Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145, 30/9/2019) με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Τέτοιες πράξεις είναι αντιδημοκρατικές, πολύ περισσότερο που λογικές “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” δεν μπορούν να εφαρμόζονται σε καταστάσεις όπως η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά που απαιτούν σοβαρό διάλογο, συναινέσεις, συστηματική δουλειά, κοινωνική ευαισθητοποίηση και μακροχρόνιες στρατηγικές. Αποφάσεις που λαμβάνονται με κομματικές λογικές, βράδυ, σε σκοτεινά γραφεία δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία
Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας οργανισμός που δεν μπορεί να μπει σε γραφειοκρατικά και κομματικά ελεγχόμενα καλούπια, όπως αντιλαμβάνεται το θέμα η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι συμμετοχικός, δημοκρατικός και αυτοδιοίκητος.
Η απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και η δημιουργία ενός γόνιμου περιβάλλοντος για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων είναι ένα σύνθετο και πολύ-παραγοντικό ζήτημα. Προϋποθέτει ανεξαρτησία, επιστημονική τεκμηρίωση, ευελιξία, συνεχή αξιολόγηση, δόσιμο ψυχής, συνεχή διάλογο, συμμετοχή όλων των παραγόντων στην διαμόρφωση των αποφάσεων αλλά ιδιαίτερα όσων επιλέγουν να απεξαρτηθούν και να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους.
Η κυβέρνηση αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιου με έμμισθο – αλλά το πιο σημαντικό – διορισμένο από την ίδια ή την εκάστοτε κυβέρνηση μετατρέπει έναν ζωντανό οργανισμό σε εξαρτημένο και δυσκίνητο όργανο της εκάστοτε πολιτικής – κομματικής εξουσίας, με τον υπουργό υγείας να διορίζει διοικήσεις με κριτήρια που είναι έτσι κι αλλιώς αμφίβολα (η ΠΝΠ μιλάει για άτομα που έχουν σημαντική εμπειρία στην οικονομική ζωή!!!!). Επίσης, σύμφωνα με την Π.Ν.Π. υπουργός αποφασίζει σχεδόν τα πάντα όσα αφορούν και τη γενική συνέλευση: “με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., τον τρόπο άσκησής τους, τη σύγκληση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα θέματα αρμοδιότητάς της Γενικής Συνέλευσης σε ετήσια βάση, τον τρόπο και το χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε συναφές προς τα ανωτέρω ζήτημα της διοικητικής οργάνωσης και της διασύνδεσης των διοικητικών οργάνων του ΚΕ.Θ.Ε.Α., καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για τη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α.”
Για 40 περίπου χρόνια το ΚΕΘΕΑ αποτελεί μια σημαντική κοινότητα όπου συμμετέχουν όλοι, τα ίδια τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι, επιστήμονες, εθελοντές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Λειτουργεί δημοκρατικά και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την χρηστή διαχείριση ή εμπλοκή του σε πολιτικά ή άλλα θέματα, που θα καθιστούσαν αναξιόπιστη την λειτουργία του. Αντιθέτως, ενώ έχει αλλάξει πολλές φορές διοίκηση, υπάρχει συνέχεια – χάρη στο αυτοδιοίκητο και στην δημοκρατική και διαφανή λειτουργία του – και μεγάλη αποδοχή του ρόλου του στην ελληνική κοινωνία αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς.
Το ΔΣ εκλέγεται από μια Γενική Συνέλευση στην οποία συμμετέχουν όλοι/ες και είναι υπόλογο σε αυτήν αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Τα δε οικονομικά του ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές αλλά και – όταν πρόκειται για ευρωπαϊκά προγράμματα – και από τα ευρωπαϊκά ελεγκτικά όργανα.
Ξαφνικά η κυβέρνηση και μάλιστα στο σκοτάδι, αποφασίζει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να υπάρχει κάποια έκτακτη κατάσταση (μόνο για να προλάβει την Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ στις 18 Οκτωβρίου) να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και να το μετατρέψει σε έναν άκαμπτο, ελεγχόμενο μηχανισμό, που θα έχει – αντί για άμισθο και εκλεγμένο – ένα διορισμένο από υπουργό Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή η επιλογή είναι άμεση κομματική εμπλοκή (σε μια εποχή που πρέπει να υπάρξει από-κομματικοποίηση), αυθαίρετη, γραφειοκρατική και αντιδημοκρατική προσέγγιση. Η απόφαση αυτή δεν είναι καν αποτέλεσμα ενός συγκροτημένου, δημόσιου διαλόγου με όλους και ιδιαίτερα με την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ. Εξάλλου ο υπουργός υγείας δεν καταδέχθηκε τόσους μήνες τώρα να έχει μια συνάντηση με το ΚΕΘΕΑ για να πληροφορηθεί ο ίδιος τι έργο επιτελεί, πώς διοικείται κ.ά.
