Ιδρυτική διακήρυξη για την δημιουργία ενός ενωτικού, αυτόνομου πράσινου κόμματος

ΠΡΑΣΙΝΟΙ οικολόγοι εκλογές 2019

Λίγο πριν τις εθνικές εκλογές ξεκίνησε μια πρωτοβουλία από ευρύτερες δυνάμεις (οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη συμμετέχουμε σε αυτή την συλλογική προσπάθεια που όμως έχει την δική της διακριτή οντότητα και όργανα) για την δημιουργία ενός ενωτικού και αυτόνομου Πράσινου κόμματος. Όταν ιδρυθεί, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα ενσωματωθούμε στο νέο σχήμα. Δημοσιεύουμε εδώ την ιδρυτική διακήρυξη για το νέο σχήμα. Μέχρι την ίδρυσή του, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα συνεχίζουν την οργάνωση και πολιτική παρέμβασή τους, όλο και πιο αναγκαία σε μια εποχή κατά την οποία απαιτούνται πράσινες πολιτικές και όχι πολιτικές ότι να είναι.

Ιδρυτική Διακήρυξη του Πράσινου κόμματος

24.7.2019

 1. Ιδρύουμε στην Ελλάδα το κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ και καλούμε όλους/ες όσους/ες εμπνέονται από τις πράσινες, οικολογικές, δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες και προτάσεις να συμμετέχουν στη συγκρότηση και ανάπτυξη του ενωτικού και αυτόνομου Πράσινου κόμματος, με βαθιές ρίζες στην κοινωνία.
 2. Διαμορφώνουμε μια κοινή προγραμματική και οργανωτική βάση για όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και άτομα, που πιστεύουν έμπρακτα στην αυτονομία της πολιτικής οικολογίας, την ανανέωση της πολιτικής και την βαθιά και δίκαιη αλλαγή της κοινωνίας και επιδιώκουν τη συσπείρωση σε ένα δυναμικό πράσινο πόλο, ο οποίος θα συμμετέχει ενεργά στο αναπτυσσόμενο πράσινο κύμα στην Ευρώπη και στον κόσμο.
 3. Σκοπεύουμε στην αυτόνομη συμμετοχή του κόμματος στις βουλευτικές και ευρωπαϊκές εκλογές και στη γενικότερη παρέμβασή του στα κοινά, στην Αυτοδιοίκηση και στις πρωτοβουλίες πολιτών, που θα επηρεάσει τις κυβερνητικές, οικονομικές, κοινωνικές και καθημερινές επιλογές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανασυγκρότησης της Ελλάδας και της Ευρώπης σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, της χρηστής διακυβέρνησης, της ενίσχυσης της δημοκρατίας, του ευ ζην των πολιτών και της ισότιμης συμμετοχής τους στις εξελίξεις στον κόσμο.
 4. Επιδιώκουμε μια νέα στρατηγική για την κοινωνική, οικονομική και οικολογική βιωσιμότητα, τη διαμόρφωση μιας Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας, ενός νέου οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, προς ένα σύστημα μη εκμεταλλευτικό και μη καταναλωτικό, με την ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και της πράσινης οικονομικής δραστηριότητας και καινοτομίας, τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας, το πέρασμα σε ένα νέο μοντέλο ενεργειακής αυτάρκειας και δημοκρατίας, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και από την αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων, με φροντίδα για τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, τα δάση, το νερό, τα δικαιώματα των ζώων, την οικολογική πράσινη γεωργία, την ποιοτική διατροφή, την ποιότητα ζωής όλων.
 5. Προτείνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις μέσα από ευρύτερες συναινέσεις και διάλογο στην κοινωνία, που θα αλλάξουν το πολιτικό σύστημα, βάζοντας σε προτεραιότητα τον πολίτη, το περιβάλλον, την υπεράσπιση των συλλογικών /κοινών αγαθών (φυσικών, όπως το νερό ή τεχνητών, όπως το ελεύθερο λογισμικό), τη δίκαιη αναδιανομή, την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την υπεράσπιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη προς όσους/ες βρίσκονται σε ανάγκη και κοινωνικό αποκλεισμό, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, με σταθερό μέτωπο απέναντι στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές λογικές και πολιτικές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τον ελληνικό πολιτισμό και υποσκάπτουν ένα μέλλον συνύπαρξης, αλληλεγγύης, ανοχής, ειρήνης, ευημερίας και δημιουργικού πνεύματος.
 6. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη των οικολογικών αξιών, την προσωπική ευθύνη και συμμετοχή, την ουσιαστική σύνδεση με την κοινωνία και τις πρωτοβουλίες πολιτών και την αλλαγή του μη βιώσιμου τρόπου ζωής όλων και της πολιτικής, ώστε να εκφράζεται έμπρακτα το όραμά μας να αλλάξουμε τον κόσμο και τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με τη φύση.
 7. Αξιοποιούμε τις θετικές παρακαταθήκες του οικολογικού και πράσινου κινήματος αλλά και άλλων κινημάτων αμφισβήτησης, χειραφέτησης, ανθρώπινων δικαιωμάτων, ισότητας και δημοκρατίας στην Ελλάδα και στον πλανήτη, με την καλλιέργεια ενός πνεύματος συνεργασίας, ενότητας και αλληλοσεβασμού μέσα στη διαφορετικότητα.
 8. Συνδεόμαστε άμεσα με τους διεθνείς αγώνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας και, γενικότερα, της υποβάθμισης του πλανήτη και για να βάλουμε φρένο στην πολύπλευρη κρίση, που συνέβαλε ώστε να μείνει η χώρα μας ουραγός των διεθνών εξελίξεων αλλά και με άθικτο το καταστροφικό αναπτυξιακό μοντέλο.
 9. Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση δομών -οργανωτικών και θεματικών, κεντρικών και αποκεντρωμένων- που θα επιτρέψουν την εξωστρεφή παρουσία και δράση του Πράσινου χώρου, τη μαζική ένταξη μελών, την ανάδειξη νέων στελεχών και την επιτυχή συμμετοχή σε μελλοντικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα.
 10. Επιδιώκουμε ώστε τα μεταβατικά και μόνιμα όργανα και επιτροπές του κόμματος να έχουν ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Ταυτόχρονα προωθούμε τη διακριτή παρουσία μας στην κοινωνία και στο διαδίκτυο, με στόχο την ενεργή συμμετοχή πολιτών ως μελών στο νέο Πράσινο κόμμα.
 11. Εκτιμούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι πράσινες πολιτικές αναδεικνύονται ως η μόνη εναλλακτική λύση ουσίας, γιατί στέκονται με ευθύνη απέναντι στο μέλλον, απορρίπτουν την άκρατη κερδοσκοπία, τον σκληρό ανταγωνισμό, τη μισαλλοδοξία και την ιδιοτέλεια, εμπνέονται από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την οικονομική δραστηριότητα με ηθική και την αλλαγή νοοτροπίας, για έναν τρόπο ζωής με σεβασμό στον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές, για μια πολιτική που να εξασφαλίζει δίκαιη ευημερία για όλους.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με 

Εmail: prasinoi2019@gmail.com
Facebook: Prasinoi.2019

Ενημερωτικό κείμενο – πρόσκληση για την ίδρυση ενός ενωτικού, αυτόνομου πράσινου κόμματος

Posted on 27/07/2019 in Δελτία Τύπου, ΝΕΑ, Στα Media

Share the Story

Back to Top