Παγκόσμια κινητοποίηση: Καμία ανοχή στη βία και κακοποίηση των γυναικών
Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, από την Σομαλία μέχρι την Ουγγαρία, από την Ζάμπια μέχρι τη Βιέννη, από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Λονδίνο, από τη Ν. Αφρική μέχρι την Αλάσκα ξεσηκώθηκαν στις 14/2 σε ολόκληρο τον πλανήτη σε μια ειρηνική επανάσταση για να σταματήσει η βία και η κακοποίηση των γυναικών στο πλαίσιο της κινητοποίησης “1 δις άνδρες και γυναίκες ενάντια στην κακοποίηση γυναικών”
Δείτε αναλυτικά στο
http://www.onebillionrising.org/
Στην γειτονική Τουρκία μαζικές διαδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 15/2 σε πολλές πόλεις με αφορμή τη δολοφονία φοιτήτριας που αντιστάθηκε στο βιασμό της.
Στην Ελλάδα οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και γυναίκες από την ομάδα Μωβ συμμετείχαμε στην παγκόσμια κινητοποίηση με μουσική και χορό στο Σύνταγμα το Σάββατο 14/2.
Η υπόθεση της εξάλειψης της βίας ενάντια στις γυναίκες δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών. Καμία ανοχή λοιπόν.
1 δις άνδρες και γυναίκες, με μουσική και χορό, ξεσηκώνονται
Καμία ανοχή στη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προσκαλούν σε ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ και την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ,
Με μουσική και χορό, το Σάββατο 14/2, ώρα 12.00 ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση “1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ενάντια στη ΒΙΑ και την ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ http://www.onebillionrising.org/
Ένα δις άνδρες και γυναίκες σηκώνονται σε μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, γιατί 1 στις 3 γυναίκες πέφτει θύμα βίας, σε κάποια στιγμή της ζωής της, επειδή είναι γυναίκα. Καμία ανοχή! Να σταματήσουμε τη βία ενάντια στις γυναίκες.
Μία στις τρεις γυναίκες στον πλανήτη θα πέσει θύμα βιασμού ή ξυλοδαρμού στη διάρκεια της ζωής της, όχι κατ΄ ανάγκη από κάποιους αγνώστους, αλλά συχνά από κοντινούς της ανθρώπους. Όχι μόνο σε κάποια μακρινή χώρα, αλλά και εδώ στην Ευρώπη.
Η κακοποίηση ενός δισεκατομμυρίου γυναικών δεν είναι απαράδεκτη μόνο από ηθική άποψη αλλά είναι και μια συνεχιζόμενη βαρβαρότητα που καταστρέφει τις ζωές δισεκατομμυρίων πολιτών. Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση για εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες και τα κορίτσια. Το θέμα αυτό πρέπει να είναι ψηλά στην προτεραιότητα των κοινωνιών, να μην κρύβεται, να μην κουκουλώνεται. Το μισό του πληθυσμού πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζει χωρίς φόβο σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα. Και είναι υπόθεση και των ανδρών και των γυναικών να εξαλείψουμε αυτή τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Καμία ανοχή λοιπόν.
Έκθεση του FRA – ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- η πρώτη του είδους της, που βασίζεται στις συνεντεύξεις 42 000 γυναικών 18 ετών και άνω, από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2012, καταδεικνύει ότι η βία κατά των γυναικών, και ειδικά η βία λόγω φύλου που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων την οποία η ΕΕ δεν μπορεί να αγνοεί.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών υπονομεύει τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, όπως την αξιοπρέπεια, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην ισότητα των φύλων. Άπτεται θεμάτων που σχετίζονται με το δικαίωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (άρθρο 1), το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου (άρθρο 3), την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, ιδίως λόγω φύλου (άρθρο 21), το δικαίωμα στην ισότητα ανδρών και γυναικών (άρθρο 23), το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου (άρθρο 47), τα οποία εμπίπτουν στα κεφάλαια I «Αξιοπρέπεια», III «Ισότητα» και VI «Δικαιοσύνη» του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση έδειξε ότι:
– μία στις τρεις γυναίκες έπεσε θύμα σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών,
– μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα παρενοχλητικής παρακολούθησης,
– μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης.
Από την έρευνα προκύπτει μια εικόνα εκτεταμένης κακοποίησης, η οποία αφορά τη ζωή πολλών γυναικών αλλά η οποία δεν καταγγέλλεται συστηματικά στις αρχές. Η κλίμακα της βίας κατά των γυναικών δεν αντικατοπτρίζεται επομένως στα επίσημα στοιχεία.
Κάθε χρόνο δεκάδες περιστατικά φτάνουν στη δημοσιότητα, αλλά είναι κυρίως αυτά που κατέληξαν στο θάνατο γυναικών και κοριτσιών. Τα περισσότερα περιστατικά βίας, παραμένουν άγνωστα. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι(ες), οι μετανάστες(στριες) , οι πρόσφυγες, όλες οι” μειονότητες”. Συνεχίζεται αμείωτη με αυξητικές τάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες και τις φυλές και εκπορεύεται από κάθε είδους εξουσία.
Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ανεργία, το trafficking, οι διακρίσεις λόγω φύλου στη δουλειά, ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις, η καταπίεση, κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των γυναικών. Στην Ελλάδα της κρίσης, το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις που απειλεί καθημερινά περισσότερες γυναίκες και κορίτσια, αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και πλήττει τις οικογένειες, τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ισορροπία.
Σε μια τέτοιας έκτασης επιδημία, το φάρμακο είναι ενημέρωση, κοινωνική φροντίδα, εργασία, κοινωνική ευαισθητοποίηση και περισσότερη δημοκρατία. Χρειαζόμαστε περισσότερα καταφύγια γυναικών, υγειονομικές εγκαταστάσεις και επιμόρφωση των δικαστών. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακηρύξουν το βιασμό και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών εντός και εκτός γάμου ως έγκλημα. Δεν κλείνουμε τα μάτια.
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία βελτιώθηκε τυπικά με νόμους, ουσιαστικά όμως η ισότητα και ο σεβασμός της ζωής και της διαφορετικότητάς της είναι ακόμη ζητούμενο. Οι γυναίκες είναι μέρος της δημόσιας ζωής της κοινωνίας μας. Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία των φύλων, περισσότερες γυναίκες σε θεσμικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρώπης και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Η απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, είναι η ενσωμάτωση των θεμάτων φύλου και ισότητας σε όλα τα επίπεδα πολιτικής.
Είμαστε όλες όλοι, διαφορετικοί και διαφορετικές. Ίσοι όμως στη ζωή, στην ελευθερία, στην εργασία και στη δημιουργία. Ας ξεκινήσουμε από την ενημέρωση και την εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών.
Πληροφορίες: Αναστασία Γκολιομύτη: 6977270790
Κατεβάστε το σε μορφή .doc ΕΔΩ