Βοηθήστε χιλιάδες ανθρώπους που “χώρισαν” λόγω κλεισίματος συνόρων να βρεθούν ξανά μαζί – #Love is not Tourism

Είναι χιλιάδες άνθρωποι με το ίδιο πρόβλημα, δεν ζητάνε κάποια εξυπηρέτηση ή ρουσφέτι, ζητάνε να μπορούν να βρεθούν ξανά μετά από  μήνες, να αγκαλιαστούν, να μπορέσουν να ζήσουν μαζί. Έχουν μάλιστα δημιουργήσει γκρουπ στο facebook Love Is Not Tourism . Όπως λένε έχουν “βομβαρδίσει” με επιστολές όλα τα υπουργεία, τους Ευρωβουλευτές και Έλληνες πολιτικούς και δεν έχουν λάβει ούτε μισή απάντηση. Ναι μας αφορά, ανθρώπινα αλλά και γιατί μόλις πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η αρμόδια Επίτροπος @YlvaJohansson αλλά και η Γερμανική προεδρεία ζήτησαν από τα κράτη μέλη να ασχοληθούν με το θέμα και να βοηθήσουν τα ζευγάρια να ξαναβρεθούν μαζί ακόμα και αν δεν είναι παντρεμένα. Η “αγάπη δεν είναι τουρισμός” . 9 χώρες της ΕΕ έχουν ανταποκριθεί. Η Ελλάδα φαίνεται να αδιαφορεί! Δεν είναι ο κοροναϊός που κρατάει “χωρισμένα” χιλιάδες ζευγάρια αλλά η αδιαφορία να βρεθούν απλές, πρακτικές λύσεις όπως αυτές που εφάρμοσαν ήδη κάποιες χώρες.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα αυτό το πρόβλημα που αφορά τους ανθρώπους που θέλουν να είναι αγκαλιασμένοι αυτές τις δύσκολες εποχές και όχι χωριστά ο ένας από τον άλλο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να επικοινωνούν μόνο  με μηνύματα και τηλε-συνδιασκέψεις, θέλουν να μπορούν να αγγίζουν ο ένας τον άλλο. 

Η αγάπη δεν είναι τουρισμός – ζητάνε να βρεθούν ξανά μαζί

(δημοσιεύουμε μια επιστολή προς τους Πράσινους – Αλληλεγγύης για ένα θέμα που μας αφορά χιλιάδες ανθρώπους). Ακούνε οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι πολιτικοί;

Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα εξ ονόματος χιλιάδων ζευγαριών και οικογενειών που έχουν αναγκαστεί και παραμένουν χωρισμένοι για μήνες λόγω του κλεισίματος των συνόρων. Εκτός από αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση για την υγεία, οικογένειες με μέλη από διαφορετικά έθνη όπως η δική μου πληρώνουν έναν άνευ προηγούμενου συναισθηματικό φόρο και παραμένουν χωρισμένοι από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει επίσημο χαρτί γάμου ή δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις της ΕΕ για τα άτομα που γίνονται δεκτά να ταξιδέψουν.

Στην πραγματικότητα, σήμερα, 8 Αυγούστου 2020, δεν έχει υπάρξει ακόμη ένδειξη ελπίδας για όλα τα ζευγάρια που, όπως και εμείς, παραμένουν χωριστά για μήνες. Πέρασα αρκετές ημέρες τηλεφωνώντας σε αεροπορικές εταιρείες, πρεσβείες και προξενεία, αλλά κανείς δεν μου έδωσε ποτέ συγκεκριμένη απάντηση, αν και πότε μπορώ να δω ξανά το άλλο μου μισό. Κανένας στην Ελλάδα ή τη Ρωσία δεν έχει υποσχεθεί να μας πει τουλάχιστον πόσο καιρό πρέπει να υποφέρουμε, και όλα αναστέλλονται λόγω της αβεβαιότητας.

Έχουν περάσει 200 ημέρες από την τελευταία αγκαλιά. Αρχικά πιστεύαμε ότι η πανδημία θα εξασθενήσει μέχρι το καλοκαίρι, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά μετά από μήνες φόβου και γι’ αυτό κάναμε υπομονή και με αίσθημα ατομικής ευθύνης παραμείναμε στα σπίτια μας. Σχεδόν 5 μήνες αργότερα όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας προκάλεσε έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές σε όλους τους πληγέντες, όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και άγχος. Κι όμως όλα αυτά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να λυθούν. Γιατί ήδη υπάρχει λύση. Διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic/travel-and-eu-during-pandemic_en#exemption-details ) και συγκεκριμένα το άρθρο 3 (2) b που αναγράφει ότι εξαιρούνται από τον ταξιδιωτικό περιορισμό, τα μέλη οικογένειας πολίτη Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανωμένων και τον συντρόφων που ο πολίτης διατηρεί σχέση δεόντως επιβεβαιωμένη.

