Ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Έλον Μασκ έχασε για την Tesla περισσότερα από 177 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις πέφτουν κατακόρυφα παγκοσμίως.
Ωστόσο, ο Μασκ εξακολουθεί να αισθάνεται ότι δικαιούται μια αμοιβή ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το υψηλότερο από οποιονδήποτε CEO στην ιστορία – ακόμα και όταν οι μέτοχοι της Tesla και ένας δικαστής είπαν ΟΧΙ στο πακέτο αποζημίωσης που δεν του αξίζει.
Έτσι, για να πάρει το λεφτά, ο Μασκ αποφάσισε να αλλάξει τον νόμο.
Οι δικηγόροι του έχουν κυριολεκτικά γράψει ένα νομοσχέδιο που, αν ψηφιστεί, θα έδινε σε CEO σαν αυτόν το ελεύθερο να διοικούν εταιρείες, να κλέβουν από τους μετόχους και τα συνταξιοδοτικά ταμεία και να προστατεύονται από τις συνέπειες βάσει του νόμου του Μασκ.
Οι νομοθέτες ψηφίζουν αυτή την εβδομάδα, ο Μασκ προσπαθεί να ξαναγράψει το εταιρικό δίκαιο στη μικρή πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ – και αν τα καταφέρει, αυτός ο νόμος θα μπορούσε να περάσει αθόρυβα και να έχει σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις .
Τα δύο τρίτα των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, η Fortune 500s, έχουν συσταθεί στο Ντέλαγουερ .
Ο νόμος του Μασκ θα διαγράψει τα μακροχρόνια καθιερωμένα δικαιώματα των μετόχων, θα περιόριζε την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες και θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο να λογοδοτήσουν απερίσκεπτοι διευθυντές, στελέχη και άλλοι ελεγκτές δημοσίων εταιρειών όταν ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα των μετόχων τους, που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Επιχειρηματικοί και οικονομικοί ηγέτες, ειδικοί στο εταιρικό δίκαιο και μέτοχοι καλούν τους νομοθέτες του Ντέλαγουερ να καταψηφίσουν τον νόμο του Μασκ. Γιατί θέλουν να διατηρήσουν το κράτος ως έναν αξιόπιστο και ασφαλή κόμβο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Και το χειρότερο πράγμα για τις επιχειρήσεις είναι ένας ανεξέλεγκτος, απερίσκεπτος CEO .
Δεν πρόκειται μόνο για χρήματα. Είναι μια προφανής αρπαγή εξουσίας σε βάρος της κοινωνίας και των μετόχων εταιριών.
Οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο στο Ντέλαγουερ και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.
Οργανώσεις προσπαθούν να ασκήσουν πίεση, υποστηρίζοντας τους τοπικούς ψηφοφόρους που επίσης δεν το θέλουν αυτό, για να σταματήσουν την αρπαγή εξουσίας από τον Musk – και να εμποδίσουν ότι στελέχη σαν αυτόν δεν θα ανταμείβονται για τη λειτουργία εταιρειών με τεράστια ποσά και με εξαπάτηση των μετόχων.
|
|
Ο Ίλον Μασκ είναι επιχειρηματίας, μηχανικός και εφευρέτης νοτιοαφρικανικής καταγωγής. Από τον Ιανουάριο του 2025 είναι επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Τμήματος Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ (DOGE), με απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μασκ είναι ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικής ανάπτυξης για την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX, της οποίας είναι επίσης ο ιδρυτής, καθώς και ο γενικός Διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογικού σχεδιασμού της εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων και ενεργειακών συστημάτων Tesla, Inc. (πρώην Tesla Motors), και πρόεδρος της εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων SolarCity. Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρείας Neuralink, που διερευνά τη συμβίωση ανθρώπου-τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της εταιρείας συστημάτων διάνοιξης σηράγγων The Boring Company, ενώ ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα ως συνιδρυτής των εταιριών Zip2 και PayPal. Ανάμεσα στις διάφορες δραστηριότητες του, έχει επίσης “οραματιστεί” ένα σύστημα μεταφοράς υψηλής ταχύτητας με την ονομασία Hyperloop, έχει προτείνει ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με ηλεκτρική προώθηση, καθώς επίσης είναι και ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της εξερεύνησης και αποίκισης του πλανήτη Άρη.
Στα μέσα Ιανουαρίου του 2021, ο Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, εκθρονίζοντας τoν διευθύνοντα σύμβουλο της Amazon Τζεφ Μπέζος. Η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τα 203 δισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg’s Billionaires Index. Τον Μάρτιο του 2020, η περιουσία του Μασκ είχε εκτιμηθεί περίπου στα 24,6 δις δολ.
Το 2001 ο Μασκ ξεκίνησε να ασχολείται όλο και πιο ενεργά με την εξερεύνηση του διαστήματος και συγκεκριμένα με την εξερεύνηση του Άρη. Το ίδιο έτος ταξίδεψε στη Ρωσία με σκοπό την αγορά παροπλισμένων και ανακαινισμένων διηπειρωτικών πυραύλων (Dnepr-1), ώστε να τους μετατρέψει σε οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού στο διάστημα και προσπάθησε να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με Ρωσικές εταιρείες, που ασχολούνται με το διάστημα (NPO Lavochkin, Kosmotras)· ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και επέστρεψε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στη Ρωσία ένα έτος αργότερα, το 2002, έχοντας αυτή τη φορά μαζί του έμπειρους με το θέμα και καλά διασυνδεδεμένους επενδυτές (In-Q-Tel της CIA και Jet Propulsion Laboratory της NASA), ωστόσο υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες και εντάσεις ως προς το κόστος της προμήθειας των πυραύλων, κάτι που έκανε τον Μασκ να θεωρήσει, πως θα του ήταν πιο σύμφορο να ιδρύσει μια δική του εταιρεία, η οποία θα κατασκεύαζε τους πυραύλους, που χρειαζόταν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μασκ, το κόστος των πρώτων υλών για την κατασκευή ενός πυραύλου θα ήταν μόλις το 3% του κέρδους από την πώληση του, κάτι που θα απέφερε μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Χρησιμοποιώντας 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία, που είχε έως τότε σχηματίσει, ο Μασκ ίδρυσε τη SpaceX τον Ιούνιο του 2002, με τον μακροπρόθεσμο στόχο του -όπως δήλωσε- να είναι η δημιουργία ενός πραγματικού διαστημικού πολιτισμού. Κατά τα 7 πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η SpaceX σχεδίασε και κατασκεύασε τα διαστημικά οχήματα Falcon (απογείωσης) και Dragon (πολλαπλών χρήσεων), ενώ το 2009 το Falcon 1 έγινε το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό όχημα, το οποίο τοποθέτησε δορυφόρο γύρω από την τροχιά της Γης. Το 2012 ένα από τα οχήματα Dragon προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας προμήθειες και εξοπλισμό και μετουσιώνοντας έτσι τις αντίστοιχες συμφωνίες, που είχε συνάψει με τη ΝΑΣΑ λίγα έτη νωρίτερα ως προμηθευτής διαστημικών οχημάτων και εξοπλισμού.Ο Μασκ έχει δηλώσει πως επηρεάστηκε από το έργο του Ισαάκ Ασίμοφ και πως θεωρεί την εξερεύνηση του διαστήματος “ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση και διατήρηση του ανθρώπινου είδους, με την παρουσία του ανθρώπου σε πολλούς πλανήτες να φέρνει μια σχετική ασφάλεια σε ότι αφορά την επιβίωση του ανθρώπου έναντι διάφορων εξωτερικών απειλών, όπως επιδημίες, αστεροειδείς, φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλων”.