Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύθηκε στο nooz.gr
της Μάρης Γαργαλιάνου
Σε τι διαφοροποιούνται οι «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» από τους «Οικολόγους Πράσινους»; Ποιες οι βασικές τους θέσεις σε ότι αφορά τον τομέα της κυκλικής οικονομίας; Πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με τους «Πράσινους- Αλληλεγγύη» στο Ευρωκοινοβούλιο;
Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το σχήμα «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» απαντά σε όλα μας τα ερωτήματα σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Nooz.gr και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Ερ: Υπάρχουν δύο σχήματα στις Ευρωεκλογές 2019 με τον τίτλο «Πράσινοι». Πείτε μας, λοιπόν, το σχήμα «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» σε τι διαφοροποιείται από τους «Οικολόγους Πράσινους»;
Nίκος Χρυσόγελος: Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν είμαστε ο μαϊντανός άλλων κομμάτων. Είμαστε υπέρ των συνεργασιών αλλά στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και εφόσον προχωράνε οι λύσεις των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία.
Δεν νομίζω να έχει δει κάποιος ένα πραγματικό όφελος από την συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στην κυβέρνηση. Δεν επηρεάζουν τις επιλογές και τις πολιτικές. Είναι εκεί και χρεώνονται ή είναι συνυπεύθυνοι για πολλές από τις κακές επιλογές της κυβέρνησης, διατηρούν τις καρέκλες τους ότι και να γίνεται, έ, που-και-που βγάζουν κάποια ανακοίνωση ότι διαφωνούν κάπου.
Ήδη από τώρα κάποιοι συσκέπτονται για να δουν σε ποια περιφέρεια θα μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει μια τέτοια «ευέλικτη» πολιτική που εξασφαλίζει καρέκλες, διορισμούς, χρήματα από άλλο κόμμα. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία χρειάζεται μια νέα πολιτική, πράσινη, με αξίες, και υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, μια πολιτική που έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ παρόλα αυτά απευθυνθήκαμε δημόσια για ένα ανοικτό, ευρύ, πράσινο ευρωψηφοδέλτιο ήδη από τον Δεκέμβρη. Όμως προϋπόθεση ήταν
(α) να υπάρχει προγραμματική συμφωνία
(β) να είναι η βάση για ένα νέο αυτόνομο πράσινο κόμμα, και όχι μια ευκαιριακή σύμπραξη,
(γ) να δηλωθεί ρητά ότι από εδώ και πέρα θα είναι αυτόνομη η πορεία, να μην ξανα-επιστρέψουν οι προερχόμενοι από τους ΟΠ στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε από κοινού σε ένα σχήμα που ναι μεν στις ευρωεκλογές θα κατέβαινε ενιαίο, αλλά μετά θα χωρίζονταν για να πάνε κάποιοι ξανά με ένα άλλο κόμμα. Δεν προωθείται έτσι πράσινη πολιτική αλλά τα προσωπικά «συμφέροντα» κάποιων. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα ήταν ένα μήνυμα σωστό προς την κοινωνία για μια διαφορετική πολιτική.
Η απάντηση όσων έχουν μείνει ακόμα στους ΟΠ (γιατί οι περισσότεροι έχουμε φύγει εδώ και καιρό) ήταν να μας καλέσουν να συμμετάσχουμε στο ψηφοδέλτιο τους (!) Ή να κάνουμε μια προεκλογική συνεργασία και μόνο. Δεν υπήρχε καμία δέσμευση για αυτόνομη πορεία. Επίσης, ένας όρος τους ήταν να μην συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο ο Νίκος Χρυσόγελος.
Πώς μπορεί όμως να είμαστε μαζί αλλά την ίδια στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι να συμμετέχουν σε ένα άλλο κόμμα, να χρηματοδοτούνται από ένα άλλο κόμμα και τελικά να σχεδιάζουν πως θα κατέβουν στις εθνικές εκλογές στις λίστες ενός άλλου κόμματος;
Μακάρι στο μέλλον να συναντηθούμε με τα άτομα που έχουν κοινές αξίες με εμάς, αλλά δεν έχει νόημα να βρισκόμαστε ευκαιριακά και μετά ο καθένας να τραβάει τον δικό του δρόμο. Το κομμάτι της κοινωνίας στο οποίο απευθυνόμαστε έχει σιχαθεί αυτές τις μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα, σαν ποδοσφαιρικές μεταγραφές.
Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να δείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι υπάρχουν κάποιοι και κάποιες που αγωνίζονται με βάση τις αξίες τους, χωρίς να τις πετάνε στην άκρη όταν τους προσφέρουν κάποια ανταλλάγματα, μια καρέκλα.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα θέλαμε να είμαστε το οικολογικό άλλοθι για καταστροφικές πολιτικές, όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια εποχή που πρέπει να αλλάξουμε όλο το μοντέλο, νομιμοποίηση αυθαιρέτων ακόμα και μέσα στα δάση, πολεμική αντιπαράθεση αντί για ένα πολιτικό διάλογο κι αντιπαράθεση επιχειρημάτων και προγραμμάτων.
Επιδιώκουμε στοχευμένες πολιτικές για την εξάλειψη της φτώχειας και όχι φιλοδωρήματα που διατηρούν τη φτώχεια, πολιτική για τους νέους κι όχι διατήρηση του ίδιου πελατειακού μοντέλου με διορισμούς και παραχώρηση προνομίων «στους δικούς μας». Με συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στην κυβέρνηση, η χώρα έχει μία από τις χειρότερες πολιτικές για το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Θα έπρεπε να τους προβληματίσει αυτό και μόνο.
Ερ: Πολλοί έχουν την εντύπωση πως οι θέσεις σας αφορούν μόνο σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;
Nίκος Χρυσόγελος: Πράγματι υπάρχει ακόμα σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας η αντίληψη ότι η οικολογία και οι πράσινοι ασχολούνται μόνο με το περιβάλλον. Όμως σήμερα οι πράσινες πολιτικές είναι η συνεκτική απάντηση και λύση απέναντι σε 3 κρίσεις: οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική – οικολογική – κλιματική. Και σε μία ακόμα, ιδιαίτερα σημαντική, την αξιακή.
Μπορεί κάποιος να μπει στο σάιτ μας www.prasinoi.gr και στο www.facebook.com/prasinoi για να δει τις θέσεις μας, τις θέσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για την Ευρώπη, για την κοινωνική πολιτική, για την ενέργεια, το κλίμα, για την εξάλειψη της φτώχειας, για τα δικαιώματα και την ισότητα, για τη δημοκρατία, την οικονομία και την απασχόληση, για τα ναυπηγεία, για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τα νησιά, για την υγεία και τόσα άλλα.
Θέσεις τεκμηριωμένες και αποτέλεσμα της ενεργής παρέμβασης των μελών μας μέσα σε κοινωνικούς κι επαγγελματικούς χώρους αλλά και βαθιάς γνώσης των πολιτικών που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η εποχή που οι οικολόγοι μιλούσαν μόνο για το περιβάλλον είναι πλέον πολύ μακρινή. Πολύ περισσότερο όμως εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας άτομα με ενεργή παρέμβαση σε τομείς όπως βιώσιμος τουρισμός, κυκλική οικονομία, οικοτουρισμός, κοινωνική επιχειρηματικότητα, υγεία, επιχειρηματικότητα στους τομείς του υφάσματος, κοινωνική ένταξη, κοινωνική καινοτομία κα.
Σε μια εποχή που τα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές χωρίς να έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους και πολλά δημοτικά και περιφερειακά σχήματα παρουσιάζουν «υποψήφιους» χωρίς να προβάλλουν προγραμματικές δεσμεύσεις, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επιμένουμε σε ολοκληρωμένες προτάσεις για τα σημαντικά θέματα που αφορούν την κοινωνία.
Χαιρόμαστε που οι άνθρωποι στο δρόμο μας εκφράζουν την θετική τους στάση, με μια απλή φράση «α ωραία, τώρα έχω λόγο να πάω να ψηφίσω και να μην το μετανιώσω». Είναι ωραίο συναίσθημα, ιδιαίτερα μάλιστα την εποχή της «κρίσης της πολιτικής των πολιτικών», όταν πολλοί έχουν «σιχαθεί» την «τρέχουσα» πολιτική και πολλούς πολιτικούς, που απλώς αγωνίζονται για την καρέκλα τους, και πηγαίνουν σε όποιον διασφαλίζει την διατήρησή της.