Το ίδιο έχουν πράξει εννέα ακόμα ευρωπαϊκά κράτη (Αυστρία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Τσεχία και Ελβετία) που έχουν συμπεριλάβει στον όρο οικογένεια και τα ανύπαντρα ζευγάρια ακολουθώντας την Οδηγία της Κομισιόν.
Πρόσφατα, παρέθεσε και συνέντευξη τύπου (https://twitter.com/EU_Commission/status/1291685856454086660?s=20 ) καλώντας όλα τα Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτρέψουν την είσοδο άγαμων εταίρων πολιτών και κατοίκων της ΕΕ στην ΕΕ χωρίς καθυστέρηση.

Η Ελλάδα, η πρωτοπόρος Ελλάδα, το λίνκο του πολιτισμού, των επιστημών και της τέχνης δεν μπορεί να εθελοτυφλεί σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεν μπορεί να αγνοεί τις ανθρώπινες ελευθερίες και τις κραυγές του πόνου εκείνων που ζητούν μόνο να μπορέσουν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Τα ανύπαντρα διεθνή ζευγάρια σε όλο τον κόσμο δεν ζητούν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα, ζητούν να συναντηθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους. Αναμφίβολα δεν αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία αφού όλοι ανεξαιρέτως είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν κάθε οδηγία, να τεθούν σε καραντίνα και να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξη τους καθώς φυσικά και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποδείξουν τον δεσμό, τον οικογενειακό δεσμό με τον Ευρωπαϊο (Έλληνα) πολίτη.

Την ίδια ώρα που απροκάλυπτα μεγάλη μερίδα πολιτών αγνοεί κάθε σύσταση και οδηγία και συνωστίζεται σε παραλίες, μπιτς μπαρ, εστιατόρια και Μέσα Μαζικής μεταφοράς, εκατοντάδες διεθνή ζευγάρια που καταστράφηκαν από αυτήν την αφόρητη κατάσταση παραμένουν εγκλωβισμένα και ανασταλμένα σε μία παράνοια. Το κίνημα #LoveisNotTourism έχει κατακλύσει το διαδίκτυο, ομάδες στο facebook, στο twitter και σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα έχουν συσταθεί και προσπαθούν απεγνωσμένα να επικοινωνήσουν με την ηγεσία της Ελλάδας χωρίς να έχουν λάβει ούτε μία απάντηση.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο αρραβωνιαστικός μου και εγώ δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη τις ομάδες των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε χιλιάδες μέλη.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, αποδεχτήκαμε ότι ενδέχεται να χρειαστεί ένας σύντομος αποχωρισμός από τους αγαπημένους μας για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας στην Ευρώπη και την εξάλειψη της νόσου. Πολλούς μήνες μετά έχουμε κάνει πρόοδο στην αντιμετώπιση της νόσου, οι κυβερνήσεις των χωρών με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα έχουν αναπτύξει εργαλεία που πολύ σύντομα θα εξαλείψουν την πανδημία. Είναι όμως ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο να επιτρέπεται η είσοδος σε τουρίστες από χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία με άσχημη επιδημιολογική κατάσταση και να απαγορεύεται η είσοδος σε ανθρώπους που απλά θέλουν να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους. Νιώθουμε περιφρονημένοι και αδικημένοι. Νιώθουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας να καταπατώνται και εμείς είμαστε ανήμποροι να αντιδράσουμε. Ακόμα και το σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 21 αναγράφει ότι η οικογένεια τελεί υπό την προστασία του κράτους. Προστατέψτε μας λοιπόν. Δώστε μας το δικαίωμα να ταξιδέψουμε, να επανενωθούμε με την οικογένειά μας.

Σας ζητώ ως μέλος οικογένειας πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσετε την οδηγία της Κομισιόν και να επιτρέψετε στα ανύπαντρα ζευγάρια να επανενωθούν. Δεν είμαστε τουρίστες, δεν θέλουμε να κάνουμε διακοπές. Θέλουμε να αγκαλιάσουμε το άλλο μας μισό.

Είμαστε διατεθειμένοι να:

– Αποδείξουμε την σχέση που διατηρούμε με τον Έλληνα πολίτη
– Τεθούμε σε καραντίνα
– Να προσκομίσουμε αρνητικό τεστ κατά την άφιξή μας
– Να ακολουθήσουμε οποιαδήποτε άλλη οδηγία που θα συμβάλει στην δημόσια υγεία.

Η αγάπη δεν είναι τουρισμός! Η αγάπη είναι ουσιώδης λόγος.

Με εκτίμηση

Γ.Γ.

Posted on 11/08/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top