Επιστροφή σε μια καλύτερη κανονικότητα, όχι στην παλιά προβληματική

Οι Πράσινοι σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό / τοπικό επίπεδο αγωνιζόμαστε για καλύτερη ποιότητα ζωής για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς, για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μέλλον. Στον πυρήνα των αξιών και των δράσεων μας είναι η οικολογία, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ζωής. Τονίζαμε και τονίζουμε ότι η υγεία και η ευημερία μας εξαρτιόνται από το καθαρό περιβάλλον και την καλή κατάσταση των οικοσυστημάτων, ενώ θεωρούμε ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης, όχι εχθρός ή κυρίαρχος της.

Η πανδημία COVID-19 είναι μια κρίση που αποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η οικολογική κρίση επηρεάζει άμεσα την ίδια την υγεία και τη ζωή μας. Είμαστε αλληλο-εξαρτώμενοι μεταξύ μας οι άνθρωποι μεταξύ τους, όπως και οι διαφορετικές κοινωνίες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είμαστε μέρος της φύσης και των οικοσυστημάτων, εξαρτιόμαστε και επηρεαζόμαστε από αυτά.

Δύο από τα μαθήματα της κρίσης είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε μαζί τις κρίσεις – κλιματική, οικολογική, υγειονομική, κοινωνική και οικονομική – δεν μπορεί ο καθένας μόνος του και ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην “προηγούμενη κανονικότητα” (επιχείρηση ως συνήθως) που τόσα προβλήματα προκαλεί, αν θέλουμε να είμαστε πιο ασφαλείς. Η ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας πρέπει να γίνει σε μια νέα βάση, πράσινη, κοινωνικά δίκαιη, με το βλέμμα στο μέλλον και τη βιωσιμότητα. Η επιστροφή πρέπει να είναι σε μια καλύτερη και βιώσιμη κανονικότητα

Έχουμε βιώσει ήδη άμεσα, από πρώτο χέρι, σε παγκόσμια κλίμακα, τα προβλήματα, τα κενά και τις αποτυχίες των παλαιών συστημάτων. Πρέπει να μάθουμε από αυτές τις εμπειρίες και να ξαναχτίσουμε τα πράγματα, καλύτερα. Το χρωστάμε στα εκατομμύρια που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση τώρα, αλλά και στις μελλοντικές γενιές που θα αντιμετωπίσουν τις πολυπεπίπεδες επιπτώσεις αυτής όσο και μελλοντικών κρίσεων: κλιματική, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική. 

Τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε για πιο βιώσιμη, κοινωνικά υπεύθυνη και πράσινη οικονομία, δίκαιες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας, πιο ανθεκτικά και υγιή συστήματα διατροφής, υγιείς και καθαρές πόλεις προσβάσιμες σε όλες και όλους. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνιών και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς και  περιβαλλοντικούς θεσμούς. Χρειαζόμαστε μια μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο σύστημα που δεν αφήνει κανέναν και καμία πίσω. Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να απαιτήσουμε και να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, έναν καλύτερο κόσμο. Είναι υπαρκτός. Πρέπει να αποτελέσουμε μέρος του. 

Posted on 04/06/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top