Vouliwatch και Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος ενώνουν δυνάμεις και καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριλάβει τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην τρέχουσα νομοπαρασκευαστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου και προοδευτικού ρυθμιστικού θεσμικού πλαισίου για το lobbying.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη ότι έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατάρτιση σχεδίου νόμου για το lobbying καθώς και της ενημέρωσης ότι συμμετέχει σε αυτήν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), το Vouliwatch και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος απευθύνει, επιστολή στον Υπουργό με αίτημα τη συμμετοχή και της Κοινωνίας των Πολιτών στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.
Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία απέστειλε επιστολή στους Βουλευτές και τις Βουλεύτριες που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) ζητώντας την υποστήριξή τους στο αίτημα των δύο φορέων και την ανάδειξη του θέματος μέσω της θεσμικής τους ιδιότητας.
Ακολουθεί η επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών:
Αθήνα, 24 Μαΐου 2021
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Προς: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη
Κοινοποίηση σε: Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα
Διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελο Μπίνη
Σχέδιο Νόμου για τη ρύθμιση του lobbying στην Ελλάδα: προτάσεις και συμμετοχή στη νομο-παρασκευαστική διαδικασία
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Με πρωτοβουλία του Vouliwatch και την υποστήριξη της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, σάς απευθύνουμε την παρούσα επιστολή και καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριλάβει τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην τρέχουσα νομοπαρασκευαστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου και προοδευτικού ρυθμιστικού θεσμικού πλαισίου για το lobbying.
Κατά την ομιλία σας στη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2021 από τον ΟΟΣΑ με τίτλο «Lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα και Πρόσβαση» (“Lobbying in the 21st Century: Transparency, Integrity and Access”) ενημερωθήκαμε ότι, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου για το lobbying καθώς και ότι προγραμματίζεται να διαβιβαστεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μηνός Ιουνίου 2021.
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και προσδοκούμε σε έναν συμπεριληπτικό διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών και τη συμμετοχή φορέων όπως το Vouliwatch και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος που πρωτοστατούν σε θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοκρατικής συμμετοχής στην χώρα μας.
Γνωρίζουμε ότι ήδη έχει προσκληθεί στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος αντιπροσωπεύει την πλευρά των ασκούντων lobbying. Στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού δημοκρατικού κράτους, είναι κρίσιμη η πολυφωνία, ο δημοκρατικός διάλογος και η ισότιμη παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ειδικά εκπροσώπων και της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να εκφραστούν πολύπλευρα και – ίσως ακόμη – αντικρουόμενα συμφέροντα.
Θυμίζουμε ότι η πρωτοβουλία του Vouliwatch ήταν η πρώτη που ανέδειξε το θέμα του lobbying και τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης ενός ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, με μια σειρά παρεμβάσεων και ενεργειών, ενώ και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος, ήδη από το 2018 και μέχρι σήμερα, έχει επισημάνει την σχετική ανάγκη.
Η διαμόρφωση ενός ισχυρού και πρωτοποριακού νομικού πλαισίου είναι υπόθεση όλων μας και το Vouliwatch και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος, ως μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών με πολυετή και εν βάθει εμπειρία σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας έχουμε να προσφέρουμε πολύτιμη τεχνογνωσία και σφαιρική επιστημονική γνώση στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου για το lobbying. Ήρθε η ώρα κράτος και κοινωνία των πολιτών να συζητήσουμε ανοιχτά και να συνδιαμορφώσουμε ένα στιβαρό πλέγμα διαφάνειας στην άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης, ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας των πολιτών και του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου εναντίον της διαφθοράς, της παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού, της αξιοκρατίας και άλλων ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος.
Με την παρούσα επιστολή ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να «ανοίξει» την νομοπαρασκευαστική διαδικασία και να διαμορφώσουμε από κοινού την πρώτη έκδοση του σχεδίου νόμου για την αποτελεσματική και σύγχρονη ρύθμιση του lobbying στην Ελλάδα.
Κατά την παρουσίασή σας, αναφέρθηκατε, κε Υπουργέ, σε κάποιες από τις ρυθμίσεις που τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου και οι οποίες αφορούν:
• στον ορισμό του Lobbying ως «απευθείας επαφής με στόχο την επιρροή της διαδικασίας λήψης απόφασης», με εξαίρεση των συνδικαλιστικών οργάνων ενώ δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν θα συμπεριλαμβάνουν τα μέλη της ΚτΠ.
• στην τήρηση πρακτικών και αρχείου σχετικά με τα αποτελέσματα των συζητήσεων
• στην ετήσια αναφορά των δραστηριοτήτων lobbying
• στην επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων του ρυθμιστικού πλαισίου καθώς και
• στη δημιουργία Μητρώου Διαφάνειας που θα εποπτεύεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, σε ποιο βαθμό όλες οι προαναφερόμενες ρυθμίσεις και τα δεδομένα που θα προκύπτουν θα είναι προσβάσιμα, δημόσια και ελέγξιμα από την Κοινωνία των Πολιτών, τους/τις δημοσιογράφους, τον ακαδημαϊκό κόσμο αλλά και τους/τις πολίτες.
Η κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου για το lobbying συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να καινοτομήσει στη δημιουργία ενός πλαισίου αποτελεσματικής και εις βάθος ρύθμισης και να πρωτοστατήσει στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με την παρούσα, το Vouliwatch και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος ζητούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να μας καλέσετε να συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για το lobbying και να συνεργαστούμε προς μια πρωτοπόρα και αποτελεσματική προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις θέσεις μας για την αποτελεσματική νομοθετική ρύθμιση του lobbying ΕΔΩ.
Με εκτίμηση,
Διευθυντής Vouliwatch, Στέφανος Λουκόπουλος
Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, Άννα Δαμάσκου
Γεν. Γραμματέας, Γιώργος Χατζηγιαννάκης».