουριστική προβολή της Χίου.

Είναι σημαντικό η Συμμαχία Πράσινο & Μωβ να γνωρίσει στο σύνολο της χώρας τα προβλήματα κάθε περιοχής, τις δυνατότητες και τις προοπτικές. Ειδικότερα τα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου τα οποία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας, αντιμέτωπα με την διπλή νησιωτικότητα, την δημογραφική γήρανση, την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων, έχουν ανάγκη τον σχεδιασμό πολιτικών με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία τους και θα αναχαιτίσουν τις παθογένειες.

Η δύναμη των Ευρωπαίων Πράσινων έρχεται στην Ελλάδα με το Πράσινο και Μωβ

Σε μια εποχή έντονων αντιπαραθέσεων η συμμαχία Πράσινο και Μωβ αποδεικνύει ότι η συνεργασία μπορεί να προσφέρει ελπίδα και να φέρει χρώμα στην πολιτική, εκφράζοντας στην Ελλάδα τη δυναμική οικογένεια των 73 Πράσινων ευρωβουλευτών. Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ συγκροτείται κάτω από την πίεση της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης, της κερδοσκοπίας, της ενεργειακής φτώχειας αλλά και της ανάγκης για υπεράσπιση των θεσμών, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου και έρχεται να φέρει μιαν ανάσα δημοκρατίας, σεβασμού της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, οικολογίας και φιλοζωίας, με εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, που μπορούν να βάλουν τον τόπο σε μια τροχιά βιώσιμης ευημερίας, δίκαιης και πράσινης οικονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης.

Με τους υποψήφιους του «Πράσινο και Μωβ» στα Τρίκαλα, ο συνεπικεφαλής Δομίνικος Χρυσίδης

Την πόλη των Τρικάλων επισκέφτηκε ο συνεπικεφαλής, της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, που συμμετέχει στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, Δομίνικος Χρυσίδης. Ο συνεπικεφαλής, της συμμαχίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Α’ Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στα Τρίκαλα, Φώτη Καψάλη και του υποψήφιου βουλευτή Τρικάλων, Γιώργου Κυριάκου, περιόδευσαν στην πόλη, έχοντας επαφές με φορείς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες.

Κοινωνική πολιτική

Πρώτος σταθμός του κλιμακίου του Πράσινο και Μωβ υπήρξε ο Δήμος Τρικκαίων όπου και συναντήθηκαν με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Τρικάλων, Νίκο Σακκά και συζήτησαν θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και των Δομών που στηρίζει πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση μέσα από τις υπάρχουσες Δομές του Δήμου και γενικότερα μέσα από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής προσφέρεται βοήθεια, υποστήριξη και εξυπηρέτηση στο μέτρο του δυνατού, τόσο σε παιδιά, όσο και ενήλικες. Αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που εφαρμόζεται στην πόλη κι ένα μέρος των χρημάτων, συγκεκριμένα του 50%, χρησιμοποιείται, μετά από κλήρωση, για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος πολιτών που αδυνατούν λόγω οικονομικών προβλημάτων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως επισημάνθηκε το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται μονάχα στο Δήμο Τρικκαίων, ενισχύοντας τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες.

Δράσεις για το περιβάλλον

Στον επόμενο σταθμό της περιοδείας, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ο Δομίνικος Χρυσίδης και οι δύο υποψήφιοι βουλευτές, Φώτης Καψάλης και Γιώργος Κυριάκος,  επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, καθώς και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, Χρήστο Γακόπουλο. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ευρεία ενημέρωση από τον Χρήστο Μιχαλάκη για θέματα και δράσεις που αφορούν το περιβάλλον καθώς επίσης και για έργα που αφορούν το νομό Τρικάλων.

Πράσινη Κιβωτός

Θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το έργο και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται προς αυτή την κατεύθυνση, αναπτύχθηκαν στην συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία της συμμαχίας με το μέλος της «Πράσινης Κιβωτού», Βάιο Μαλέκα. Συζητήθηκαν θέματα και προβλήματα του περιβάλλοντος τόσο στα Τρίκαλα και όσο και σε όλη την χώρα. Συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρες ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αφύπνιση του κόσμου, κρίνονται επιβεβλημένες.

Τέλος, ο επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ υπήρξε προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Λάζαρου Μάμαλη, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της Λέσχης. Εκεί ανέπτυξε τις θέσεις της συμμαχίας, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους την συμμαχία του Πράσινο και Μωβ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Μουσείο Τσιτσάνη και την Οιχαλία του Δήμου Φαρκαδόνας.

