129 ευρωπαϊκές οργανώσεις ζητάνε από τη Γερμανία βέτο στο “πράσινο ξέπλυμα” αερίου και πυρηνικών

Η υπόθεση του “πράσινου ξεπλύματος” του ορυκτού (“φυσικού”) αερίου και των πυρηνικών που επιχειρούν λόμπι των επιχειρήσεων, με πρωτοστάτη τη Γαλλική κυβέρνηση και την υποστήριξη από ένα σύνολο κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων και η ελληνική, και, δυστυχώς, και την Κομισιόν, υπό την πρόεδρό της Ursula Von den Leyen, δεν έχει χαθεί πλήρως. Πρόκειται για την προσπάθεια “ταξινόμησης” της πυρηνικής ενέργειας και του “φυσικού” αερίου ως “βιώσιμων επενδύσεων” συμβατών με την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal),

Η Πράσινη Συμφωνία, αυτή η εμβληματική πολιτική που παρουσιάστηκε ως η ευρωπαϊκή απάντηση στην κλιματική κρίση, με την μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη (μια οικονομία που δεν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή), κινδυνεύει να μετατραπεί σε φιάσκο με παρόμοιες πρωτοβουλίες, και στην πραγματικότητα να κατευθύνει μεγάλο ποσοστό των χρηματοδοτήσεων για την πράσινη οικονομία προς τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών.!

Κομβική θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, στην οποία συμμετέχουν και οι Πράσινοι που είναι πλήρως αντίθετοι με μια τέτοια επιλογή.

129 οργανώσεις από την Ευρώπη απευθύνανε στις 15 Νοεμβρίου  έκκληση στον νέο καγκελάριο (και μέχρι τότε υπουργό οικονομικών της υπηρεσιακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης) να παρέμβει τώρα στις Βρυξέλλες για να σταματήσει το greenwashing της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που επιχειρείται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (κυβερνήσεις) της 21/22 Οκτωβρίου 2021.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών οργανώσεων περιλαμβάνονται σχετικές με την κλιματική δράση, την προστασία της φύσης και των πουλιών, τη βιολογική γεωργία, το περιβάλλον, κοινωνικά και οικονομικά θέματα, καθώς και ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.

Μέσα στον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει δεσμευθεί στο τελευταίο Συμβούλιο των κυβερνήσεων της ΕΕ, θα παρουσιάσει την πρόταση της για την “ταξινομία των επενδύσεων που θα θεωρούνται βιώσιμες/πράσινες” και θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από δημόσιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους καθώς και από ιδιωτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας.

Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να μείνει μακριά από αυτή τη σημαντική απόφαση λόγω της μετάβασης της κυβέρνησης από τον συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων – Φιλελεύθερων!

 

 

Posted on 27/11/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top