Οικολογικό master plan για τη Θεσσαλία και όχι για τα συμφέροντα. Περιοδεία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ Οικολογία στη Θεσσαλία

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία σε Κουρέτα, Καπούλα, Λαμπρινίδη και Ράπτη 

Με την πεποίθηση ότι η Θεσσαλία βρίσκεται στο κέντρο των άμεσων αλλά και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, που απαιτούν σύγχρονη, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και οικολογική αποκατάσταση, κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, στην Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας και της διεπιστημονικής επιτροπής για την Κάρλα και τον Παγασητικό κ. Νάνσυ Καπούλα, καθώς και στους αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος κ. Φώτη Λαμπρινίδη και Κλιματικής Κρίσης κ. Νίκο Ράπτη.

Στην περιοδεία συμμετείχαν από το νέο πράσινο ενωτικό κόμμα οι συμπρόεδροι Βάσω Νάκου και Κώστας Παπακωνσταντίνου, ο συντονιστής Μιχάλης Τρεμόπουλος και τα στελέχη της Θεσσαλίας Τ. Κολώνιας, Γ. Κυριάκος και Ν. Γκουντούρας.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η ανάγκη εκπόνησης ενός Σχεδίου θωράκισης της Θεσσαλίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαχείριση των υδάτων, στην ανασυγκρότηση της γεωργίας και της ζωικής παραγωγής, στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, στην πολιτική προστασία, καθώς και στην άμεση αποκατάσταση των πληγέντων. Η πολιτική για την ανθεκτικότητα της περιοχής οφείλει να είναι οικολογική, συνυφασμένη με την προστασία των οικοσυστημάτων της Θεσσαλίας, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά σχέδια και με το ολλανδικό master plan, που θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των υδάτινων οικοσυστημάτων και τη δίκαιη και δημοκρατική πρόσβαση των πολιτών στο νερό. Η Περιφέρεια πρέπει να πρωτοστατήσει στην καινοτομία για τη βιωσιμότητα, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος και δημιουργώντας τις συνθήκες για να παραμείνει ο θεσσαλικός πληθυσμός ασφαλής και με προοπτική στον τόπο του.

Η συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Οικολογία Βάσω Νάκου δήλωσε:

“Ξεκινώντας από τη Θεσσαλία ως πιο έντονα πληγείσα περιοχή, αλλά ξέροντας ότι το ίδιο ισχύει για όλη την Ελλάδα, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία επισημαίνουμε την ανάγκη εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι ανθρώπινες ζωές, οι τοπικές κοινωνίες, η αγροτική παραγωγή και η τοπική οικονομία μπορούν να θωρακιστούν με σωστή και έγκαιρη πρόληψη, που – άλλωστε – κοστίζει λιγότερο από την αποκατάσταση και τις αποζημιώσεις. Η υγεία των φυσικών οικοσυστημάτων είναι βασικός παράγοντας ορθής διαχείρισης για την αποτελεσματική πρόληψη”.

Ο συμπρόεδρος των  ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Οικολογία Κώστας Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

Η οικολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είναι μονόδρομος. Οι δρόμοι του νερού είναι αλάνθαστοι και οφείλουμε να τους σεβαστούμε. Η περίπτωση της Κάρλας είναι μοναδική ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τη λίμνη, να της δώσουμε τον χώρο που χρειάζεται και να ξανασχεδιάσουμε τη συμβίωσή μας με αυτό το υγρό στοιχείο. Τα σχέδια για την εκτροπή του Αχελώου πρέπει να εγκαταλειφθούν. Άλλωστε το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει πολλές φορές για αυτό και μόνο μικροπολιτικά και μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα τα επαναφέρουν, μπαίνοντας και εμπόδιο σε κάθε προοπτική βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας”.

Ο Συντονιστής των  ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Οικολογία Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία, ως νέο ενωτικό Πράσινο κόμμα, καταθέσαμε στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα την ανησυχία και τις προτάσεις μας για το παρόν και μέλλον της περιοχής. Η κλιματική κρίση έδειξε τα δόντια της στη Θεσσαλία και έχει ανατρέψει παλιές βεβαιότητες. Η λειψυδρία και οι πλημμύρες είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, που θα ενταθούν αν δεν αλλάξει το αναπτυξιακό και αγροτικό μοντέλο. Η διάβρωση των εδαφών, η ερημοποίηση, η ρύπανση, η εγκατάλειψη είναι εδώ. Βάζουμε τους ανθρώπους και τη φύση πάνω από τα κέρδη και τις αδιέξοδες τεχνοκρατικές πολιτικές. Έτσι, ζητούμε αρμονική συμβίωση όλων με το υγρό στοιχείο, εξοικονόμηση ενέργειας και νερών και προσαρμογή των καλλιεργειών, ώστε ο Αχελώος να μείνει στη θέση του και να ξαναδημιουργηθεί η λίμνη Κάρλα ως υγρότοπος αλλά και ως ψαρότοπος-πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Ζητούμε ολοκλήρωση των αποζημιώσεων αλλά και την αποκατάσταση των εδαφών και ανάπτυξη των πολιτικών πρόβλεψης. Στηρίξαμε την αλλαγή της περιφερειακής αρχής αλλά στη βάση των πολιτικών που προωθούν την υγεία της φύσης και τη βιώσιμη ευημερία όλων».

Posted on 08/01/2025 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top