Το Πράσινο & Μωβ στη Λακωνία: στο επίκεντρο ο Ευρώτας, η λακωνική ύπαιθρος, οι χωροθετήσεις ΑΠΕ αλλά και το Άρθρο 24

Στις 25 Ιουνίου, η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ απαντά στην ανάγκη για σύγχρονη ουσιαστική αντιπολίτευση, με εναλλακτικό όραμα για τη χώρα, βιώσιμες προτάσεις και διάθεση για ευρύτερο νηφάλιο διάλογο. Μέσα από τέτοιες προτάσεις με πράσινο πρόσημο, που συνδέουν τις απαντήσεις στην οικολογική και κλιματική κρίση με την ανάγκη για στήριξη της κοινωνίας και για βιώσιμη και παραγωγική οικονομία, μπορεί και η Λακωνία να αποκτήσει ισχυρά πλεονεκτήματα και μια νέα προοπτική.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα από την περιοδεία και τις επαφές του Πράσινο & Μωβ στη Λακωνία. Το Πράσινο & Μωβ, που υποστηρίζεται επίσημα και από τους Ευρωπαίους Πράσινους, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 ως συμμαχία έξι κομμάτων από τον ευρύτερο Πράσινο χώρο, αλλά και από ρεύματα που συνεργάζονται ήδη στο ευρωκοινοβούλιο με την πολιτική ομάδα των Πράσινων/EFA: Πειρατές, Πολιτική Φιλοζωία, Βολτ, οικοφεμινισμός. Στις εκλογές του Μαΐου είχε αποκλειστεί αντισυνταγματικά για τυπικούς λόγους, τώρα όμως κατεβαίνει κανονικά με 259 υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες. Υποψήφιοι από τη Λακωνία στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια του Πράσινο & Μωβ και σε άλλες περιφέρειες: η Μαρία Καβούρη στην Α’ Πειραιά, ο Νικόλας Καλαποθαράκος στη Β΄ Πειραιά, ο Γιώργος Κωστάκος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Στην περιοδεία ο δημοσιογράφος Νικόλας Καλαποθαράκος, εκδότης της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος του Πράσινο & Μωβ στη Λακωνία με καταγωγή από τους Μολάους μέσω της μητέρας του Παναγιώτας Λύρα, είχαν ενημερωτικές συναντήσεις με ενεργούς πολίτες της Σπάρτης, καθώς και με μέλη του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης.

Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα ζητήματα του Ευρώτα και της σχέσης του με τη Σπάρτη, η ερήμωση των ορεινών περιοχών και ο κίνδυνος νέων μεγάλων δασικών πυρκαγιών, η ρύπανση από φυτοφάρμακα και οι στόχοι για βιώσιμη γεωργία και τοπικά προϊόντα με υψηλή αξία. Κεντρική θέση είχαν και τα ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης και οι προβληματικές χωροθετήσεις ΑΠΕ, όπου το Πράσινο & Μωβ καταθέτει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση Πανελλαδικής σημασίας είναι, τέλος, η προοπτική νέας προσπάθειας για αναθεώρηση από τη ΝΔ του Άρθρου 24 για τη συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, όπου η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα.

Στον απόηχο της περιοδείας, δόθηκε και ραδιοφωνική συνέντευξη του Γιάννη Παρασκευόπουλου στον ΠΟΛΙΤΕΙΑ FM 90.7. Η περιοδεία κρατήθηκε σε χαμηλούς τόνους, λόγω του πένθους για την τραγωδία στην Πύλο.

Η φωτογραφία προέρχεται από το Wikimedia Commons

 Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναιΕΔΩ!

Οικολογική,ευρωπαϊκή, φιλοζωική, σύγχρονη πρόταση για την Δυτική Ελλάδα!

Μετά την περιπέτεια των εκλογών της 21η Μαΐου, οπότε για καθαρά τυπικούς λόγους αποκλείστηκε από τις εκλογές η συμμαχία οικολογικών, φιλοζωικών και ευρωπαϊκών- φιλελεύθερωνδυνάμεων, ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ, υψώνει τη σημαία μιας ουσιαστικά καινοτόμαςκαι πρωτοποριακής επιλογής ψήφου στους πολίτες για τις εκλογές της Κυριακής25 Ιουνίου!

Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι–Αλληλεγγύη, Οικολογία – Πράσινη Λύση, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας και Κύκλο-οικοφεμινιστικό quίνημα, συγκροτούν μια πολιτική  Συμμαχία για σύγχρονες,βιώσιμες, οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές απαντήσεις, με αλληλεγγύη καισεβασμό σε ανθρώπους, φύση και ζώα, σε μια πράσινη και ομόσπονδη Ευρώπη.

