Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι προβάλλουν ταινία – ντοκιμαντέρ για την εξέγερση στην πλατεία Euromaidan στην Ουκρανία, το 2014

Όποιος/α καλόπιστα θέλει να μάθει τι έγινε κατά την εξέγερση 500.000 – 800.000 Ουκρανών, το 2014, στην πλατεία (Euro)maidan του Κιέβου ή θέλει να αναμετρηθεί με την παραπληροφόρηση και τα στερεότυπα που άκριτα αναπαράγει για “πραξικόπημα” και “κυριαρχία νεοναζί” στην Ουκρανία, μπορεί να δει δωρεάν την ταινία – ντοκιμαντέρ «Maidan», του σκηνοθέτη Sergei Loznitsa, που προβάλλουν δωρεάν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι 23 και 24 Μαρτίου, στο πλαίσιο κινηματογραφικών προβολών “The Green Screen”.
Το «Μαϊντάν» εξιστορεί την εξέγερση κατά του καθεστώτος του προέδρου Γιανουκόβιτς που ξέσπασε στο Κίεβο (Ουκρανία) τον χειμώνα του 2013-2014. Η ταινία παρακολουθεί την πρόοδο της επανάστασης: από ειρηνικές συγκεντρώσεις, εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, στην πλατεία Μαϊντάν, μέχρι τις αιματηρές οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, που οδήγησε στο θάνατο πλέον των 100 διαδηλωτών. Το «Maidan» είναι ένα πορτρέτο ενός έθνους που αφυπνίζεται που ανακαλύπτει ξανά την ταυτότητά του.
Τηρουμένων των αναλογιών, η εξέγερση στην Maidan του Κιέβου, ήταν το Πολυτεχνείο της Ουκρανίας, με πιο βαρύ όμως τίμημα: πάνω από 100 νεκροί διαδηλωτές από σφαίρες κι επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και ελεύθερους σκοπευτές με την καθοδήγηση 20+ στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας…
Μετά την προβολή της ταινίας «Maidan», το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα οργανώνει συζήτηση (Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 19:30 CET) με στόχο “να διερευνηθεί το πρόσφατο παρελθόν για να κατανοήσουμε καλύτερα τις πολιτικές και κοινωνικές απαιτήσεις καθώς και τους αγώνες του λαού της Ουκρανίας την τελευταία δεκαετία”.
Στο πάνελ θα βρεθούν δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που εργάζονται και κάνουν ρεπορτάζ από την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τις κινητοποιήσεις και θα συζητήσουν τις μετασοβιετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας να ελέγξει τα πρώην κράτη της ΕΣΣΔ, την Επανάσταση του Μαϊντάν, και πώς συνδέονται τα γεγονότα του 2013 και του 2014 με τον σημερινό πόλεμο.
Δείτε ένα σύντομο τρέιλερ εδώ
 
#Ουκρανία #StandwithUkraine #stopwar #Putinwar #Maidan

 

Posted on 17/03/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top