Δημόσιο αγαθό το νερό, όχι στην ιδιωτικοποίηση και την τιμολόγησή του ως εμπόρευμα

Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό, επιμένει παράνομα και καταχρηστικά στην εμπορευματοποίησή του. Εμμένει στην προσπάθειά της να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ:
– Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν τον περασμένο
Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.

Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης -άρδευσης-αποχέτευσης.), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους).,. Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος. Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
● Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
● Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης- αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
● Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό
● Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης. Εργαζόμενοι στις αρμόδιες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα ενώθηκαν για να ακυρώσουν τη νέα ΚΥΑ. Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η 103755 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024) για τον «Καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».

Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ:

Το ΣτΕ, για δεύτερη φορά στην ιστορία του θα επανεξετάσει το ζήτημα της κοστολόγησης του νερού! Η ομόφωνη απόφαση του 2022 (2519/2022) ακύρωσε την προηγούμενη ΚΥΑ τιμολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά κοινωφελές αγαθό. Το ίδιο ζήτημα τίθεται ξανά ενώπιον του ΣτΕ, καθώς η νέα ΚΥΑ αναπαράγει τις ίδιες ρυθμίσεις, επί το δυσμενέστερο μάλιστα, που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές.
● Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα! ΔΕΝ είναι Εμπόρευμα. ΔΕΝ κοστολογείται με όρους αγοράς! (…..)
● Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.
● Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ σωματεία εργαζόμενων σε Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες από όλη την χώρα.

Δήμος Αθηναίων: Ψήφισμα για το νερό με τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας την Τετάρτη, 05/02, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας με θέμα την τιμολογιακή πολιτική του νερού ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 07/02 μετά από προσφυγή συνδικαλιστικών φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, για την ακύρωση της ΚΥΑ, που οδηγεί σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων του νερού.

Στο τέλος της σύσκεψης εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσε ο Χάρης Δούκας.

Το Ψήφισμα:

Οι οργανώσεις και οι φορείς που συγκεντρωθήκαμε, σήμερα, στο Δημαρχείο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας να υπερασπιστούμε το νερό ως δημόσιο αγαθό και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίησή του.

Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β’ 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.

Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση «στήνει»  έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης- τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας, απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, Δήμους). Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.

Εργαζόμενοι στις αρμόδιες  δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση του νερού και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, περιβαλλοντικές οργανώσεις  και πολίτες από όλη την χώρα κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας,

–       Στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ.

–       Δηλώνουμε ρητά ότι το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν κοστολογείται με όρους αγοράς.

–       Ζητούμε να εξαιρούνται του αλγόριθμου τιμολόγησης του νερού, οι επενδυτικές δαπάνες και οι αποσβέσεις τους, σε δημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο, προκειμένου το κόστος τους να μην επιβαρύνει τους πολίτες.

–       Διεκδικούμε να ακυρωθεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την Τιμολόγηση του Νερού, και να απενταχθούν οι υπηρεσίες ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ.

Στην παρέμβασή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Πήραμε απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και επικαιροποιήσαμε και μία παλαιότερη απόφαση στην ΚΕΔΕ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα “όπλα” στη φαρέτρα μας για να κατοχυρώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού. Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Γι’ αυτό στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ στο ΣτΕ».

Στη συνάντηση, συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι: Γιάννης Παναγόπουλος – Πρόεδρος ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος – Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ, Δημήτρης Μπράτης – Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Γεωργακόπουλος – Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Κώστας Κουλούρης – Πρόεδρος ΕΚΑ, Γιώργος Καββαθάς – Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Αλεξανδράκης – Εκπρόσωπος Εργαζομένων Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ & μέλος της διοίκησης ΓΣΕΕ, Παύλος Δραγκόλας – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Ηλίας Κόρλος – Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Μαίρη Λιάπη – Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Ραντίτσας – Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, Κώστας Λυμπέρης – Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Οικολογία: Το νερό είναι ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Η κυβέρνηση, παρά τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχυρώνουν το νερό ως δημόσιο αγαθό (ΟλΣτΕ 1906/2014, ΟλΣτΕ 190, 191/2022, ΣτΕ επτ. 1886/2022 και ΣτΕ επτ. 2519/2022), επιμένει συνεχώς με διάφορους πονηρούς και δικολαβίστικους τρόπους στον
όσο το δυνατόν έλεγχο της διαχείρισής του από την αγορά και μακριά από τον έλεγχο του δημοσίου.

Υπενθυμίζουμε την εμμονή της κυβέρνησης να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ:
– Η αρχή έγινε με την ένταξη των υπηρεσιών ύδρευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), μια Αρχή που έδειξε τις διαθέσεις της με τα τιμολόγια ρεύματος, που επέτρεψε να εκτοξευτούν σε απαράδεκτα ύψη. Κατόπιν τον περασμένο
Σεπτέμβριο δημοσιεύτηκε η νέα ΚΥΑ τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος (ΦΕΚ Β 5438/27.09.2024), που υιοθετεί μια αμιγώς λογιστικού αλλά και κερδοσκοπικού χαρακτήρα τιμολογιακή πολιτική για το νερό.

Με τη νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση “στήνει” έναν ανεξέλεγκτο, από το δημόσιο, μηχανισμό κοστολόγησης-τιμολόγησης των νερών όλης της Ελλάδας και όλων των χρήσεων (ύδρευσης -άρδευσης-αποχέτευσης.), απομακρύνοντας έτσι την ευθύνη τιμολόγησης από τους δημόσιους φορείς (κυβέρνηση, δήμους).

Μια τέτοια προοπτική προοιωνίζει ένα δυστοπικό μέλλον για το ζωτικό αγαθό του νερού, αντίστοιχο με αυτό του ρεύματος.

Οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε:
● Ανεξέλεγκτες Αυξήσεις Τιμολογίων καθιστώντας το νερό ακριβό και απρόσιτο για πολλά νοικοκυριά.
● Αβεβαιότητα για την ποιότητα και τη Βιωσιμότητα των Υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης-άρδευσης και ευκολία υφαρπαγής τους από ιδιωτικά συμφέροντα.
● Κινδύνους για την δημόσια υγεία, λόγω επισφαλούς πρόσβασης σε ακατάλληλο νερό,
● Κινδύνους και για την διατροφική επάρκεια της χώρας, λόγω περιορισμού αντί εξορθολογισμού της άρδευσης

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ επανειλημμένα έχουμε τονίσει τις θέσεις μας υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού, χαιρετίζοντας με ανακούφιση κάθε νέα Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση του νερού, επικυρώνει και επαναβεβαιώνει ότι όλος ο κύκλος του νερού πρέπει να διαχειρίζεται από το Δημόσιο. Γιατί μόνο η δημόσια διαχείριση εξασφαλίζει ότι η τιμολόγηση του νερού είναι προς όφελος όλου του πληθυσμού, ιδίως για τους ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους, τους κάτω από το κοινά αποδεκτό όριο της φτώχειας.

Το νερό είναι πηγή ζωής, μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και μέσο για τη βιώσιμη ευημερία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Το νερό είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, διότι συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη, την υγεία, τη βιώσιμη ευημερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν νοείται να μετατρέπεται σε μέσο πλουτισμού σε βάρος των πιο ευάλωτων στην κοινωνία.

Για όλα τα παραπάνω στηρίζουμε την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και πιστεύουμε για άλλη μια φορά η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της ώστε η Τιμολόγηση του Νερού να παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου
μακριά από τους ιδιώτες.

 

Posted on 08/02/2025 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top