Το λόμπι πετρελαίου συναντάει με “επιτυχία” τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Το λόμπι πετρελαίου συναντιέται με όλους σχεδόν τους Έλληνες ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο (οι λίγοι που απουσίαζαν ζήτησαν συγνώμη που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν λόγω άλλων υποχρεώσεων τους!) “Οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν από την FuelsEurope και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τα φιλοπεριβαλλοντικά καύσιμα του μέλλοντος” (!!!)

Ισχυρές ομάδες πίεσης προσπαθούν πάντα να επηρεάσουν τις θέσεις των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο το καυτό πολιτικό θέμα είναι το κλίμα και η έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα. Έτσι το λόμπι αυτό προσπαθεί με διάφορους τρόπους και έξυπνη φρασεολογία να αποδυναμώσει την δεσμευτικότητα των πολιτικών και στόχων για το κλίμα. Διακηρυγμένος στόχος της FuelsEurope  είναι: “EU climate regulations not followed by other regions would not lead to a lower carbon world but result in job losses in Europe and of relocation of production activities in countries with less stringent GHG emission limits“.

Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για τις επαφές ευρωβουλευτών με εκπροσώπους λόμπι (είτε αυτά είναι βιομηχανίες είτε οικονομικά συμφέροντα είτε όμως και περιβαλλοντικές ή κοινωνικές οργανώσεις). Δεν απαγορεύονται οι συναντήσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο ποιος συναντάει ποιον και πότε. Έχει ενδιαφέρον λοιπόν που σχεδόν όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές ήταν εκεί, στην συνάντηση με τα Ελληνικά Πετρέλαια – και έβγαλαν χαρούμενοι φωτογραφίες – με εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην προώθηση της πολιτικής των πετρελαϊκών εταιριών ότι το πετρέλαιο είναι σχεδόν  …οικολογικό καύσιμο (Fuel Europe)

                                               Από το Δελτίο Τύπου των Ελληνικών Πετρελαίων:

“Με μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εκδήλωση για τους νέους ευρωβουλευτές της θητείας 2019-2024. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την FuelsEurope και το περιοδικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «The Parliament Magazine», με τη βοήθεια των εταιρειών μελών του Συνδέσμου και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 15 Έλληνες ευρωβουλευτές με τους συνεργάτες τους, τους οποίους υποδέχθηκε εκ μέρους της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. η κα Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου και αν. μέλος του ΔΣ της FuelsEurope. Η κα Γούτα αφού τους συνεχάρη για την εκλογή τους, είχε την ευκαιρία να τους συστήσει με τα στελέχη της FuelsEurope, τον Διευθυντή Πολιτικής κ. Alessandro Bartelloni και την ομάδα του.

Ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη στρατηγική της για μια Ενεργειακή Μετάβαση προς την Οικονομία Μηδενικού Άνθρακα μέχρι το 2050. Στην ίδια κατεύθυνση αναδείχθηκαν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Διύλισης και των υγρών καυσίμων: ένας κλάδος που καλείται να μετεξελιχθεί και δεσμεύεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ συνεχίζοντας να τροφοδοτεί την οικονομία και την κοινωνία με αξιόπιστα και προσιτά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός κλάδος Διύλισης ήταν ο πρώτος κλάδος ενεργειακής έντασης που παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση με τον τίτλο Όραμα 2050 (Vision 2050) για φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα στις επόμενες δεκαετίες, σκιαγραφώντας τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει ο κλάδος στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι κκ. Α. Μ. Ασημακοπούλου, Ε. Βόζεμπεργκ, Α. Γεωργούλης, Θ. Ζαγοράκης, Μ. Κεφαλογιάννης, Π. Κόκκαλης, Σ. Κούλογλου, Ε. Κουντουρά, Σ. Κυμπουρόπουλος, Γ. Κύρτσος, ενώ λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων των κκ. Ν. Ανδρουλάκη, Β. Μεϊμαράκη και Μ. Σπυράκη στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ενημερώθηκαν οι στενοί τους συνεργάτες. Όλοι οι παρευρισκόμενοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για την πρόταση του Vision 2050 και τα καύσιμα του μέλλοντος και αντάλλαξαν απόψεις με τα στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ A.E., της FuelsEurope αλλά και συναδέλφους τους ευρωβουλευτές από άλλες χώρες.

Στους Έλληνες ευρωβουλευτές δόθηκε ενημερωτικό υλικό για τον κλάδο και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., καθώς και το φυλλάδιο «Κάλεσμα για Συνεργασία», που απευθύνεται στη νέα θητεία των οργάνων της ΕΕ. Στο φυλλάδιο που επισυνάπτεται, ο κλάδος επισημαίνει τη δέσμευσή του στην εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να χαράξουν πολιτικές βασίζοντάς τις σε αξιόπιστα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, προκειμένου να εξασφαλισθεί μακροπρόθεσμα ότι οι πολιτικές αυτές θα καταστούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες. Τέλος, παρουσιάζει κάποια συνοπτικά στοιχεία από την ολοκληρωμένη πρόταση της FuelsEurope για το Διυλιστήριο του μέλλοντος και τον ρόλο των υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα στις επόμενες δεκαετίες (Vision 2050)”

Στη φωτογραφία φαίνεται ποιες εταιρίες πετρελαίου και διυλιστήρια συμμετέχουν στη FuelsEurope.

Το σχόλιο μας: Οι ευρωβουλευτές δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται; Αν είναι τόσο αφελείς, δεν ρώταγαν τουλάχιστον;

https://www.helpe.gr/…/news-ekdhlwsh-enhmerwshs-twn-eyrwboy…

Posted on 01/08/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top