Έρευνα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων ή έρευνα για την έξοδο από τους υδρογονάνθρακες;

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε παραπλανητική την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του θεσμού των «Περιφερειακών Παρατηρητηρίων για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων», που θα συγκροτούνται με απόφαση δύο υπουργείων (ΥΠΕΣ και ΥΠΕΝ) και θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Τα “Παρατηρητήρια” αυτά θα συγ-χρηματοδοτούνται από μέρη άμεσα εμπλεκόμενα με τις εξορύξεις (ΕΔΕΥ ΑΕ – εταιρείες) και το Πράσινο Ταμείο, ενώ θα συνεδριάζουν με την παρουσία ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥΕ ΑΕ και εταιρειών. Είναι μια καλυμμένη προσπάθεια για “εξασφάλιση κοινωνικής αποδοχής” και παραπομπή θεμάτων σε “επιτροπές” που θα εξαρτιόνται οικονομικά από τις εταιρίες εξορύξεις και η σύνθεσή τους θα καθορίζεται από δύο υπουργούς, άρα ελάχιστη ανεξαρτησία μπορεί να έχουν, ακόμα και αν στη σύνθεσή τους προβλέπονται και κάποιοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Η λογική λέει ότι η οικονομία μας, η έρευνα και η θεσμική θωράκιση της χώρας πρέπει να στραφούν στην μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, στην έξοδο δηλαδή από τα ορυκτά καύσιμα και τις τεχνολογίες και δίκτυα που στηρίζουν αυτό το ενεργειακό μοντέλο και να περάσουμε στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε επικρίνει την δημιουργία πρόσφατα «Ινστιτούτου Ερευνών Πετρελαίου», αντί για την δημιουργία «Ινστιτούτου Ερευνών για την Έξοδο από το Πετρέλαιο και τα Ορυκτά Καύσιμα».

Η κυβέρνηση – και τα άλλα κόμματα – καθυστερημένα …ανακάλυψαν τον “μαύρο χρυσό”, όταν αποδεικνύεται ότι αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον πολιτισμό μας, την οικονομία, την επιβίωση μας και το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές χώρες σχεδιάζουν όχι μόνο την έξοδο τους από τα ορυκτά καύσιμα, όπως έχουν την υποχρέωση να κάνουν με βάση την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά και σταματούν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ακόμα και αν έχουν εντοπίσει αποθέματα. H πρόσφατη απόφαση της Νορβηγίας να “μηδενίσει την έκθεση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της σε μετοχές πετρελαιο-βιομηχανικών και επιχειρήσεων φυσικού αερίου” (μετοχές αξίας 37 δις δολαρίων σε Shell, BP, Total, Chevron και Exxon Mobil) έρχεται σε συνέχεια αποφάσεων πολλών funds, πανεπιστημίων και άλλων οικονομικών παραγόντων για απόσυρση των επενδύσεων τους από πετρελαϊκές εταιρίες και δραστηριότητες (disvest). Αυτό το κλίμα αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα έχουν πλέον μεγάλο οικονομικό ρίσκο, όχι μόνο κλιματικό. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας οδήγησε τις μετοχές των ευρωπαϊκών πετρελαιο-βιομηχανιών σε σημαντική πτώση.

 

Posted on 12/03/2019 in Δελτία Τύπου, Δράσεις

Share the Story

Back to Top