Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, που είναι η δημοκρατία;

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουν εκπλαγεί με την ικανότητα της κυβέρνησης να μετατρέψει ένα θέμα δημοκρατίας και ενημέρωσης σε “ποιος έχει το πιο μεγάλο πορτοφόλι”.
 
Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έχει ξεπεράσει την γελοιότητα και πλησιάζει επικίνδυνα τον φασισμό. Η λειτουργία των καναλιών αποτελεί κορυφαία λειτουργία σε μία ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία, κυρίως σε ότι αφορά την υποχρέωση της πολιτείας και το δικαίωμα των πολιτών για πλουραλιστική και όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική ενημέρωση.
 
Το ερμητικό κλείσιμο των υποψηφίων καναλαρχών στο κτήριο της ΓΓΕΕ σε απόλυτη απομόνωση για πάνω από 60 ώρες, απουσία βασικών δικαιωμάτων όπως υποδομών προσωπικής υγιεινής (ντους) και άνεσης ύπνου για τρία μερόνυχτα θυμίζουν Νταχάου και όχι χώρο διεξαγωγής διαδικασίας εκδημοκρατισμού του νοσηρού, για τα τελευταία 27 χρόνια, τηλεοπτικού τοπίου. Η όλη ιστορία θυμίζει χώρες, και τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά, όπου ο μέχρι τότε απόλυτος μονάρχης, αντικαταστάθηκε, με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό, μετά από ανατροπή, με ακόμα πιο απολυταρχικά καθεστώτα.
 
Αλλά το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει ένα θέμα δημοκρατίας, όπως είναι η πληροφόρηση, σε ένα θέμα καθαρά οικονομικό, ποιος δίνει δηλαδή περισσότερα. Αντί να αναδείξει θέματα ποιότητας ενημέρωσης, πλουραλισμού, κανόνων δεοντολογίας, μετέτρεψε το θέμα των αδειών για τα τηλεοπτικά κανάλια σε παζάρι οικονομικών προσφορών, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της διαπλοκής. Είναι απίστευτο το πώς αυτή η κυβέρνηση καταφέρνει να διαστρεβλώνει, να ευτελίζει και τελικά να απαξιώνει σημαντικά πολιτικά ζητήματα.
 
Αναμένει κανείς ότι όταν τελειώσει η όλη διαδικασία που επέβαλε ο κ. Παππάς, και ολοκληρωθεί η σειρά της πληθώρας των ενστάσεων που θα ακολουθήσει, θα επικρατήσει δημοκρατία στο τηλεοπτικό τοπίο; Και μόνο η δήλωση του υπουργού, ότι το μόνο κριτήριο για την απόκτηση καναλιού είναι το πορτοφόλι του ενδιαφερόμενου, αρκεί. Η θέα υποψηφίων με σοβαρές δικαστικές εκκρεμότητες και κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά με γεμάτο πορτοφόλι, μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Η διαπλοκή ΔΕΝ αντιμετωπίστηκε ποτέ με άλλη μεγαλύτερη ίσως διαπλοκή…

Posted on 02/09/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top