Ερ: Ποιες οι βασικές σας θέσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της κυκλικής οικονομίας;
Nίκος Χρυσόγελος: Να ξεκινήσω με ένα ερώτημα: Μπορεί η τέχνη και η μόδα να έρθουν πιο κοντά με σκοπό – με την δημιουργικότητά τους – να υποστηρίξουν νέα, βιώσιμα, οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και του ενδύματος;
Η απάντηση είναι ναι, πολύ περισσότερο αν συνδεθούν με μια κυκλική οικονομία που αφορά τόσο την καλλιέργεια με υπεύθυνο τρόπο, όσο και την επεξεργασία των προϊόντων, τον τρόπο παραγωγής αλλά και αξιοποίησης μετά τη χρήση των υφασμάτων αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που συμμετέχει σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος.
Για να το πούμε πιο απλά, θα θέλαμε να δούμε στη χώρα μας να καλλιεργείται το βαμβάκι με οικολογικό τρόπο, να γίνεται η επεξεργασία και μεταποίησή του παράλληλα με την επαναχρησιμοποίηση και upcycling χρησιμοποιημένων υφασμάτων, με συνθήκες εργασίας αξιοπρεπείς και παράλληλα την ανάδειξής του μέσα από την τέχνη και την υπεύθυνη μόδα. Αυτός ο δίκαιος κύκλος είναι αυτό που δεν υπάρχει σήμερα.
Εμείς όμως δεν το απαντάμε θεωρητικά, στο ψηφοδέλτιο μας είναι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζουμε λοιπόν μια νέα στρατηγική για την οικονομία και την παραγωγή, όπου οι οικολογικές και κοινωνικές διαστάσεις θα ενσωματώνονται στο ίδιο το οικονομικό μοντέλο.
Μέρος αυτής της στρατηγικής αφορά στην πράσινη/κυκλική οικονομία γιατί μπορεί να συμβάλλει στην δίκαιη κι αποτελεσματική για την προστασία του κλίματος ενεργειακή μετάβαση, στην σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στην συστηματική ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (εμείς προτείνουμε με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις επενδύσεις, με δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας, με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε κάθε ενεργειακή επένδυση ώστε να παραμένει ένα μέρος του πλούτου στις τοπικές κοινωνίες).
Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, στην ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών δικτύων, στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας μέσω επενδύσεων κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας.
Η πράσινη/ κυκλική οικονομία δεν αφορά μόνο στα σκουπίδια και στην επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωσή τους. Αφορά ένα σύνολο αλλαγών στο ίδιο το παραγωγικό μοντέλο, τον σχεδιασμό των προϊόντων, την διαχείρισή τους σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους αλλά αφορά και σε ένα νέο μοντέλο βιομηχανίας, πράσινες υποδομές, στροφή από την βαριά χημική βιομηχανία σε δίκτυα παραγωγής που αλληλο-υποστηρίζονται, επιτυγχάνουν μείωση της σπατάλης πρώτων υλών και ενέργειας, δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο, ενσωμάτωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών όρων στις πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες.
Η κυκλική οικονομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη αγροτική-οικολογική ανάπτυξη υπαίθρου και εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, με ενθάρρυνση νέων μοντέλων συνεργατισμού και εταιρειών παραγωγών. Μπορεί να μειώσει τη ρύπανση αλλά και να συμβάλλει στην αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών υπολειμμάτων για «πράσινα» προϊόντα και υπηρεσίες, ζωοτροφές, είδη διατροφής υψηλής θρεπτικής αξίας, να δώσει φυσικές ύλες για τη βιομηχανία.
Όμως το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης (πέρα από λόγια) και ένα ολοκληρωμένο πακέτο χρηματο-οικονομικών εργαλείων (που θα περιλαμβάνει και μειωμένο ΦΠΑ για παρόμοιες επενδύσεις).
