Μόνο το ΝΑΙ σημαίνει ΝΑΙ. Όχι στη σεξουαλική κακοποίηση και στο βιασμό

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 9 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιαστεί ή έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν υψηλά τα επίπεδα όχι μόνο βιασμών αλλά και δολοφονιών γυναικών. Οι στατιστικές για τις γυναίκες του χρώματος, τις μετανάστριες, τις γυναίκες queer και trans και τις γυναίκες με ειδικές ανάγκες είναι ακόμα χειρότερες. Αλλά τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε είναι ανεπαρκή. Για παράδειγμα, μια νέα μελέτη από τη Nous Toutes έδειξε ότι το 53% των γυναικών στη Γαλλία είχαν σεξουαλική επαφή με την οποία δεν συμφώνησαν.

Οι νόμοι σε όλη την Ευρώπη αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτους σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά είναι και θέμα αντιλήψεων που επικρατούν μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε αυτούς τους νόμους και χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα στατιστικά στοιχεία για το εύρος αυτής της αδικίας, αλλά και αλλαγές αξιών και συμπεριφορών στις κοινωνίες.   Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ξεπερασμένες ποινικές νομοθεσίες απαιτούν αποδείξεις αντίστασης, απειλής ή “έκπληξης” – όχι μόνο έλλειψη συγκατάθεσης για καταδίκη των δραστών βιασμού. Στην κοινή γνώμη εκφράζονται επίσης παρόμοιες αντιλήψεις, που συχνά μεταφέρουν την ευθύνη στο θύμα και όχι στο θύτη. 

Με παρόμοιους ορισμούς, αν κάποια γυναίκα βρεθεί σε μια κατάσταση απώλειας αισθήσεων ή είναι πχ μεθυσμένη ή παγώσει από τον φόβο της – μια φυσιολογική αντίδραση μπροστά σε μια απειλή – δεν μπορεί εύκολα να θεωρηθεί θύματα βιασμού σε πολλές χώρες, επειδή δεν “αντιστάθηκε”. Είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν συχνά οι δικηγόροι και σε δίκες βιασμών.  Αυτό είναι εξωφρενικό.  

Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, τροποποίησαν τους ποινικούς κώδικες για να ορίσουν τον βιασμό ως έλλειψη συγκατάθεσης, σύμφωνα με τη “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας”.   Αλλά πολλά πρέπει να γίνουν. Η αλλαγή στον ορισμό του βιασμού που συμμορφώνεται πλήρως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να γίνει πραγματικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο ναι σημαίνει ναι.

Ήρθε η ώρα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια πανευρωπαϊκή συνθήκη για τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της σεξουαλικής βίας. Μια αναφορά χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, γυναικών και ανδρών, που ζητάει δράση θα δείξει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων πόσο σημαντικό είναι αυτό για εμάς τους πολίτες.  

Τα νομικά συστήματα πρέπει να μας προστατεύουν. Τα κατάλληλα συστήματα για την τιμωρία των δραστών είναι το κλειδί για την πρόληψη της βλάβης και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Η τοποθέτηση του βάρους και της ευθύνης στα θύματα “για να πολεμήσουν κι αντισταθούν” είναι γελοίο και επικίνδυνο. Οι ανεπαρκείς νόμοι αφήνουν τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν δια βίου μάχες με τραύμα και άγχος, ενώ οι επιτιθέμενοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και να αποτελούν κακό παράδειγμα για ανάλογες συμπεριφορές και από άλλους.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πια. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για να ασκηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις σε όλα τα κράτη μέλη για τα θέματα του βιασμού και της γενικότερης κακοποίησης των γυναικών, ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία των θυμάτων και της παραπομπής των επιτιθέμενων στην δικαιοσύνη. Έχουμε δει τεράστια κινητοποίηση για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Το κίνημα #MeToo, που αναπτύχθηκε από καθημερινούς ανθρώπους, έχει καταστήσει επώνυμους και ισχυρούς άνδρες υπόλογους για τις απαίσιες πράξεις τους, δίνοντας φωνή σε γυναίκες που αν ήταν μόνες τους θα παρέμεναν σιωπηλές απέναντι στο φόβο, ένα κίνημα που έδειξε σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις ότι η σεξουαλική επίθεση και ο βιασμός που έχουν υποστεί πολλές γυναίκες δεν μπορεί να παραμένει μια πράξη χωρίς τιμωρία.  

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε την καμπάνια συλλογής υπογραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο που επιδιώκει να μετατρέψει αυτήν την ορμή σε πολιτική δράση και απαίτηση να αλλάξουν νομοθεσίες αλλά και συμπεριφορές.

Καλούμε άνδρες και γυναίκες να υπογράψουν στέλνοντας το μήνυμα: ΝΑΙ είναι μόνο το ΝΑΙ

https://www.tilt.green/consent?link_id=4&can_id=6ed0e5519405932eb6e5c1713da9d8e9&source=email-firstname-default-friend-only-yes-means-yes&email_referrer=email_742158___subject_995847&email_subject=firstname-default-friend-only-yes-means-yes

Θα προσθέσετε τώρα το όνομά σας και θα απαιτήσετε δικαιοσύνη για θύματα σεξουαλικής βίας και βιασμού;

Posted on 10/03/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top