Τα κόμματα και κινήσεις πουυπογράφουμε, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φιλοδοξία και δέσμευση να είμαστε χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις,σχέδιο και όραμα. Είμαστε αντίθετοι με τις κυρίαρχες πολιτικές και έχουμε εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορίας.

ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Θέσεις για την ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικότερα για την ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ την περιφέρειά μας, για την ΑΧΑΙΑ, την ΗΛΕΙΑ, την ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αξιών και πολιτικών κατευθύνσεων υποστηρίζουμε:

–         Την θέση ως κεντρικών ζητημάτων πολιτικής την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση των ακτών, την εξαφάνιση της άγριας φύσης καιάλλα κρίσιμα οικολογικά προβλήματα

–         Την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την περιφερειακή πολιτική μεέμφαση στη βιώσιμη αγροτική παραγωγή και τη σύνδεση της βιομηχανίας με αυτήν.

–         Την απόρριψη των σχεδίων για εξορύξεις υδρογονανθράκων, γιατί θέτουν σε κίνδυνο τηνθαλάσσια και την παράκτια ζώνη και υπονομεύουν την κλιματική πολιτική.

–         Την υπεύθυνη οικολογική διαχείριση απορριμμάτων χωρίς παραπλανήσεις προς τους πολίτες για δήθεν ύπαρξη εύκολων λύσεων. Το Ποτόκι στην Ηλεία που πρέπει να αποκατασταθεί, η Ξερόλακκα στην Αχαΐα που έχει κλείσει τον κύκλο της, οι όλο και πιο πιεζόμενοι ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να δώσουν την θέση τους σε συστήματα κυκλικής διαχείρισης με χωριστή διαλογή και κομποστοποίηση των οργανικών.

–         Προωθούμετην Πράσινη Οικονομία με την ανάπτυξη των μη κερδοσκοπικών ενεργειακών κοινοτήτων, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της κυκλικής οικονομίας και την θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με φορολογικούς συντελεστές ανάλογους με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων.

–  Στηρίζουμε τις απαιτήσεις για Τεχνολογικά και Βιοτεχνικά πάρκα, σωστά χωροθετημένα σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία μαζί με την πλήρη αξιοποίηση με σύγχρονες μονάδες της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγυαλίου.

–  Απαιτούμε την πραγματική, όχι προσχηματική προστασία των βιοτόπων και των περιοχών του Δικτύου Natura – 2000 ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

–   Αγωνιζόμαστεγια την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, τις πράσινες υποδομές και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων με θετικά έργα όπως ο επαναπλημμυρισμός λιμνών, η Μουριά και (μερικώς) η Αγουλινίτσα που εσφαλμένα αποξηράνθηκαν.

–  Ζητάμε σύγχρονη, τολμηρή και με σεβασμό για τα ζώα πολιτική διαχείρισης του αυξημένου αριθμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε πόλεις όπως η Πάτρα, το Μεσολόγγι και άλλες.

– Προστατεύουμε τα συλλογικά αγαθά (αδόμητοι χώροι, μαζικές συγκοινωνίες, καθαρό τρεχούμενο νερό, αιγιαλοί – παραλίες κ.λπ.), αφού η απώλειά τους μειώνει το βιοτικό μας επίπεδο.

–   Ζητάμε πραγματική έμφαση στη συνεργασία πολιτικών θεσμών της περιφέρειάς μας και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για προσεγγίσουμε με ταχύτητα το ιδεώδες της ψηφιακής, ευρωπαϊκής περιφέρειας, με έμφαση στην εύκολη και προσιτή ψηφιακή πρόσβαση όλων των πολιτών.

–   Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μία από αυτές με το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Η τόνωση της οικονομίας περνάει μέσα από την ανάπτυξη βασικών υποδομών όπως η σιδηροδρομική ένωση με την Αθήνα, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής και η περαιτέρω ανάπτυξη του Αράξου.

–         Είμαστεστο πλευρό των ΑμεΑ και αποδεχόμαστε έμπρακτα την διαφορετικότητα.

Τελικά, επιμένουμε σε λύσεις βιώσιμες,  με γνώμονα την αειφορία, την ποιότητα ζωής και την βιωσιμότητα των μελλοντικών γενεών, σε μια ομόσπονδη Ευρώπη και όχι με βάση το προσωρινά κέρδη και οφέλη.