Με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα έχει καταρρεύσει, είναι απαραίτητη τόσο η αποτελεσματική αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων ενίσχυσης από ευρωπαϊκούς οικονομικούς πόρους (προγράμματα) της πράσινης κυκλικής οικονομίας (αντί να περιορίζεται η χρηματοδότηση σε ένα ειδικό ταμείο) και η ανάπτυξη εναλλακτικών χρηματο-οικονομικών εργαλείων (πράσινα και κοινωνικά ομόλογα, συνεργασία με κοινωνικά και οικολογικά funds, ενίσχυση συνεταιριστικών και ηθικών τραπεζών), που είναι κατάλληλα για αγρότες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, κοινωνικές και νεοφυείς επιχειρήσεις, νέους / νέες, επιδιώκοντας την απλοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη και πιο δίκαια χρήση των πόρων.
Αντί να φορολογείται η εργασία, πρέπει να φορολογούνται οι αντικοινωνικές και αντι-περιβαλλοντικές πρακτικές και δραστηριότητες. Έτσι θα στραφεί περισσότερο η συνολική οικονομία προς πράσινη και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση, δεν θα περιορίζεται η κυκλική οικονομία σε μερικές τομεακές πολιτικές.
Ερ: Κατά πόσο είναι κρίσιμες οι επερχόμενες Ευρωεκλογές για τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη;
Νίκος Χρυσόγελος: Δεν ψηφίζουμε για τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη, για τη Φώφη ή τον Κουτσούμπα. Ψηφίσουμε για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε, αν θα είναι το Ευρωκοινοβούλιο κοντά στους πολίτες, για το τι πολιτικές θέλουμε, πώς θα είναι η ζωή στον πλανήτη μετά από 10 ή 100 χρόνια. Ότι κάνουμε ή δεν κάνουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα έχει επιπτώσεις στη ζωή των γενεών που θα ζήσουν στον πλανήτη τα επόμενα 10-100.000 χρόνια.
Ας κάνουμε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, εκλογές για την προστασία του κλίματος. Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν για το κλίμα και να στείλουν μηνύματα ότι δεν έχουμε χρόνο να σπαταλάμε. Σκεφτείτε ποιο θέλετε να είναι το Ευρωκοινοβούλιο και ποιοι θα είναι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο για να υπερασπιστούν το κλίμα, το μέλλον των επόμενων γενεών, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη.
Μην αφήσουμε την Ευρώπη, το σπίτι μας, στα χέρια όσων αδιαφορούν και όσων μισούν το κοινό μας σπίτι. Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη όπως είναι σήμερα δεν εμπνέει, αλλά είναι η δική μας Ευρώπη και πρέπει να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη και μια καλύτερη Ελλάδα.
Είναι μεγάλο λάθος αυτό που πιστεύουν πολλοί, ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αρμοδιότητες. Αντιθέτως έχει σημασία ποιο θα είναι το Ευρωκοινοβούλιο και ποιοι θα είναι στο ευρωκοινοβούλιο, αφού είναι συν-νομοθέτης για το 80% των αποφάσεων που αφορούν σημαντικά θέματα της ζωής μας.
Τώρα ο στόχος είναι να αποκτήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες και για τομείς που ήταν εκτός της αρμοδιότητας της ΕΕ και παρέμεναν στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων, όπως τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, της εξάλειψης της φτώχειας, της ενεργειακής φτώχειας κα.
Κάτω από την πίεση των πολιτών σε πολλές χώρες, πλέον έχει μπει στο κέντρο της συζήτησης η προοπτική ενός ισχυρού κοινωνικού πυλώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει ανοίξει η συζήτηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο με επιπλέον πόρους κα.
Είναι αδύνατο να βρούμε σε εθνικό επίπεδο λύσεις για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η τιθάσευση της ανεξέλεγκτης αγοράς, η διάσωση του κοινωνικού μοντέλου, η προστασία ευάλωτων ομάδων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή των φορολογικών παραδείσων.
H Ευρώπη δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις της (Συμβούλιο) αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι πολίτες της. Ναι το κοινό μας σπίτι θέλει ανακαίνιση, αλλά δεν πρέπει να το αφήσουμε στα χέρια όσων θέλουν να το γκρεμίσουν ή αδιαφορούν και νομίζουν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είναι η κατάσταση σήμερα.
Ερ: Δώστε μας τρεις βασικούς λόγους που οι Έλληνες πολίτες πρέπει να στηρίξουν τους «Πράσινους- Αλληλεγγύη».
