Η πληγή της Μέσης Ανατολής αιμορραγεί ξανά

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ανησυχούμε για την κλιμάκωση της βίας για άλλη μια φορά στην Μέση Ανατολή, με την δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων (μεταξύ των οποίων και παιδιών) μετά την προκλητική απόφαση του Ντ Τράμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε το δικαίωμα και των δύο λαών να ζουν σε ασφάλεια και ειρήνη. Το Ισραήλ δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα αγαθά στους πολίτες του ασκώντας τυφλή βία, όπως πρόσφατα, πυροβολώντας αμάχους και παιδιά, δέρνοντας βάναυσα μικρά παιδιά, υιοθετώντας λογικές συλλογικής τιμωρίας ολόκληρων οικογενειών. Αντί να συμβάλει σε μια βιώσιμη προοπτική, το Ισραήλ συνεχίζει να προκαλεί οικονομική, οικολογική και κοινωνική καταστροφή στις Παλαιστινιακές περιοχές, ιδιαίτερα με μαζικές μετακινήσεις και μεταναστεύσεις καταπιεσμένων και εξαθλιομένων πληθυσμών. Αυτό ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά, φουντώνει τις αντιπαραθέσεις και οδηγεί σε οικονομική αστάθεια και υποβάθμιση ολόκληρης της περιοχής. Το να κλείνεται ένας ολόκληρος πληθυσμός μέσα σε ένα φράκτη, όπως συμβαίνει σήμερα στη Γάζα, ή να ωθούνται σε απελπισία ολόκληρες κοινωνίες, δεν είναι κάτι που συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, αλλά αντιθέτως γενάει αιματηρά επεισόδια.

Μόνο ο διάλογος και η αναζήτηση ισορροπημένων λύσεων μπορούν να βοηθήσουν στην ειρηνική συμβίωση των δύο λαών μακροχρόνια. Ενέργειες σαν κι αυτές που όλοι/ες είδαμε πρόσφατα αυξάνουν την απελπισία, το μίσος και τη βία στην περιοχή και δυσκολεύουν οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του παλαιστινιακού και ειρήνευσης. Ο Ντ Τραμπ έχει μεγάλη ευθύνη γιατί έριξε λάδι στη φωτιά, αντί να προσπαθήσει να την σβήσει. Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει τεράστιες ευθύνες για την διαχείριση του θέματος. Ακόμα και αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για ύπαρξη κι “ενόπλων” μεταξύ των παλαιστινίων διαδηλωτών – κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί πάντως, ενώ η διεθνής κοινότητα αρνείται κάτι τέτοιο-, είναι απαράδεκτο να πυροβολούνται από μεγάλη απόσταση άοπλοι και παιδιά, και να τραυματίζονται δεκάδες εκατοντάδες διαδηλωτές από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών, που βρίσκονταν πίσω από φράκτη.

Η δολοφονία δεκάδων άοπλων διαδηλωτών απαιτεί όχι μόνο τη διεθνή καταδίκη, αλλά και την επιβολή κυρώσεων στους υπευθύνους. Η ανταπόκριση πολλών δυτικών κυβερνήσεων σε αυτή την καταφανή παρανομία, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας,  ήταν εντελώς ανεπαρκής. Επιπρόσθετα και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση  έχει αναπτύξει, σε γενικές γραμμές, μια σωστή πολιτική για τα θέματα της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, πλην όμως, στην πράξη, είτε μπλοκάρονται οι αποφάσεις της, είτε υπάρχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είμαστε στο πλευρό των πολιτών από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ που επιδιώκουν την ειρήνη, την συνύπαρξη και την ασφάλεια και για τους δύο λαούς. Είμαστε απέναντι στον αντισημιτισμό. Ενθαρρύνουμε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να ενδυναμώσουν τις προσπάθειες διαλόγου και επίλυσης των προβλημάτων.

Η πρόσφατη κλιμάκωση για άλλη μια φορά της κρίσης στην Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει την ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την επίλυση θεμάτων που προκαλούν εστίες αναταραχής και συγκρούσεων για δεκαετίες. Η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα από αυτά τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη κι ασφάλεια. Απαιτείται η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να θέσει τη συλλογική εξουσία και δύναμή της στην επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης που θα προσφέρει ειρήνη, δικαιοσύνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

Posted on 23/05/2018 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top