Οι υποψήφιοι του ΠΡΑΣΙΝΟ &ΜΩΒ στην Δυτική Ελλάδα είναι:

ΑΧΑΪΑ:

ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Παύλου, ιδιωτικός εκπαιδευτικός

ΛΕΒΕΝΤΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ  του Νικολάου, Ph.D, M.Sc. οικονομολόγος, στατιστικός, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ του Χαραλάμπους, Χημικός Μηχανικός

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Νικόλαου, ιατρικός επισκέπτης, συνδικαλιστής

ΤΣΙΜΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Κωνσταντίνου, στατιστικός, επενδυτής

ΗΛΕΙΑ:

ΚΩΤΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κυριάκου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη βιολογία, μουσικός, ποιητής, δοκιμιογράφος

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ:

ΜΟΥΡΚΑΚΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) του Σαράντου, ιδιωτικός υπάλληλος – γενικός διευθυντής Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης  ΑΕΚΚ Α.Α.Ν.ΕΛ. Α.Μ.Κ.Ε.

ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Θεοφάνη, Ιστορικός – Πολιτισμολόγος, M.Sc. πολιτιστικής διαχείρισης με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την τουριστική αξιοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, πρώην περιφερειακός σύμβουλος με την οικολογική παράταξη.

ΠΙΠΙΛΙΑΓΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ του Κωνσταντίνου, τεχνολόγος τροφίμων, κτηνίατρος

ΡΑΠΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Πολυχρόνη, ιδιωτικός υπάλληλος

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ του Νικολάου, ακτιβίστρια σε δομές κοινωνική αλληλεγγύης

 

ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ:  Συνάντηση του Χρ. Κωτάκη με βιοκαλλιεργητέςστη Γαστούνη

Χρήστος Κωτάκης: Επαφές με φορείς και παραγωγούς στην Ηλεία

Στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς και παραγωγικές ομάδες ο Χρήστος Κωτάκηςυποψήφιος στην Ηλεία της συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» συναντήθηκε χτες με βιοκαλλιεργητές, γεωπόνους και εργάτες γης της ομάδας βιοπαραγωγών του συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας BIONET WEST HELLAS, στη Γαστούνη Ηλείας.

Συζήτησαν τις προοπτικές εφαρμογών κυκλικής βιοοικονομίαςαλλά και δράσεις σχετικά με φιλανθρωπικό έργο σε οικοκοινότητες, γιασυνανθρώπους που έχουν ανάγκη από φρέσκα τρόφιμα, παραγμένα με μεθόδους φιλικέςπρος το έδαφος και ασφαλείς για την υγεία.

Ο Χρήστος Κωτάκης, Δρ Βιολογίας και ενεργός ερευνητής σε θέματα αειφορικής βιοτεχνολογίας θέματα και βιοκαλλιεργητής, δραστηριοποιείται επαγγελματικά- επιστημονικά σε μεγάλο αγρόκτημα στη Γαστούνη (citrusgenetics.org). Επίσης, εκπονεί μετα-διδακτορική έρευνα στη βιολογία. Συμμετέχει σε οικολογικά κινήματα βάσης που αφορούν το αγροτικό πρόβλημα, και τις ενεργειακές κοινότητες.

Μερικές από τις προτάσεις του που μπορούν να βρουν έδαφος εφαρμογής στην Ηλεία, και για τις οποίες μίλησε στην ομάδα βιοπαραγωγών, είναι οι παρακάτω:

α) Ένταξη των ευάλωτων Ρομά στον κοινωνικό ιστό, ως εργατών γης, μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα τους εκπαιδεύουν και θα τους συντονίζουν.

β) Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, ως τεχνοβλαστοί ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς απελευθέρωση γνώσης και καινοτομίας στην αγορά.

γ) Συνεταιριστικά σχήματα νέων αγροτών σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Διαφορετικές πόλεις ομαδοποιούν το έργο τους ανά καλλιέργεια με συλλογικό οικονομικό όφελος.

δ) Ενεργειακές κοινότητες σε στέγες/οροφές και ορεινές περιοχές προς αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος

ε) Βιολογικός καθαρισμός του ποταμού Πηνειού με παράλληλη αγροτουριστική ανάπτυξη της παραλίας της Μπούκας και το οικείου οικισμού στο Παλαιοχώρι.

Δυνάμεις όπως το «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» είναι απαραίτητες στην Βουλή για να συμβάλουν στην διαμόρφωση αειφορικών πολιτικών στo πλαίσιo και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τονίζει ο Χρήστος Κωτάκης.

 

 

 

 

Posted on 19/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top