Αυτή η απόπειρα αλλαγής της χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ γίνεται με βρώμικο τρόπο, με διάδοση φημών-fake news και συκοφαντικών υπαινιγμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα απεχθές και επικίνδυνο, απαξιώνοντας την σοβαρή δουλειά που γίνεται 40 χρόνια τώρα. Είναι αστεία η δικαιολογία ότι πρέπει να αποφασίζει ο υπουργός για την συγκρότηση του ΔΣ με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση. Μια τέτοια λογική θα θεωρούνται εντελώς παράλογη σε άλλες περιπτώσεις κρατικών χρηματοδοτήσεων, για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι θα διορίζει τις διοικήσεις επιχειρήσεων ή φορέων που λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση π,χ. από τον αναπτυξιακό νόμο ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί και όργανα ελέγχου για παρόμοιες περιπτώσεις, και είναι δεδομένο ότι το ΚΕΘΕΑ έχει αποδείξει – μέσα από ελέγχους ορκωτών λογιστών ή ελεγκτών ευρωπαϊκών θεσμών – ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Εξάλλου ούτε ο υπουργός μπόρεσε να επικαλεστεί κάτι τέτοιο, που όμως είναι σύνηθες φαινόμενα για κρατικά ελεγχόμενες και διορισμένες διοικήσεις οργανισμών.
Παρόμοιες απόπειρες ελέγχου υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά απέτυχαν. Με την κινητοποίηση όλων θα αποτύχει και αυτή η αυθαίρετη κομματική παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης που απαξιώνει τα προγράμματα απεξάρτησης που βασίζονται στην συμμετοχή και στο αυτοδιοίκητο, ενώ βάζει εμπόδια στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, στην συνέχιση της λειτουργίας των δομών του ΚΕΘΕΑ, στην χρηματοδότηση των δράσεων του.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην καμπάνια συλλογής υπογραφών για την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου: https://www.kethea.gr/nea/kyvernisi-chtypa-kethea-kai-tin-apeksartisi-chiliadon-eksartimenon/
Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ παρουσίασαν τις θέσεις τους αλλά και τα …αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον Υπουργό Υγείας. Στην συγκέντρωση παρενέβη και ο συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ν. Χρυσόγελος, μεταφέροντας την συμπαράσταση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ, ενώ πρότεινε να μεταφερθεί το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΦΕΚ 145, 30/9/2019
Το άρθρο 56 του ν. 4139/2013 (Α’ 74), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 56
Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.)
1. Το ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο έχει τριετή θητεία. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει όλες τις αρμοδιότητες διαχείρισης και εκπροσώπησης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. εκτός αυτών που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γενικής Συνέλευσης κατά την παράγραφο πέντε του παρόντος άρθρου. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και πέντε (5) τακτικά μέλη διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και πρέπει να είναι καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού χώρου του ιδιωτικού τομέα ή της δημόσιας διοίκησης που μπορούν με τις γνώσεις και την πείρα τους να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των σκοπών του οργανισμού.
2. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. μπορεί να είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Με την απόφαση διορισμού του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ορίζεται και το καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησής του στον Οργανισμό. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. είναι ελευθέρως ανακλητά και η αντικατάστασή τους, για το υπόλοιπο της θητείας τους, γίνεται με την ίδια διαδικασία.
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Μεταξύ των παρόντων πρέπει υποχρεωτικά να είναι και ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος. Ο διορισμός νέου μέλους, κατά τη διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου, λόγω κενώσεως θέσεως από οποιαδήποτε αιτία, γίνεται για τον χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας των λοιπών μελών. Σε περίπτωση που κενωθούν θέσεις μελών και μέχρι να διορισθούν νέα μέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να λειτουργεί νόμιμα για τρεις (3) μήνες, εφόσον παραμένουν τουλάχιστον τέσσερα (4) από τα ορισθέντα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων σε αυτά του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου. Οι πάσης φύσεως αποδοχές του Προέδρου και του Αντιπροέδρου και η αποζημίωση των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.
4. Η Γενική Συνέλευση του ΚΕ.Θ.Ε.Α. αποτελεί το κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων για τον ετήσιο στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με θεραπευτικές πρακτικές, συναφή ιδεολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και την επιλογή προγραμμάτων απεξάρτησης, αποφασίζοντας για τον τρόπο της ετήσιας υλοποίησης πολιτικών απεξάρτησης.
5. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται ετησίως, με προηγούμενη πρόσκληση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. που απευθύνεται στα μέλη της τουλάχιστον προ ενός μηνός, και περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα λήψεως στρατηγικών αποφάσεων θεραπείας και διάθεσης κονδυλίων προς το σκοπό αυτό για το προσεχές έτος. Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι εργαζόμενοι στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη των θεραπευτικών του προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕ.Θ.Ε.Α. και τα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕ.Θ.Ε.Α..
6. Εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος, με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται κάθε θέμα σχετικό με τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., τον τρόπο άσκησής τους, τη σύγκληση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα θέματα αρμοδιότητάς της Γενικής Συνέλευσης σε ετήσια βάση, τον τρόπο και το χρονικό ορίζοντα υλοποίησής τους από το Διοικητικό Συμβούλιο, κάθε συναφές προς τα ανωτέρω ζήτημα της διοικητικής οργάνωσης και της διασύνδεσης των διοικητικών οργάνων του ΚΕ.Θ.Ε.Α., καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για τη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α.
7. Εντός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. καταρτίζει τον νέο κανονισμό λειτουργίας του.
8. Από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου λήγει αυτοδικαίως και αζημίως η θητεία του υπηρετούντος Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.Θ.Ε.Α.».
Άρθρο ένατο
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις της.
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πρωθυπουργός
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ, ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
3478 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 14