Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη;
Η χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης γίνεται όλο και συχνότερη στην οικονομία, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο νομικό σύστημα και αλλού καθώς οι αλγόριθμοι μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα με ακρίβεια και ταχύτητα πέραν της ανθρώπινης ικανότητας. Ωστόσο, η εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη κρύβει κινδύνους, ειδικά όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Οι αλγόριθμοι βασίζονται στην αναγνώριση μοτίβων μέσα από βάσεις δεδομένων. Όταν οι βάσεις δεδομένων αντανακλούν τις κοινωνικές προκαταλήψεις, τότε προκύπτουν προβλήματα. Είναι σημαντικό λοιπόν το ερώτημα “πώς / ποιος δημιουργεί και ελέγχει αυτές τις βάσεις δεδομένων, με ποια κριτήρια;”
Η προστασία των καταναλωτών στην περίοδο της τεχνητής νοημοσύνης
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες λήψης αποφάσεων δημιουργούν νέες προκλήσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη και την ευημερία των καταναλωτών. Όταν οι καταναλωτές αλληλο-επιδρούν με τέτοια συστήματα, πρέπει να είναι “σωστά ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας τους, για το πώς να προσεγγίσουν την δύναμη λήψης αποφάσεων, για το πώς οι αποφάσεις των συστημάτων μπορεί να ελέγχονται και διορθώνονται”. Αλλιώς οι επιλογές των αυτοματοποιημένων διαδικασιών λήψης αποφάσεων μπορεί να αναπαράγουν σχέσεις και καταστάσεις που τελικά στρέφονται εναντίον τους.
Η θέση του Κοινοβουλίου
Με ψήφισμα που ενέκρινε στις 23 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να εξετάσει πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των καταναλωτών στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων.