Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης ανήλικων μεταναστών και προσφύγων Β. Ελλάδα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταδικάζουμε τις συνθήκες “φιλοξενίας” (στην ουσία συνθήκες κράτησης) μεγάλου αριθμού ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων σε αστυνομικά τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα Διαβατά, τα Λαγκάδικα, τη Βόλβη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα. Τα παραπάνω διαπιστώνει και καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε αυτοψίες που πραγματοποίησε ο Σ.τ.Π. στο διάστημα 17-19/7 σε αστυνομικά τμήματα της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο Σ.τ.Π., από τις αυτοψίες προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες, χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους. Χαρακτηριστική, σημειώνει, είναι η περίπτωση εντοπισμού ασυνόδευτων στα κρατητήρια του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου 17 ανήλικοι, οι περισσότεροι ηλικίας περίπου 15 ετών, βρίσκονταν σε ένα κελί 25 τετραγωνικών μέτρων. Σύµφωνα µε στοιχεία που έδωσε η αστυνοµία στον Συνήγορο του Πολίτη, από τις αρχές Ιουνίου µέχρι σήµερα, στην Αστυνοµική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε «προστατευτική φύλαξη» 77 ανήλικοι, ενώ µόνο για 13 εξ’ αυτών υπήρξε δυνατότητα τοποθέτησης και µεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας, καθώς οι υπάρχουσες δοµές είναι πλήρεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους», ενώ ζητάει να δημιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευμένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανήλικους.

Τα παραπάνω, μαζί με όσα συμβαίνουν και σε άλλες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας, ενηλίκων και οικογενειών, όπως η Μόρια στη Λέσβο, αποτελούν στίγμα για τη χώρα μας και σίγουρα δεν συνάδουν με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για το αντίθετο. Οδηγούν μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια σε εκδηλώσεις βίας και παραβατικότητας (όπως έγινε στις αρχές του μήνα με τα βίαια επεισόδια  στη Μόρια) από μέρους όσων το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μετατράπηκε σε αληθινό εφιάλτη.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών-προσφύγων (ενηλίκων και ανηλίκων), παρέχοντάς τους ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για όσο διάστημα βρίσκονται στη χώρα μας, πριν να είναι πολύ αργά, και πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.  Ζητάμε, επίσης, από την κυβέρνηση να ρυθμίσει άμεσα θέματα χορήγησης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κάρτας ανεργίας, ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών, δυνατότητας σύναψης γάμων ακόμα και για όσους/ες είναι αιτούντες/ούσες ασύλου.

Είναι προς το συμφέρον και της ελληνικής κοινωνίας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον επίσημο τομέα της οικονομίας ώστε να επωφεληθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάθε εμπόδιο (αδυναμία απόκτησης ΑΜΚΑ, δυσκολίες σε ΑΦΜ, άρνηση τραπεζών να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για μισθοδοσία σε όσους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα ως πρόσφυγες αλλά εργάζονται κανονικά) όχι μόνο δεν βοηθάει την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών αλλά ωθεί περισσότερους ανθρώπους στην παραοικονομία αλλά και στην εκμετάλλευση από διάφορα κυκλώματα. Ζητούμενο παραμένει, επίσης, η διαμόρφωση και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης προσφύγων και μεταναστών, πολύ περισσότερο που μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων κατευθύνεται τώρα στις κρατικές δομές που δεν δείχνουν να μην έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και με επάρκεια.

 

Posted on 01/08/2017 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top