Το πελατειακό σύστημα των επιδοτήσεων δηλητηριάζει την ύπαιθρο και τη δημοκρατία

Οι πολιτικές ευθύνες είναι διαχρονικές ώστε να μην «κατανεμηθούν δίκαια, σωστά και έννομα τα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ που διαχειρίζεται ετησίως» ως κοινοτικές επιδοτήσεις σε περίπου 900.000 «δικαιούχους», όπως ισχυρίζεται ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης γνώριζε και εξέλιξε την κακοδιαχείριση και την απάτη σε μέγα – σκάνδαλο, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του που δεν πείθουν κανέναν. Όχι μόνο δεν άλλαξε το πελατειακό σύστημα αλλά το επιδείνωσε: σε 5 χρόνια άλλαξε 5 υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και 6 προέδρους ΟΠΕΚΕΠΕ, αποσιωπώντας κάθε καταγγελία και εξαγοράζοντας τη σύμπλευσή τους. Τι συνέβαινε;

 Οι επιδοτήσεις ως ρουσφέτι

Αντί να κατευθύνονται σε βιώσιμες και δίκαιες γεωργικές πρακτικές, οι ενισχύσεις δίνονταν συχνά με όρους κομματικής εύνοιας, «εικονικών καλλιεργειών», εικονικών δικαιούχων, και «σπασμένων» κωδικών. Δημιουργήθηκε έτσι ένα παρασιτικό σύστημα χρηματοδότησης, όπου οι πραγματικοί αγρότες συχνά εξαιρούνταν, ενώ οι επιτήδειοι αμείβονταν.

 Η διαπλοκή και η απουσία ελέγχου

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούσαν ή δεν ήθελαν να παρέμβουν ουσιαστικά. Το ίδιο το σύστημα σχεδιάστηκε για να είναι θολό, αδιαφανές, χωρίς ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο, με ευθύνη και των κυβερνήσεων αλλά και μέρους του γεωτεχνικού κόσμου. Η αγροτική πολιτική έγινε λάφυρο του εκάστοτε κομματικού μηχανισμού.

 Η μεταβίβαση στην ΑΑΔΕ δεν αποτελεί λύση

Αντί για πολιτική ή διοικητική δέσμευση για τις ευθύνες και την επιστροφή των χρημάτων, η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόπειρα μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην ΑΑΔΕ, επιχειρώντας να κουκουλώσει το πρόβλημα. Η γραφειοκρατική μετάθεση ευθυνών και η απόσυρση της πολιτικής ηγεσίας από τον στρατηγικό σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής συνιστούν απόπειρα συγκάλυψης και όχι εξυγίανσης.

 Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία υποστηρίζουν ότι:

  • Πρέπει να γίνει πλήρης χαρτογράφηση των επιδοτήσεων του παρελθόντος και δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον εντοπισμό των παρανομιών και των πελατειακών δομών.
  • Να προχωρήσει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας χωρίς την εμπλοκή ελληνικών φορέων. Μια κυβέρνηση, που αποδεδειγμένα τα στελέχη κι οι υπουργοί της εμπλέκονται στο σκάνδαλο, δεν μπορεί να κομπάζει ότι συστήνει Ειδική Ομάδα Ελέγχου για να διερευνήσει το σκάνδαλο που δημιούργησε!
  • Να εφαρμοστούν πράσινα και κοινωνικά κριτήρια στη χορήγηση επιδοτήσεων: ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, της μικρής οικογενειακής εκμετάλλευσης, της περιβαλλοντικής αναγέννησης της υπαίθρου.
  • Να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί νέας γενιάς και οι νεοεισερχόμενοι αγρότες με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Η αγροτική πολιτική δεν μπορεί να είναι πλέον οικονομικός μηχανισμός ψήφων αλλά εργαλείο μετάβασης σε ένα ανθεκτικό, οικολογικό και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο.
  • Απαιτούνται ανοιχτά δεδομένα με πλήρη διαφάνεια σε κάθε οργανισμό του Δημοσίου τομέα.

Οι πελατειακές σχέσεις που ευδοκίμησαν με εργαλείο τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο αδικία προς τον Έλληνα αγρότη. Είναι βαθιά αντιδημοκρατικές, νοθεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, μολύνουν το πολιτικό σύστημα και μπλοκάρουν τη μετάβαση σε μια δίκαιη και πράσινη προοπτική.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία τονίζουν ότι είναι ώρα να ξεριζώσουμε τις ρίζες του πελατειακού κράτους και να θεμελιώσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο της υπαίθρου.

Και θυμίζουν ότι είχαν καταθέσει και παλιότερα προτάσεις για ένα βιώσιμο και δίκαιο αγροτικό μέλλον, ζητώντας μεταξύ άλλων:

  • Μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων ώστε να ευνοείται η οικολογική γεωργία και οι βιώσιμες καλλιέργειες.
  • Στήριξη της τοπικής παραγωγής και των μικρών συνεταιρισμών για να μειωθεί η εξάρτηση από εισαγωγές και να ενισχυθεί η αυτάρκεια.
  • Έγκαιρη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων για όλους, εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενίσχυση της χρηματοδότησής του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην εξόφληση των ζημιών και να δίνει προκαταβολές στις μεγάλες καταστροφές, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική κρίση.
  • Πλήρη διαχειριστική διαφάνεια, που θα εμποδίσει την κατάχρηση χρημάτων και τη συγκάλυψη από τις κυβερνήσεις, όπως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την ιδιοποίηση 45 εκατομμύριων ευρώ τον χρόνο για πάνω από μια πενταετία από τα ταμεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για εικονικά “βοσκοτόπια”, που επέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμο από την Ε.Ε. για κακοδιαχείριση.
  • Ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, με συμμετοχή Δήμων, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για χρήση αγροτική ή κτηνοτροφική, επιδότηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών όταν γίνεται για αυτοπαραγωγή και όχι σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ειδικό αγροτικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εγκαταστάσεις.

Η αγροτική πολιτική πρέπει να αλλάξει προς ένα νέο, βιώσιμο και δίκαιο αγροτικό μοντέλο, που σέβεται τους αγρότες, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Posted on 08/07/2025 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top