ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Να ριχτεί άπλετο φως στο σκάνδαλο 214.488 offshore που διευκόλυναν απόκρυψη περιουσίας

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τονίζουν, με αφορμή το σκάνδαλο  #Panamapapers, ότι απαιτείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια πρωτοβουλία για την κατάργηση των φορολογικών παράδεισων και δημοσιοποίηση των στοιχείων των offshore εταιριών και των “εταιριών στα χαρτιά” που ευνοούν το ξέπλυμα και την διακίνηση μαύρου χρήματος, την φορο-απάτη και φοροδιαφυγή και στερούν  τις κοινωνίες από σημαντικούς πόρους.

Πριν από λίγες ώρες δημοσιοποιήθηκε από ερευνητές δημοσιογράφους ένας όγκος 11.500.000 καταγραφών που αποκαλύπτουν ένα τεράστιο δίκτυο μυστικών offshore εταιριών (πάνω από 220.000) που προσέφερε την δυνατότητα σε εγκληματίες, αρχηγούς κρατών, πολιτικούς, μαφιόζους, εμπόρους ναρκωτικών και φορο-απατεώνες να κρύβουν την περιουσία τους.

panamapapers1

Το σκάνδαλο #Panamapapers (μια και τα στοιχεία προέρχονται από μια δικηγορική εταιρία με έδρα τον Παναμά) είναι συνέχεια των αποκαλύψεων #LuxLeaks που αποκάλυψε το πώς απέφευγαν την φορολογία μέσω των τραπεζών στο Λουξεμβούργο μεγάλες επιχειρήσεις, γλυτώνοντας εκατομμύρια ευρώ.

Τα ντοκουμέντα #Panamapapers ελέγχθηκαν από μία ομάδα 370 δημοσιογράφων από 76 χώρες που συμμετέχουν στην ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists), την Γερμανική Εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλους 100 οργανισμούς ενημέρωσης.

offshore2

Τα στοιχεία προέρχονται από μια, ελάχιστα γνωστή αλλά με παγκόσμιες διασυνδέσεις, δικηγορική εταιρία  με έδρα τον Παναμά, την Mossack Fonseca, που έχει παραρτήματα στο Χονγκ Κονγκ, το Μαϊάμι, τη Ζυρίχη και σε άλλες 35 περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εταιρία αυτή είναι μία από τις κορυφαίες στον κόσμο στην δημιουργία δομών και εταιριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία ακόμα και εγκληματιών.

Οι πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν αφορούν για 214.488 offshore οντότητες που συνδέονται με περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές. Δεκάδες γνωστές τράπεζες συνέβαλαν στην δημιουργία εταιριών που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν, όπως για παράδειγμα 15.600 εταιρίες στα χαρτιά, με έδρα τα British Virgin Islands, τον Παναμά κα.

offshore4

Τα στοιχεία αφορούν:

12 νυν και πρώην αρχηγούς κρατών, μεταξύ άλλων τους πρωθυπουργούς της Ισλανδίας Sigmundur David Gunnlaugsson, τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν, τον πρόεδρο της Αργεντινής, τους πρώην πρωθυπουργούς του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Κατάρ, τον πρώην εμίρη του Κατάρ, τον πρώην πρόεδρο του Σουδάν, τον εμίρη του Αμπού Ντάμπι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko κα. Μάλιστα η έρευνα σχετίζει την διακίνηση πάνω από 2 δις δολαρίων με πρόσωπα που σχετίζονται με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

poutin-panamapapers

61 μέλη οικογενειών και συγγενείς πρωθυπουργών, προέδρων και βασιλειάδων, όπως τον γιο του προέδρου του Αζερμαϊτζαν, τον Ian Cameron, πατέρα του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, τον γιο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Hosni Mubarak, ανίψια του Σύριου προέδρου Άσσαντ, κι άλλους 128 πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους από ολόκληρο τον πλανήτη.

panamapapers3

– Στοιχεία αναφέρονται και σε πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της FIFA

panamapapers5

Στελέχη της εταιρίας Mossack Fonseca συνελήφθησαν στην Βραζιλία για ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με το σκάνδαλο “Peration Car Wash” που σύμφωνα με την έρευνα των βραζιλιάνων δικαστικών εμπλέκει τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva- Λούλα και άλλους πολιτικούς με μίζες, ένα σκάνδαλο που απειλεί με πτώση και την σημερινή πρόεδρο Dilma Rousseff.

panamapapers2

– Εμφανίζονται offshore εταιρίες που συνδέονται με την οικογένεια του αρχηγού του Κινέζικου κράτους Xi Jinping αλλά και 8 νυν και πρώην στελεχών του Πολιτικού Γραφείου.

Μια εσωτερική έρευνα, το 2015, αποκάλυψε ότι η δικηγορική εταιρία γνώριζε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες 204 μόνο εταιριών από ένα σύνολο 14.086 από αυτές που είχε δημιουργήσει με έδρα τις Σεϋχέλλες, έναν “φορολογικό παράδεισο” στον Ινδικό Ωκεανό.

offshore7

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικογένεια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev χρησιμοποίησε, με την βοήθεια της Mossack Fonseca, εταιρίες και ιδρύματα με έδρα τον Παναμά για να ελέγχει μυστικά ορυχεία χρυσού και κτήρια στο Λονδίνο. Τα παιδιά του πακιστανού πρωθυπουργού Nawaz Sharif είναι επίσης ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο, μέσω επιχειρήσεων που είχε δημιουργήσει η εταιρία Mossack Fonseca.

offshore18jpg

Στους πελάτες της, περιλαμβάνονται, επίσης, 33 άτομα και επιχειρήσεις που η αμερικανική κυβέρνηση περιλαμβάνει σε “μαύρη λίστα” υπόπτων για συνεργασία με τους βαρόνους των ναρκωτικών του Μεξικού, τρομοκρατικές οργανώσεις, χώρες όπως η Β. Κορέα κα. Μία από τις εταιρίες αυτές προμηθεύει με καύσιμα τα συριακά πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος Άσσαντ.

Τον Μάιο θα δημοσιοποιηθεί αναλυτικά η λίστα με τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους.

Αναλυτικά στοιχεία: https://panamapapers.icij.org/

Καθώς και τα πρόσωπα που κρύβουν την περιουσία τους πίσω από τις offshore εταιρίες https://panamapapers.icij.org/the_power_players/

Posted on 04/04/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top