H διπλή γλώσσα της κυβέρνησης. Η Ελλάδα ΔΕΝ ψήφισε υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ!

Με έκπληξη οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ διαπίστωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση  καταψήφισε στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που σχετίζεται με θέματα αφοπλισμού και διεθνούς ασφάλειας την πρόταση για έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει σε δεσμευτική συμφωνία για κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Καλούμε στη δημιουργία ανεξάρτητων κινήσεων πολιτών που θα στηρίξουν στη χώρα μας την διαδικασία που ξεκινάει σε πλανητικό επίπεδο για την νομοθετική δεσμευτική συμφωνία κατάργησης των πυρηνικών όπλων. 

Το σημαντικό αυτό θέμα συζητήθηκε στις 27.10.2016. Το ψήφισμα αποφασίζει τη σύγκλιση μιας συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2017, ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη, με στόχο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νομοθετικά δεσμευτικό εργαλείο για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που θα οδηγήσει στον οριστικό περιορισμό τους. Οι διαπραγματεύσεις, ορίζει το ψήφισμα, θα συνεχιστούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2017.

cvzrqk1waacyppw

Η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων

Τελικά 123 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 38 εναντίον και 16 απείχαν. Η σημαντική αυτή απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης καμπάνιας που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια από την κοινωνία των πολιτών και υποστηρίχθηκε στη συνέχεια από κάποιες χώρες. Ενεργό ρόλο έπαιξε η Διεθνής Καμπάνια για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons-ICAN), μια ευρεία συμμαχία 400 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ενεργή σε 95 χώρες, η οποία και χαιρέτησε την απόφαση αυτή ως το πρώτο βήμα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό.  Πολλές οργανώσεις καθώς και επιζώντες από πυρηνικές δοκιμές και Χιροσίμα-Ναγκασάκι εργάστηκαν για την προώθηση αυτού του ψηφίσματος τα τελευταία 3 χρόνια.

cv084t-vyaanofx

Οι χώρες που πρωτοστάτησαν στην υποβολή του ψηφίσματος είναι: Αυστρία, Βραζιλία, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Τζαμάικα, Κένυα, το Λιχτενστάιν, Μαλάουι, Μάλτα, Μεξικό, Ναμίμπια, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Φιλιππίνες, Σαμόα, Νότια Αφρική, Σρι Λάνκα, Σουαζιλάνδη, Ταϊλάνδη.

350px-nwfz-svg

Πυρηνικά όπλα που επαρκούν για την εξαφάνιση της ζωής στον πλανήτη πολλές φορές

Το ψήφισμα καταψήφισαν και οι 9 πυρηνικές δυνάμεις και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι για να δεχθούν το ψήφισμα πρέπει να συμφωνούν και οι πυρηνικές δυνάμεις. Όμως, το θέμα των πυρηνικών αφορά όλους τους ανθρώπους και τον πλανήτη συνολικά, δεν μπορεί οι αποφάσεις για αυτό να εξαρτώνται αποκλειστικά από τις διαθέσεις των πυρηνικών δυνάμεων. Σήμερα στον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 15.000 πυρηνικά όπλα που μπορούν να εξαφανίσουν την ζωή στη Γη, όχι μόνο μια φορά.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 7000 πυρηνικές κεφαλές, η Ρωσία 7300, η Βρετανία 215, η Γαλλία 300, η Κίνα 260, η Ινδία 100-120, το Πακιστάν 100-130, το Ισραήλ 80 και η Β. Κορέα 10.  Επιπλέον, πυρηνικά όπλα φιλοξενούν στο έδαφος τους 5 χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία καθώς και η Τουρκία, ενώ 24 χώρες συνολικά συμμετέχουν σε πυρηνικές συμμαχίες.

nuclear_weapons

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 2000 πυρηνικές δοκιμές που είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων και στο περιβάλλον.

rael_nuclear_use_locations_world_map

Η κατάργηση των πυρηνικών όπλων δεν είναι θέμα που αφορά μόνο τις πυρηνικές δυνάμεις

Το ψήφισμα καταλήγει στην οργάνωση μιας συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών μέσα στο 2107 με θέμα την διαπραγμάτευση ενός νομοθετικά δεσμευτικού εργαλείου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που θα οδηγήσει στον οριστικό περιορισμό τους. Προσκαλεί όλα τα Κράτη Μέλη του ΟΗΕ να συμμετάσχουν. Στην διαβούλευση θα συμμετάσχουν, επίσης, διεθνείς οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Ένα από τα σημεία σύγκρουσης αφορούσε το θέμα αυτό ακριβώς το ζήτημα, δηλαδή ποιος τελικά αποφασίζει για τα πυρηνικά. Η μέχρι τώρα κυρίαρχη πολιτική είναι ότι για αυτά αποφασίζουν οι πυρηνικές δυνάμεις, ενώ με την απόφαση αυτή για το θέμα των πυρηνικών αποφασίζουν και οι χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά αλλά έχει ρόλο και η κοινωνία των πολιτών.

Το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων

Λίγες ώρες πριν την ιστορική απόφαση στον ΟΗΕ, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με πλειοψηφία με 415 υπέρ, 124 κατά και 74 αποχές μια απόφαση που στήριζε ξεκάθαρα τις διαδικασίες στον ΟΗΕ και καλεί:

– τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουν τη σύγκληση μιας τέτοιας διάσκεψης το 2017 και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις εργασίες της,

– την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής / Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Federica Mogherini, και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στις διεργασίες για τη διαπραγματευτική διάσκεψη του 2017·

Ενώ υπογραμμίζει ότι μια καθολική, διεθνώς και αποτελεσματικά επαληθεύσιμη συνθήκη για την απαγόρευση των δοκιμών αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την απαγόρευση των πυρηνικών εκρήξεων στο πλαίσιο δοκιμών πυρηνικών όπλων, καθώς και κάθε άλλης πυρηνικής έκρηξης·

Το ψήφισμα είχαν υποβάλλει από κοινού ευρωβουλευτές των Πράσινων, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις στις χώρες τους είχαν άλλη πολιτική και στον ΟΗΕ δεν υποστήριξαν το ψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας της Διεθνούς Καμπάνιας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), Beatrice Fihn: “Είναι υποκριτικό η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ισχυρίζεται ότι αναζητεί ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα ενώ εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει το νομικό καθεστώς προστασίας των πυρηνικών όπλων και για να στηρίξει τις πυρηνικές συμμαχίες.  Τα πυρηνικά όπλα είναι όπλα μαζικής καταστροφής, απάνθρωπα και πλήττουν αδιακρίτως και δεν υπάρχει θέση για αυτά σε μια Ευρώπη που δεσμεύεται να αναβαθμίσει την ανθρωπιστική νομοθεσία και τις αξίες.

Άλλη μια ακατανόητη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια  στη δουλειά κινημάτων ειρήνης και πυρηνικού αφοπλισμού

Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει την ελληνική κοινωνία, που στο σύνολό της σχεδόν τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών όπλων, στον ΟΗΕ. Αλλά και στο  Ευρωκοινοβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε στη σχετική ψηφοφορία, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό ψήφισμα!

Posted on 05/11/2016 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top