ΠΡΑΣΙΝΗ, θεματική ομάδα Υγείας: Ας αποφύγουμε τη γρίππη

Ακολουθώντας την προηγούμενη συζήτησή μας για το Covid-19, καθώς το φθινόπωρο είναι εδώ, ας δούμε γιατί πρέπει να προστατευόμαστε από τη γρίπη.

Μερικές φορές η προηγούμενη έκθεση σε έναν ιό, μπορεί να εμποδίσει την αναπαραγωγή ενός διαφορετικού ιού. Ωστόσο, ένας αριθμός ασθενών με Covid-19 έχουν διαγνωστεί ταυτόχρονα με την γρίπη. Η θεραπεία για τις δύο ασθένειες είναι διαφορετική. Σίγουρα, δεν θέλουμε και τις δύο λοιμώξεις μαζί, οπότε ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αποφύγουμε τη γρίπη τουλάχιστον.

Συνεχίστε την καλή δουλειά και προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα.

Ο ιός της γρίπης μεταλλάζεται συνεχώς, γι ‘αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε κάθε χρόνο. Το εμβόλιο για την γρίπη δεν παρέχει 100% προστασία, γι ‘αυτό πρέπει επίσης να συνεχίσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως συχνό πλύσιμο χεριών, η προσεκτική απόρριψη χαρτομάντιλων, η απομόνωση των πασχόντων, και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Όταν ο εμβολιασμός χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα όμως, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), Μεταμόσχευση οργάνων, Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, Χρόνια νεφροπάθεια, Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m²) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  • Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Επισημαίνεται ότι, εργαστηριακή διάγνωση γρίπης δεν απαιτείται για την χορήγηση αντι-γριπικής θεραπείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνιστάται να προσέρχονται έγκαιρα στις μονάδες υγείας με την έναρξη συμπτωμάτων για ιατρική διάγνωση και θεραπεία.

Το εμβόλιο όμως δεν είναι γενικώς δωρεάν. Το δικαιούνται δωρεάν, με ιατρική συνταγή, μόνο αυτοί πού γράφει η παραπάνω εγκύκλιος. Ο εμβολιασμός δεν είναι ακόμη στα φαρμακεία, (19 Σεπτεμβρίου) αλλά συνήθως η τιμή κυμαίνεται μεταξύ περίπου 11-15 ευρώ, που είναι σημαντικό ποσό για μια οικογένεια με δύο ή τρία παιδιά. (Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2019-2020 – Αντιγριπικός ) www.moh.gov.gr › c388-egkyklioi

Σε αντίθεση με το Covid-19, τα ποσοστά μόλυνσης από την γρίπη είναι υψηλότερα στα παιδιά (περίπου 20%-30% ετησίως), και την διαδίδουν γρήγορα σε άλλους. Τα μωρά και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών -και ειδικά εκείνα κάτω των 2 ετών- είναι πιο πιθανό από τα μεγαλύτερα παιδιά να έχουν επιπλοκές από τη γρίπη.

Όπως λένε ορισμένοι γιατροί, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μπορούν να ονομαστούν η πραγματική «μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα γρίπης» για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς τα παιδιά με ρινική καταρροή διαδίδουν γρήγορα την ασθένεια. Εάν θέλουμε μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας από γρίπη πρέπει να χορηγηθεί στα υγιή παιδιά πού οι γονείς τους συμφωνούν. Προτείνουμε επομένως, οι εκπαιδευτικοί και όλα τα παιδιά, είτε περιλαμβάνονται στις ευάλωτες ομάδες είτε όχι, να λαμβάνουν τον εμβολιασμό δωρεάν. Το κόστος για αυτό θα καλυφθεί πιθανώς σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση του κόστους θεραπείας ευάλωτων ομάδων, και από τη μείωση του αριθμού των εργάσιμων ημερών που χάνονται λόγω της γρίπης.

Επίσης πρέπει να γίνει εμβολιασμός για την γρίπη σε όλες τις μονάδες ΚΑΠΗ και Λέσχες Φιλίας για τα άτομα Τρίτης Ηλικίας όπως και ψυχολογική υποστήριξη.

Εκδηλώσεις να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους (όταν είναι δυνατόν) με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συνιστά τουλάχιστον το 75% των ευάλωτων ομάδων να εμβολιαστούν. Ωστόσο, το 2019, μόνο το 56,2% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα.

Χρειαζόμαστε ισχυρότερη προσπάθεια, περιλαμβάνοντας την σωστή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, σπιτική διατροφή με έμφαση στην βιταμίνη C). Επίσης, ο υγιεινός τρόπος διαβίωσης, να μην καπνίζουμε, να γυμναζόμαστε, να περπατάμε ιδίως σε μέρη εκτός μεγάλης κυκλοφορίας αυτοκινήτων κ.λπ. και το λιγότερο άγχος δυναμώνουν την αντίσταση του οργανισμού μας στην γρίπη και γενικά στις αρρώστιες.

Πότε κάνουμε τον εμβολιασμό της γρίπης;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου).

Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς πρότυπους, έτσι και για την περίοδο 2019-2020 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επισημαίνεται ότι, μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου.

Το εμβόλιο της γρίπης παρέχεται δωρεάν σε όλους τους νόμιμους κατοίκους, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι, εάν περιλαμβάνονται στις ευάλωτες ομάδες που αναφέρονται παραπάνω. Συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.

Προσφέρετε να πάρετε τους παππούδες και τις γιαγιάδες σας, ή τους μεγαλύτερους γείτονες για να κάνουν τον εμβολιασμό τους.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί για να διασφαλιστεί ότι καλύπτονται ομάδες όπως οι αιτούντες άσυλο και οι Ρομά.

Ο στόχος είναι 75%, ας δούμε αν μπορούμε να το καταφέρουμε..

Από την Ειδική Θεματική ομάδας Υγείας των ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Posted on 25/09/2020 in Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top