Ο Θάνος Κονταργύρης στο ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τις ευρωεκλογές

Μπορεί η τέχνη και η μόδα να έρθουν πιο κοντά με σκοπό με την δημιουργικότητά τους να υποστηρίξουν νέα, βιώσιμα, οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και του ενδύματος; Ποιο είναι το μέλλον της οικονομίας; Μπορεί οι ευρωεκλογές να είναι αφορμή για να συζητήσουμε τα θέματα της αλληλεγγύης  μεταξύ των κοινωνιών στην Ευρώπη, της αλληλεγγύης μεταξύ κοινωνίας και φύσης, της αλληλεγγύης μεταξύ προσφύγων και ντόπιων, της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων, πλουσίων και φτωχών, νέων και ηλικιωμένων; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ. Γιαυτό έχουν βρεθεί στο ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ άνθρωποι που ξεκινούν από διαφορετικές εμπειρίες και αφετηρίες αλλά τους ενώνουν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, που τίθενται όλα σε νέα βάση και εξαιτίας της γενικότερης κρίσης αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Συναντιόμαστε άνθρωποι που δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά κυρίως ενεργοί πολίτες, άνθρωποι φιλικοί, συμπαθητικοί, ανοικτοί

Χαιρόμαστε, λοιπόν, που συναντηθήκαμε και είμαστε υποψήφιοι/ιες στο ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τις ευρωεκλογές κανονικοί άνθρωποι, ενεργοί πολίτες. Χαιρόμαστε που μαζί μας, στην παρέα, είναι και ο Θάνος Κονταργύρης, που η προσωπική του διαδρομή αναδεικνύει μια διαφορετική οικονομία, μια οικονομία που γεφυρώνει την σχέση της με το περιβάλλον και την κοινωνία, δεν συγκρούεται και αντιμάχεται με το περιβάλλον και την κοινωνία. Μια οικονομία που βασίζεται, αναδεικνύει και προωθεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε μία περιβαλλοντικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση. Ο Θάνος Κονταργύρης είναι ένας τυπικός Έλληνας, που έζησε σε πολλές χώρες και επέστρεψε στην Ελλάδα, ζώντας ταυτόχρονα και στο Παρίσι και στην Ευρώπη, γεφυρώνοντας δύο κουλτούρες, την ελληνική και τη γαλλική, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.  

Ο Αθανάσιος (Θάνος) Κονταργύρης είναι ένας οικονομολόγος (Master in Management Sc. – HECFR) με ειδίκευση στην Οικονομία και Διαχείριση Δημοσίων Οργανισμών και Πτυχίο (Licence) Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Sceaux Γαλλίας.

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γαλλία αρχικά στο Γαλλικό δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών, Κέντρο Εξωτερικού Εμπορίου και Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα) και αργότερα στον βιομηχανικό όμιλο Pechiney πριν ιδρύσει την δική του γαλλική συμβουλευτική εταιρία, με την οποία συνεχίζει και δραστηριοποιείται και μία ελληνική που υπήρξε από τους πρωτοπόρους της τηλεπληροφορικής, των πολυμέσων και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Με αυτήν την ιδιότητα συμμετείχε έως και το 2013 στην αξιολόγηση προτάσεων ευρωπαϊκών έργων καινοτομίας στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική κατάρτιση και διατέλεσε συντονιστής του έργου PASSAGE (FP VII- 2008-2011) για την τεκμηρίωση, αξιοποίηση και μεταβίβαση των δεξιοτήτων στον τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ενδύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά το 2007 εξειδικεύτηκε σε ευρωπαϊκά έργα υποστήριξης της αειφορίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας καθώς και σε περιφερειακές στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες (πρόγραμμα MED – έργα SMILIES, MEDLAB, TEXMEDIN, CreativeMed – και MED-ENPI – έργα ΝΕΤΚΙΤΕ, INVENT).

Από το 2015 συμμετέχει ως εμπειρογνώμων και συντονιστής πιλοτικών δράσεων στο έργο TCBL του προγράμματος HORIZON 2020 και από το 2017 στα έργα CreativeWear και TALIA του προγράμματος INTERREG MED. Και τα δύο προάγουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται σε μία περιβαλλοντικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση.

Τα πεδία εφαρμογής των έργων αυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα περιλαμβάνουν την αλυσίδα αξίας του βαμβακιού και του μεταξιού και τον κλάδο σχεδιασμού και παραγωγής ενδυμάτων. Οι πιλοτικές δράσεις τους αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών, στην ενίσχυση δομών παραγωγής κοινωνικής οικονομίας και στην προώθηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η διευκόλυνση νέων τρόπων παραγωγής με πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, μικρότερες σειρές παραγωγής και καλλίτερη ιχνηλασιμότητα. Αποσκοπούν γενικότερα να ανοίξουν τον δρόμο στην κυκλική οικονομία και σε ριζικά νέες μεθόδους επικοινωνίας σχετικά με τα προϊόντα και όσους τα παράγουν που θα διευκολύνουν πολύ πιο υπεύθυνους τρόπους κατανάλωσης από τους σημερινούς.

Ιδρυτικός μέλος του ΑΤΤΑC στην Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των ΑΤΤΑC από την ίδρυση του το 2002 έως το 2016. Με την ιδιότητα αυτή και σαν οικονομολόγος παρακολούθησε ενεργά την ελληνική κρίση μετά το 2009 με παρεμβάσεις μέσω διαλέξεων και συνεντεύξεων σε μαζικά μέσα ενημέρωσης (τύπο, ράδιο, τηλεόραση) κυρίως στην Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες.

Το 2013, με την υποστήριξη του γαλλικού κόμματος των πράσινων, EELV (Europe Écologie les Verts), υπήρξε ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής των Γάλλων Εξωτερικού που ζουν στην Ανατολική Μεσόγειο για το γαλλικό κοινοβούλιο. Είναι ιδρυτής και διετέλεσε συχνά Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου των Γάλλων του Εξωτερικού στην Ελλάδα (FDM ADFE-GRECE).

Συμμετείχε στην διεθνή Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, που συστάθηκε το 2015 από την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, και ήταν ο συντονιστής του 1ου κεφαλαίου της προκαταρκτικής έκθεσης που αναλύει τις αιτίες του χρέους και δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουνίου 2015. Είναι Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου που ιδρύθηκε για να συνεχίσει το έργο της.

Posted on 14/04/2019 in Δελτία Τύπου, Ευρωεκλογές 2019

Share the Story

Back to Top