Η Monique (Μόνικα) Ackermans επικεντρώνεται εδώ και 25 χρόνια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και στην εξάλειψη της ανισότητας στην εκπαίδευση, με έντονη κοινωνική δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και την Ολλανδία.
O Μισέλ (Μιχάλης) Αμμάρι είναι ένας τυπικός Έλληνας, ένας τυπικός Ευρωπαίος: γεννήθηκε στο Αμάν, σπούδασε και ζει στην Ελλάδα, είναι ένας γιατρός – πρώτα άνθρωπος – που τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη, εργάζεται για την υγεία και το καλό όλων, φροντίζει να μειώσει τον πόνο των ανθρώπων.
Ο Αποστόλης Αποστολάκης έχει κάνει σκοπό της ζωής του την προστασία των θαλασσών και την προώθηση μιας υπεύθυνης αλιείας προς όφελος της θάλασσας, των ψαράδων, της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας.
Η Γεωργία (Τζώρτζια) Βαλαώρα έχει ασχοληθεί με το περιβάλλον και τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας από το 1989, ως πρώην Διεθύντρια του WWF Ελλάδος, εκπαιδεύτρια και εμπειρογνώμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Χρήστος Βασιλείου είναι πρωτοπόρος στον τομέα της εκπαίδευσης, έχοντας μεταξύ άλλων ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια την δημιουργία σχολικών συνεταιρισμών. Δάσκαλος ο ίδιος, ξεκίνησε σχολεία με ολοήμερη εκπαίδευση και φαγητό, ενώ συντέλεσε στην εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Ο Θάνος Γιαννούδης έχει αναπτύξει ενεργή οικολογική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια. Συνδυάζει τις δύο διαστάσεις, τοπική και ευρωπαϊκή, που επιδιώκουμε να αναδείξουμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, δραστηριοποιούμενος για την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με παράλληλη ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η Βασιλική Γραμματικογιάννη είναι από τους πρώτους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την κυκλική οικονομία και παλεύει να συνδέσει υπάρχουσες επιχειρήσεις και νέους ανθρώπους με σχετικές πηγές χρηματοδότησης και καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη.
H Ευθυμία (Έφη) Δόδουρα πρωτοστατεί στον αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων, με εκστρατείες όπως για την κατάργηση των τσίρκο με ζώα και κατά της χρησιμοποίησης ζώων για πειράματα. Στόχος της πολιτικής και κοινωνικής της παρέμβασης να γίνει η χώρα μας φιλόξενη για όλους τους κατοίκους της, ανθρώπους και ζώα.
Ο Δημήτρης (Τζίμης) Ευθυμίου είναι εικαστικός – εκπαιδευτικός και υποστηρίζει μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, ημερίδες και δημοσιεύσεις τη δημιουργική συνάντηση μεταξύ των επιστημών, των τεχνών και της κοινωνίας. Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα για τα θέματα της προστασίας των παραδοσιακών καϊκιών που καταστρέφονται στο όνομα της απόσυρσής τους από την αλιεία, αντί για την μετατροπή της χρήσης τους.
Ο Δημήτρης Κάβουρας είναι Έλληνας γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και εργάζεται ως ειδικός σύμβουλος του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Διατέλεσε για 10 χρόνια Διευθυντής Δικτύων του Ιδρύματος Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο “Anna Lindh” και από το 2015 είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Αιγύπτου.
Η Μαρία Καβούρη ασχολείται με την διαπολιτισμική διαμεσολάβηση και την ένταξη Ελλήνων μαθητών στα ιταλικά σχολεία. Επίσης, ασχολείται με την διαπολιτισμική εκπαίδευση και συμβουλευτική των διδασκόντων.
Η Ρούλα Καστρινάκη, Χανιώτισσα της παλιννόστησης που έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι και στην Φραγκφούρτη, είναι μια μορφή του οικολογικού κινήματος που συγκεντρώνει μαχητικότητα και ευγένεια, παγκόσμια ματιά και τοπική δράση, κινηματική αντίληψη και ήθος, ποιητική γραφή και ρεαλιστική οπτική, εμπειρία ζωής και πνευματικότητα, οικολογική και κοινωνική δράση.
Ο Αλέξανδρος Καταγής δραστηριοποιείται στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων και ως ενεργός πολίτης προωθεί την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο Θάνος Κονταργύρης είναι πολιτικά δραστήριος στον πράσινο χώρο σε Ελλάδα και Γαλλία, και ασχολείται με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης της κοινωνικής καινοτομίας, της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως επιχειρηματίας, εμπειρογνώμονας και συντονιστής ευρωπαϊκών έργων έρευνας και περιφερειακής συνεργασίας.
Ο Γιώργος Κωστάκος έχει υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις στον ΟΗΕ και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, βελτίωσης της παγκόσμιας διακυβέρνησης, εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Αλέξανδρος Λασκαράτος είναι ομότιμος καθηγητής Φυσικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με έρευνα και διδασκαλία για τη φυσική των ωκεανών και του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι γι’αυτόν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα τόσο για την επιβίωσή της, όσο και στο επίπεδο της δημοκρατίας, των πολέμων, της μετακίνησης πληθυσμών, της φτώχειας.
Η Γεωργία Μπίρμπα είναι συνταξιούχος γιατρός εξειδικευμένη στην επεμβατική πνευμονολογία, στην ανοσολογία και αλλεργιολογία του αναπνευστικού συστήματος καθώς και στην διακοπή του καπνίσματος, δραστηριοποιείται δε στον τομέα της καινοτομίας για την ενεργό και υγιή γήρανση, που είναι σημαντικό κομμάτι του ευ ζην.
Ο Φώτης Πάλλας, όσο και αν λέει ότι είναι «ένας απλός δικηγόρος, ένας απόφοιτος της Νομικής», σηματοδοτεί για πολλούς με τη δράση και την ακεραιότητά του μια κοινωνική και δημοκρατική αριστερά του ήθους και της προσφοράς, μια πολιτική αντίληψη που έχει ανοικτά μάτια και αυτιά στα σύγχρονα ζητήματα – κοινωνικά, δημοκρατικά, οικολογικά.
Η Μαρία Παναγιωτοπούλου είναι Δασολόγος-Ορνιθολόγος με εξειδίκευση στα άγρια πουλιά. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα κι έχει δουλέψει συστηματικά σε υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας και σε ορεινές και δασικές περιοχές με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας.
Η Αγλαϊα (Αλια) Παπαγεωργίου εξειδικεύεται σε επικοινωνιακά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκης Ένωσης Δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, με δράση για κοινωνική ισότητα και πράσινη ενέργεια.
Η Λία Παπαδράγκα είναι δημοσιογράφος, υπεύθυνης επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Στις προτεραιότητές της είναι η σύνδεση των κατοίκων με την προστατευόμενη περιοχή, η πρώθηση του οικοτουρισμού, η ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης στα ποτάμια και τις παραλίες της περιοχής.
Η Ευτυχία Παπατζανάκη είναι διακεκριμένη επαγγελματίας στον τομέα της ψυχοθεραπευτικής και συμβουλευτικής βοήθειας σε άτομα και ομάδες, και προωθεί πολιτικές και πρακτικές που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας σε περίοδο κρίσης.
Ο Ιάσων Πασχαλίδης-Γεροστεργίου δραστηριοποιείται ως Νέος Ευρωπαίος Πράσινος σε θέματα κοινωνικής ένταξης, άτυπης εκπαίδευσης, κοινωνικής οικονομίας και βιωσιμότητας στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής οικολογίας.
H Αθηνά Περαντινού είναι επιχειρηματίας στον τουρισμό στο νησί της Πάρου και κινητοποιείται σε θέματα βιωσιμότητας και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ήπιου τουρισμού.
O Ηλίας Προβόπουλος, δημοσιογράφος ενεργός επί δεκαετίες στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν κυρίως την ελληνική περιφέρεια, τη ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων και το φυσικό περιβάλλον.
Ο Αyman Silbi είναι οδοντίατρος, πρώην πρόεδρος της Στέγης Συρίων Ελλάδας και πρώην αντιπρόεδρος του Φόρουμ Προσφύγων και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Συνέβαλε μεταξύ άλλων στη δημιουργία του πρώτου κοινωνικού ιατρείου στην παραλία της Μυτιλήνης την περίοδο των μεγάλων κυμάτων προσφύγων.
O Κυριάκος Δομήνικος Χρυσίδης ειδικεύεται στη διεθνή ανάπτυξη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την κοινωνική πολιτική και κοινωνική καινοτομία, ενώ παράλληλα είναι εθελοντής και ακτιβιστής για την ισότητα των φύλων και για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
O ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ δραστηριοποιείται από την δεκατία του 80 στο οικολογικό και κοινωνικό κίνημα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση. Διετέλεσε ευρωβουλευτής στην ομάδα των πράσινων (2/2012-6/2014), ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου (2010-2014). Είναι ιδρυτικό μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ “Ανεμος Ανανέωσης”, του ενεργειακού συνεταιρισμού Σίφνου. Δημιούργησε μαζί με άλλα στελέχη τους Πράσινους-Αλληλεγγύη, όταν αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους τον Μάρτη 2014. Είναι ιδρυτής μερικών από τις πιο σημαντικές οικολογικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις στην Ελλάδα (Οικολογική Πρωτοβουλία, Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων Αθήνας, Δίκτυο για τα Φυτοφάρμακα, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής εκπαιδευτών σε θέματα περιβάλλοντος, περιβαλλοντικού σχεδιασμού, βιωσιμότητας, ένώ έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες συνέδρια, σεμινάρια και εργαστήρια ως εισηγητής ή εκπαιδευτής. Www.chrysogelos.gr
Ο Θοδωρής Ψυχογιός είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τη θάλασσα και τα παραδοσιακά καΐκια, την τέχνη και το Αιγαίο, Είναι ένας πολίτης του κόσμου, που γεννήθηκε αλλού, ταξιδεύει παντού, μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Παρισιού και Κυκλάδων, γεφυρώνει τον κοσμοπολιτισμό με το γαλάζιο του Αιγαίου, την τέχνη με την καθημερινότητα, την παραδοσιακή τεχνογνωσία κατασκευής καϊκιών με την σύγχρονη τεχνολογία.
TELIKO-Psifodeltio_prasinoi-allileggii