Όχι σε νέα μονάδα ορυκτών καυσίμων στην Κρήτη

Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής LPG δρομολογείται στα Χανιά, την ίδια στιγμή που η κλιματική αλλαγή έδειξε το αμείλικτο πρόσωπό της με ακραίες καταστροφές στη δυτική και ανατολική Κρήτη. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε τους φορείς των Χανίων να μην επιτρέψουν άλλη εξάπλωση των ορυκτών καυσίμων, είτε πρόκειται για εξόρυξη πετρελαίου είτε για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG. Oι καταστροφές στην Κρήτη το τελευταία διάστημα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ζωή, την κοινωνία και την οικονομία μας. Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα της ευθύνης. Να οργανώσουμε την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, όχι να δεσμεύσουμε την Κρήτη μακροχρόνια στα ορυκτά καύσιμα.

Όπως και στην Ήπειρο, και στα Ιόνια, αντίστοιχα και στην Κρήτη, γίνεται προσπάθεια δέσμευσης εκτάσεων προς χάριν των ορυκτών καυσίμων. Συγκεκριμένα, στο Νομό Χανίων η «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ» έκανε αίτηση χορήγησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό συνδυασμένου κύκλου LPG, ισχύος 120MW, στη θέση Πέρα Πλατάνι Σούδας, όπως φαίνεται και στον επισυναπτόμενο χάρτη και μάλιστα σε χώρο που γειτνιάζει με εγκεκριμένη περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Αντί να προωθούνται η εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα παντού (νοικοκυριά, τουριστικό τομέα, γεωργία, μεταφορές, βιομηχανία/βιοτεχνία) καθώς και οι ήπιες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) με την συμμετοχή στις επενδύσεις των τοπικών κοινωνιών ώστε τα οφέλη να μένουν τοπικά, εκφράζονται προθέσεις χωροθέτησης συμβατικών μονάδων παραγωγής ενέργειας στο νησί, που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον με επιπρόσθετους ρύπους.

Την ίδια περίοδο που ειδικά η δυτική Κρήτη δέχτηκε καταστροφικά πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα με ιστορικά υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων (13-14 Φεβρουαρίου και 24-25-26 Φεβρουαρίου), πρωτοφανείς πλημμύρες, οι οποίες κυριολεκτικά διέλυσαν βασικές υποδομές, εξαφανίζοντας περιουσίες συνανθρώπων μας και κόπους πολλών δεκαετιών, ακόμα και γεφύρια που άντεξαν από το 1911 κατέπεσαν, δηλώντας με περίτρανο τρόπο ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα παντού, ταυτόχρονα συζητείται η έκδοση νέας άδειας σε εταιρεία η οποία θα καταναλώνει υγραέριο, παράγοντας τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι εντείνουν την κλιματική αλλαγή και ως συνέπεια πολλαπλασιάζουν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, παρά τις προειδοποιήσεις των εκθέσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ ότι έχουμε μόλις 12 χρόνια για να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να μπορέσουμε να σώσουμε τον πολιτισμό μας από την κατάρρευση. Επίσης η Παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ουσιαστικά επιβάλει την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το αργότερο το 2050, σε μόλις 31 χρόνια!

Η ευρύτερη περιοχή Πέρα Πλατάνι στα Χανιά, είναι εξαιρετικού κάλλους και αποτελεί το μοναδικό εναποµείναν ελεύθερο τμήμα από διάφορες οχλούσες δραστηριότητες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν και πληθώρα στρατιωτικών εγκαταστάσεων στον κλειστό κόλπο της Σούδας. Είναι θετικό ότι και ο Δήμος Χανίων και το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης κατέθεσαν εγγράφως προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την ένστασή τους για αυτή τη σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων και συνολικά το μέλλον του πλανήτη, κληρονομώντας στις επόμενες γενιές νοσηρές πρακτικές.

Περισσότερες φωνές είναι αναγκαίο να καταδικάσουν την εξάπλωση των ορυκτών καυσίμων, την ώρα που η Ευρώπη και όλος ο προηγμένος κόσμος έχει δρομολογήσει ήδη με συγκεκριμένα βήματα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα την απομάκρυνση από τις συμβατικές μονάδες.

Η Κρήτη είναι τόπος με υψηλότατη ηλιοφάνεια και εξαιρετικές δυνατότητες αξιοποίησης ΑΠΕ, οι οποίες με ενεργοποίηση συνεργασιών και πρακτικών αλληλεγγύης, στις οποίες άλλωστε έχει μακρόχρονη παράδοση η μεγαλόνησος, μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια και να δοθούν νέες προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης. Είναι αδιανόητο να συζητάμε ακόμα για συμβατικά καύσιμα και για εξορύξεις, που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιβαρύνουν το περιβάλλον, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες δραματικών ατυχημάτων, καταδικάζοντας τις μελλοντικές γενεές στην αβεβαιότητα.

Ας συλλογιστούμε όλοι την ευθύνη μας και ας επιλέξουμε το μέλλον μας.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούν ότι το μέλλον μας αποφασίζεται σήμερα. Η αδιαφορία ή οι λάθος επιλογές θα καταδικάσουν τα παιδιά μας σε μια ζωή με τεράστιους κινδύνους και απειλές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα είναι ακόμα πιο έντονα και πιο συχνά από όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, αν αναπτύξουμε μια διαφορετική οικονομία, πέρα από την προστασία του κλίματος, θα πετύχουμε και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων υπεύθυνων οικονoμικών δραστηριοτήτων κυρίως σε αντικείμενα που σήμερα σπουδάζουν τα παιδιά μας. Είναι η ώρα των έργων, όχι των μεγάλων λόγων, όπως λένε και εκατομμύρια νέοι και νέες που διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να πάρουμε μέτρα για το κλίμα, να πάρουμε μέτρα για το μέλλον τους. Εμείς είμαστε μαζί τους. Εσείς;

Posted on 10/04/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top