ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Καταδικαστέα η εμπρηστική επίθεση στον πολιτισμό

Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση-εμπρησμό τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας από ομάδα κουκουλοφόρων νεαρών. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης, οι υποψίες στρέφονται στο χώρο των αναρχικών. Στόχος των εμπρηστών ήταν η πρόκληση υλικών ζημιών και όχι ανθρώπινων θυμάτων όπως έγινε με την επίθεση στις 10/11/2016 με καλάσνικοφ κατά του φρουρού της γαλλικής πρεσβείας στην Βασιλίσσης Σοφίας και την οποία ανέλαβε η “Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας”.

Παρά τη μη στόχευση σε ανθρώπινα θύματα, η προχθεσινή επίθεση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί σηματοδοτεί μια πολύ επικίνδυνη στροφή στους στόχους των δραστών. Στόχος είναι τώρα ο Πολιτισμός, και είναι σοκαριστικό μια και συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χώρο και μάλιστα από ευρωπαίους πολίτες. Τέτοιου είδους επιθέσεις κατά του πολιτισμού έχουν γίνει στο παρελθόν από ομάδες φανατικών που ήθελαν να διαφοροποιηθούν από το ιστορικό παρελθόν και την πολιτισμική κληρονομιά τους όπως οι Κόκκινοι Χμερ που βανδάλισαν ναούς και αγάλματα του Βούδα στην Καμπότζη, και πρόσφατα από οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους που επιτέθηκαν στην ιστορική Παλμύρα στη Συρία. Οποιαδήποτε δράση κατά του πολιτισμού στρέφεται τελικά κατά των ίδιων των δραστών και της Ιστορίας τους (μας) μια και ο πολιτισμός, είτε το γνωρίζουμε και το αποδεχόμαστε, είτε όχι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ίδιου του εαυτού μας.

Οι ανεγκέφαλοι της προχθεσινής επίθεσης χτύπησαν το Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα ίδρυμα με τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό και μεγάλη συνεισφορά στην ελληνογαλλική φιλία, ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της χούντας.

Nous, le parti grec Verts-Solidarité, condamnons  fermement l’incendie volontaire contre l’Institut Français d’Athènes, et nous restons  attachés aux valeurs culturelles qu’il a promu, et continue de promouvoir, toutes ces dernières années!

Posted on 01/03/2017 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top