ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ντροπή: φωτογραφικές διατάξεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων οικισμών σε δάση

Η προστασία των δασών είναι η φωνή της συνείδησής μας

forests4

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης όσο και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) να νομιμοποιήσουν αυθαίρετους οικισμούς σε δασική γη χαρακτηρίζοντας τους «Οικιστικές πυκνώσεις».  Μέσα στο ογκώδες σχέδιο νόμου – που για άλλη μια φορά περιλαμβάνει ετερόκλητα θέματα – που κατατέθηκε στις 18/5 και θα ψηφιστεί την Κυριακή 22/5 κι αφορά «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», έχει χωθεί διάταξη στο Κεφάλαιο Θ’ «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις». Στην πραγματικότητα, ανοίγει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη που θα έχουν αποτυπωθεί με “ιώδες χρώμα” χωρίς ανάρτηση δασικών χαρτών (χάρτες που θα έπρεπε να αποτυπώνουν την νομική κατάσταση μιας περιοχής).

Μάλιστα με άλλη διάταξη προβλέπονται περικοπές στον προϋπολογισμό για τους δασικές χάρτες, οι μόνες που αφορούν μείωση δαπανών, όταν όλες οι άλλες διατάξεις αφορούν σε αύξηση φορολογίας!

dasi2 13217321_10208182245007806_1218317790830694097_o

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτές τις διατάξεις που καμία σχέση δεν έχουν με δημοσιονομική εξυγίανση και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει να προσπαθεί να εξυπηρετήσει διαπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία κατήγγειλε πριν από λίγα μόλις χρόνια. Δεν παίζουμε με τα δάση, πολύ περισσότερο που οι πολιτικές για την ανάκαμψη της βιοποικιλότητας, για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προστασία μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα των δασικών οικοσυστημάτων.

Είναι ντροπή και για την κυβέρνηση και για τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος να υπογράφουν τέτοιες φωτογραφικές διατάξεις, που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν άλλοι υπουργοί στο παρελθόν, Είναι ντροπή και για τους βουλευτές που θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο. Είμαστε περίεργοι πώς θα δικαιολογηθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι – ο δικός τους αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος είναι αυτός που το υπογράφει – απέναντι στα υπόλοιπα πράσινα κόμματα.

Να τι έλεγε το 2011 ο άνθρωπος που σήμερα υπογράφει την διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων οικισμών μέσα σε δασικές εκτάσεις.

http://ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2426:—————————natura&catid=3:environment&Itemid=4

Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Τσιρώνη τονίζεται: «Η λεηλασία της χώρας από τα πελατειακά συμφέροντα, είναι η άλλη όψη της λεηλασίας από τους δανειστές. Το πολιτικό σύστημα επιβραβεύει συμβολικά όλα όσα πρέπει επειγόντως να σβήσουμε: την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, την ανομία, το δίκαιο του ισχυρότερου. Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, θυσιάζουν ταυτόχρονα και το περιβάλλον και την οικονομία, επιρρίπτοντας βαρύ τίμημα σε όλη την κοινωνία. Είναι αδιανόητο να πληρώσουν την κρίση κυρίως όσοι δεν έχτισαν αυθαίρετα και δεν έκλεψαν το δημόσιο ταμείο».

Aναλυτικά οι τότε δηλώσεις του

Οι επιστημονικοί φορείς ζητάνε την απόσυρση των διατάξεων:

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες ζητούν επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς

Μάλιστα σύμφωνα με τις επιστημονικές οργανώσεις “οι διατάξεις που προβλέπουν παραπομπή του θέματος σε επιτροπή που ορίζει ο Υπουργός και μετά απόφαση του ίδιου του Υπουργού, γυρίζει τη χώρα 30-40 χρόνια πίσω

 

 

Posted on 19/05/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top