Νίκος Χρυσόγελος: Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουμε μια διαφορετική πολιτική, μια πολιτική που αξίζει, μια πολιτική με αξίες. Θέλουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε όσοι/ες έφυγαν να θελήσουν να ξαναγυρίσουν σε μια χώρα που θα ανθίζει, δεν θα μαραζώνει και μιζεριάζει όπως σήμερα.
Υπάρχουν 100 λόγοι, αλλά θα σας αναφέρω τρεις που περιλαμβάνονται σε έναν κι αφορούν ταυτοχρόνως την κοινωνία, την οικονομία και το κλίμα.
Είμαστε μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευση του κλίματος, της οικολογικής ισορροπίας, του πολιτισμού μας, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε σήμερα. Σύμφωνα με όσα οι διεθνείς οργανισμοί και οι επιστήμονες δηλώνουν, έχουμε μόλις 12 χρόνια για να αλλάξουμε σχεδόν τα πάντα ώστε να κρατήσουμε την κλιματική αλλαγή σε κάπως ελεγχόμενο επίπεδο, να μην ανέβει δηλαδή η μέση θερμοκρασία (και ότι αυτό συνεπάγεται) πάνω από +1,5 βαθμούς Κελσίου.
Κι όμως ήδη έχουμε φτάσει τον +1 βαθμό Κελσίου. Η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει πλέον να δούμε τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής οργάνωσης υπό το πρίσμα της επιβίωσης.
Αλλά μπορούμε να δούμε την κλιματική αλλαγή και ως μια πρόκληση για να κάνουμε την οικονομία μας αποτελεσματική, πιο πράσινη, πιο υπεύθυνη, να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας σε σύγχρονους τομείς, να φτιάξουμε κτήρια που δεν θα χρειάζονται εξωτερική ενέργεια (παθητικά κτήρια μηδενικής κατανάλωσης), να κάνουμε τις πόλεις πιο πράσινες, πιο ανθρώπινες και ανθεκτικές, να κάνουμε την γεωργία και κτηνοτροφία πιο δίκαιες για παραγωγούς, καταναλωτές και περιβάλλον.
Είναι μια ευκαιρία δηλαδή για ισορροπημένες αλλά βαθιές αλλαγές, να βρουν δουλειά πολλοί νέοι αλλά και μεγαλύτεροι, να μιλήσουμε και να δράσουμε για τα σημαντικά. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ένα μήνυμα, αυτό που στέλνουν τα παιδιά μας βγαίνοντας στο δρόμο σε όλη την Ευρώπη: «κάντε κάτι για το κλίμα τώρα, δεν θέλουμε άλλα λόγια. Αφορά τη ζωή μας»
Ερ: Πως θα είναι η επόμενη μέρα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με τους «Πράσινους- Αλληλεγγύη» στο Ευρωκοινοβούλιο;
Νίκος Χρυσόγελος: Υποσχόμαστε ένα πράγματα και μόνο, ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα, θα προωθηθούν δημιουργικές και λογικές αλλαγές για να κάνουμε την Ευρώπη και τη χώρα μας καλύτερες.
Δεσμευόμαστε – με απόδειξη το τι έχουμε κάνει στη ζωή μας όλοι/όλες οι υποψήφιοι/ες – ότι θα εργαστούμε για το κοινό καλό, για τους πολίτες, για το κλίμα, για την εξάλειψη της φτώχειας, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την κοινωνική συνοχή, για την δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, για μια κοινωνικά υπεύθυνη και πράσινη οικονομία, για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας.
Όχι δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας όλα αυτά, θα είμαστε όμως ο καταλύτης για να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Ως ενεργοί Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουμε στην δύναμη της πολιτικής.
Όχι ως μια υπόθεση επαγγελματιών, αλλά ως υπόθεση των πολιτών που προβληματίζονται, συζητούν, εκφράζονται, ψηφίζουν και μέσω της ψήφου τους αποφασίζουν και μετά συμμετέχουν στις αλλαγές που απαιτούνται.
Καλούμε τους πολίτες να πορευθούμε μαζί για μια μεγάλη στροφή στην μορφή και το περιεχόμενο της πολιτικής, για την διαμόρφωση και υλοποίηση ενός προγράμματος που θα καλυτερεύσει τη ζωή όλων μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές.